12 Kalibre Yivsiz Av Tüfeği İçin Reddot/Sight Önerileri
(17-11-2024, 13:28)Yarımcalı yazdı: Merhabalar,
Bende balistik market ten 3e firmasının  CRS GEN 1 modelini sipariş ettim. Kullanım ve deneyimlerimi  en kısa sürede paylaşmaya  çalışacağım.
Bu hafta hem av tüfeği  hem de tabanca için  ruhsat randevularım var.
Satın alma belgeleri umarım  kısa sürede  çıkar.

Ben de aynı firmanın crs gen2 modelini gözüme kestirdim.
Yanlışım varsa düzelt, eksiğim varsa tamamla  Shy
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için sentinel'e teşekkür ederiz.
Bul
Deneyimlerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum .

Saygılar .
Bul
(12-11-2024, 00:05)Tej06 yazdı: Şu sıralar reddot alma fikrine kendimi alıştırma aşamasındayım (malum fiyatlardan dolayı ha diyince alınmıyor) daha önce reddotla hiç atış yapmadım sorum saçma ise kusurabakmayın sıfırlama için sıfırlama lazerleri güvenilir mi?
Yoksa fişek yakarak sıfırlamak mı daha mantıklı olur değerli fikirlerinizi bekliyorum
Saygılar.

Optiğimi ben de lazerle sıfırlamıştım ancak gerçek hedefe atış yaptığımda 8-10 cm kayma yaşadım. En doğrusu atış yaparak sıfırlamak.
Bul
(12-11-2024, 00:05)Tej06 yazdı: Şu sıralar reddot alma fikrine kendimi alıştırma aşamasındayım (malum fiyatlardan dolayı ha diyince alınmıyor) daha önce reddotla hiç atış yapmadım sorum saçma ise kusurabakmayın sıfırlama için sıfırlama lazerleri güvenilir mi?
Yoksa fişek yakarak sıfırlamak mı daha mantıklı olur değerli fikirlerinizi bekliyorum
Saygılar.

o lazerlerin asıl kullanım amacı sıfırlama yapılacak hedefi fişek yakmadan kolayca bulabilmek. Yoksa bu lazerin kullandığınız tüfeğin namlu uzunluğu, toleransları vb. teknik özellikleri ile mühimmatınızın gramajını balistik değerlerini bilme imkanı yok. Tüfeği sehpaya sabitleyip namlu içinden hedefe bakma işlemi (boresight) yerine pratik olarak bu cihazlar kullanılıyor.
Yanlışım varsa düzelt, eksiğim varsa tamamla  Shy
Bul
Kıymetli forumdaşlarım, aranıza yeni katılan bir dostunuz olarak ilk gönderimi bu konuya yazmak kısmetmiş. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Benim siz değerli üstadlarıma yöneltmek istediğim soru, yivsiz tüfek için red dot seçerken, dot çapı konusunda nelere dikkat etmemiz gerektiğidir. Bu konu hakkında forumda araştırma yapsam da maalesef tatmin edici bir cevap bulamadım. Ben önümüzdeki günlerde Stoeger M3000 satın almayı düşünen biri olarak, yanında bir de Vortex Crossfire edinmeyi düşünüyorum fakat bahsettiğim modelin yalnızca 2 MOA çapında dota sahip olan modeli bulunuyor. Hepimizin bildiği gibi, yivsiz tüfeğin asıl tesirli olduğu menzil yakın mesafeler (CQB ortamı). Durum böyleyken...

1) 20-30 metre mesafedeki bir hedefe 2 MOA'lık dotu konumlandırmaya çalışmak, acqusition süresini kötü manada etkiler mi? Daha büyük bir nokta, refleksif açıdan daha kolay fark edilmez mi?
2) 2 MOA, ABD'de yaygın biçimde kullanılan AR-15 tipi tüfeklerde, 200+ metre mesafelerde precision atışı yapmak için düşünülmüş bir seçenek midir? Yivsiz tüfeklere uygun değil midir?
3) 6 MOA veya 2 MOA + 20 MOA circle kombine retikül daha mı evladır?

Şimdiden teşekkür ediyorum.
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için afafrm68'e teşekkür ederiz.
Bul
(15-06-2025, 15:00)afafrm68 yazdı: 1) 20-30 metre mesafedeki bir hedefe 2 MOA'lık dotu konumlandırmaya çalışmak, acqusition süresini kötü manada etkiler mi? Daha büyük bir nokta, refleksif açıdan daha kolay fark edilmez mi?
2) 2 MOA, ABD'de yaygın biçimde kullanılan AR-15 tipi tüfeklerde, 200+ metre mesafelerde precision atışı yapmak için düşünülmüş bir seçenek midir? Yivsiz tüfeklere uygun değil midir?
3) 6 MOA veya 2 MOA + 20 MOA circle kombine retikül daha mı evladır?

Sn. afafrm68,

Sorularınız gayet yerinde. Eğer ilk defa reddot alıyorsanız ve kullanım amacınızı belirlemişseniz, bu soruları sormak lazım.

İki tüfeğimde reddot kullanıyorum. İlkini 10 sene önce almıştım Aimpoint PRO, o zamanın en iyilerindendi. Aimpoint Micro T-2 yi de Sn. Lupus sayesinde daha sonra edinmiştim. İkisi de 2 MOA.
[Resim: Ekran-Resmi-2024-06-03-07-41-50.png]

Genelde yivsiz tek kurşun attığım için mesafe ile bağlantılı olarak hassas atış için 2 MOA benim için daha ideal görünüyordu. Fakat özellikle gündüz çok aydınlık ortamda reddot ışık ayarı düşükse hala tüfeği omuzladığım anda dot'u hemen seçmekte  zorlandığım anlar oluyor bu da refleks atış süresini geciktirebiliyor. 

Bu açıdan 25 m. den yakın mesafe hızlı hedef bulma açısından 3-4 MOA kırmızı nokta veya 2 MOA dot 65-68 MOA halka retikül bana daha kullanışlı geliyor. 25-30 m. den daha uzak için 2 veya 4 MOA isabetli atış yapmak için daha iyi. 

Yivsiz için alacağınız red-dot'un sağlamlığı önemli. Kalitesiz mallar yivsizin güçlü geri tepmesi dolayısıyla çabuk pert oluyor.

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
(15-06-2025, 15:00)afafrm68 yazdı: Ben önümüzdeki günlerde Stoeger M3000 satın almayı düşünen biri olarak, yanında bir de Vortex Crossfire edinmeyi düşünüyorum fakat bahsettiğim modelin yalnızca 2 MOA çapında dota sahip olan modeli bulunuyor. Hepimizin bildiği gibi, yivsiz tüfeğin asıl tesirli olduğu menzil yakın mesafeler (CQB ortamı).

Sn afafrm68,

Aşağıdaki resim fikir verebilir.

[Resim: 504426771_10162431743068956_728998821146...e=6854E680]
[+] 6 kullanıcılar diyor Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
Bul
Merhabalar ben de bu konuda bir tavsiyede bulunmak isterim, Beretta 1301 Tactical tüfeğim için Holosun HE509T-RD X2 Enclosed Solar Multi-Reticle Red Dot 2 MOA & 32 MOA Circle model red dot tercih ettim. Bu modeli tercih etmemin en önemli 3 sebebi var.

1- low profile plate ile kullanım olanağı ( bazı firmalar beretta 1301 üzerindeki piccatini rayın yerine düşük profil metal bir plaka geliştirdiler.) Bu plaka kullanılacak red dot ayağına özel modeller olarak sunulmaktadır. Tercih ettiğim Holosun modeline uygun bir plaka sipariş ettim ve montajını yaptıktan sonra, co-witness tabir edilen, dot’un alçak profile montajı sayesinde, atış pozisyonu alındığında, red dot camından gez ve arpacık ta görünebilmekte. Bu şekilde ister red dot takılıyken klasik nişangahla ister red dot açık iken reticle yardımı ile nişan alınabilmekte. Red dot pili bitse bile gez-arpacık bakış açısı değişmeden nişan alınabilmekte.

2- 2-32 moa arası değişken 3 ayrı reticle alternatifi ile uzak ve yakın atış için nokta,çember, çember ve nokta bir arada olan reticle seçenekleri olması mesafeye göre hedefe odaklanma hızı için çok daha fonksiyonel bir model olarak tercih nedenim oldu.

3- Shake awake teknolojisi ile hareket anında kendini açık hale getirmesi, hareketin sonlanması ile de kendini kapatması. Acil bir durumda aç kapa derdi olmadan kullanım kolaylığı, 50.000 saat pil ömrü,
İp67 su geçirmezlik ve grade 5 alüminyum kasası ile ekstra sağlamlık. Ve tabiki solar özelliği

[Resim: i67dxo9.jpeg]
[Resim: 5qnbv74.jpeg]
[Resim: 5xn0887.jpeg]
Beretta 1301 Tactical
Hs H11 (Springfield Hellcat)
[+] 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Zobnan'e teşekkür ederiz.
Bul
(18-11-2024, 13:44)emreknr yazdı:
Saygılar.

Optiğimi ben de lazerle sıfırlamıştım ancak gerçek hedefe atış yaptığımda 8-10 cm kayma yaşadım. En doğrusu atış yaparak sıfırlamak.

Lazerle sıfırlamaya dair bir deneyimimi aktarayım:

Atış yaparak sıfırlama imkanım olmadığımdan 12ga tüfeğimin nişangahını lazerle ayarlamak istediğimde kovan çekme tırnağının, atım yatağı içindeki lazerin doğrultusunu değiştirdiğini, lazerin yönünün tırnak yönüne çekildiğini gördüm.
Buna karşılık, sürgü bir şekilde gerideyken atım yatağına el ile vb. şekilde bastırdığım zaman lazerin işaretlediği noktanın sabit, kararlı kalabildiğini gördüm. Bu yönün doğru olduğunu düşünüyorum. Atış ile sağlamasını yapamadım tabi.

Sizdeki kayma yatayda, kovan çekme tırnağının olduğu yöne mi? Öyle ise bu benim açıkladığım nedenden olabilir.
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Gunduz'e teşekkür ederiz.
Bul
Selamlar Vectör Optic ürünleri hakkında araştırma yapan varsa katkım olsun.

Vectör Optic Distribtörü İşgören Av Market (Tabi Benim Bir Sponsorluğum Yok Paramızla Aldık Objektif Bakacağım)

Tüfek ; Aksa Arms Crossfire S4 Xtreme Pro

İnceleyeceğim ürünler ;

1-) Red Dot ; Vectör Optic Scrapper 1X29 Red Dot SCRD47
2-) Magnifier ; Vectör Optics Paragon 3x18 Magnifier SCMF33

1-) Red Dot ; Kurulumu yaptıktan sonra 32-34gram fişekler ile atışlar yaptık. Bazıları tek tek atış sıfırlama sonrası isabetlilik ve ayarı bozulacak mı vs bir kısmı da stres testi seri atış düşecek mi?

Red Dot işini iyi yaptı. Düşmedi vidaları gevşemedi oynamadı. Malzeme kalitesi gayet iyi montaj için verilen ayaklar güven veriyor. 

Hedefleme notkanun sabit kalması kusursuz işliyor. Ürünün genel çalışmasında ve 12ga tüfeğe dayanmasına dair hiç bir sözüm yok. Vaat ettiğini veriyor. Her şey mükemmel mi malesef...

Red Dot ile sorunumuz tuşlarda 3 gün bile geçmeden parlaklık kısma tuşumuz basmama bassa da komutu iletmene gibi bir sorun yaşattı. Üreticinin ömür boyu garanti verdiği bir ürün için komik bir sorun diyebilirim. Basarken bile zaten burada bir sorun var diyorsunuz. Rahat bir şekilde tuşa basılmıyor tuş biraz daha aşşağıda kalmış halde bunu da acımasızca eleştiririm. Sonuçta firmanın en üste konumlandırdığı bir ürün neyse bir ara distribitöre göstereceğim ama çözüm olacağını sanmıyorum.

2-) Magnifier ; Elimizde 250 gram kadar olan hafif görünüşte işlevsel ve dayanıklı bir ürün var. Ama iş uygulamaya gelince magnifier başarısız oldu. Yani recoil e dayanamadı.

Magnifier flip to side mekanizmaya sahip bir tuş aracılığı ile hızlıca sağa veya sola atıp red dot ile magnifier arasında geçiş yapmanızı sağlıyor. Aparat havalı gözüküyor ama sorunlar yaratıyor.

Sağa veya sola attığımız zaman ağırlık merkezi kaydığı için atışın geri tepmesi magnifier in 1-2 tek tek atışta bile düşmesine neden oluyor. 25 küsür atışta 4 kez düştü. Düşmeye dayanıklı olduğunu görmüş olduk. Kozmetik hasarlı ama çalışıyor. Teslere hep red dot magnifier ile birlikte başladık ama düşünce kalanda red dot ile devam ettik.

Magnifier aktif kullanılır iken yani sağ veya solda değilken tam red dot ile hizalı ve ağırlık merkexi ideal iken ne oluyor. Vidalar gevşiyor ve gene düşüyor bir kaç atış farkediyor yani 3 kez seri atışlara da dayanamayıp kendini bıraktı. Üründe 750g shock resistance ama mount kit 200g recoil kaldıramıyor.

Hal böyle olunca bizde mi hata var dedik. Bütün mount kitini sıktık. Flip to side mekanizmasını sağdan sola aldık. (Çıkan fişek yatak basıncı mı düşürdü diye düşündük) Video çektik yavaşlatıp izledik. 4. Düşüş ile birlikte bu ürünün 12ga bir tüfeği kaldıramayacağını değerlendirdik.

GENEL DEĞERLENDİRME ; Bu ürünler üreticiye sorularak ve 12ga tüfek ile kullanılabileceği teyit alınarak alındı. Magnifieri 36ga tüfek alırsam kullanmak üzere kaldırdım. Red dotu da bozulana kadar kullanırım. Katalog inceleyerek ve alınabilecek en üst seri aldığımı da göz önünde tutuyorum. (bu ürünler internette incelemesi olan maverick vs den daha üst kalite olarak geçer) Bu haliyle iki ürünü de tavsiye etmeyi doğru bulmuyorum. Evet 20-25 bin TL lik ürünleri incelemiyoruz. Ama şu an için scrd47 8 bin TL scmf33 ile 9 bin TL çok ucuz bir ürün değilken çok ucuz ürünlerde olabilecek sorunlar olması bundan sonra vectör optic alır mısın sorusunu hayır dememe sebep oluyor. Aldıklarımı gittiği kadar kullanırım. Red dot en azından güven verdi stabil çalışıyor.

PUANLAMA

Red Dot ; 7/10
Magnifier 3/10

RESİMLER
[Resim: 20260604-012104.jpg] [Resim: 20260224-155221.jpg] [Resim: 20260224-155110.jpg] [Resim: 20260224-141328.jpg] [Resim: 20260224-141148.jpg]
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Oguzz07'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi