Garmin Xero C1 Pro Chronograph
Şu sıralar en popüler kronograf olan Garmin Xero C1 ile ilgili geçen yıl şubat ayında The Armory Life sitesinde çıkan bir değerlendirmeyi tercüme ederek sizlerle paylaşıyorum:

[Resim: Ekran-Resmi-2025-06-19-02-06-49.png]

Balistik kronograflar söz konusu olduğunda, yepyeni Garmin Xero C1 Pro Chronograph gerçek anlamda oyunun kurallarını değiştirebilecek bir potansiyele sahip. Neden mi? Gelin, bu ürünün detaylarına yakından bakalım ve onu bu kadar özel kılan şeyin ne olduğunu görelim.
Balistikle ilgili olarak bir kronografın ne işe yaradığını bilmiyorsanız, bu cihazlar merminin namludan çıkış hızını ölçmek için tasarlanmıştır. Aslında, Xero C1 Pro, modern bir makaralı yaydan bolt-action bir tüfeğe kadar her şeyin hızını feet per second (FPS) cinsinden doğru bir şekilde ölçebilir. Hatta havalı tüfek saçmalarının hızını bile ölçebilir.

Garmin XERO C1 Pro'ya Neden İhtiyacınız Var?
Peki bu neden önemli? Örneğin, bizim test sırasında kullandığımız 6.5 Creedmoor kalibresindeki Springfield Armory Model 2020 Redline gibi bir tüfek için, doğru namlu çıkış hızlarını ölçerek balistik hesaplayıcılara girdi olarak kullanabilirsiniz.

[Resim: Garmin-Xero-C1-Pro-review-1400x788-1.jpg.webp]

Pek çok kişi, bir mühimmat kutusunun üzerinde belirtilen FPS (feet per second – saniyede feet cinsinden hız) verisinin, namlu uzunluğu, yiv-set oranı, atmosferik koşullar, rakım ve hatta sıcaklık gibi faktörlere bağlı olarak değişebileceğini fark etmez. Örneğin, aynı tüfeğin iki farklı örneği – yapım kalitesi aynı olsa bile – hafif farklar nedeniyle aynı namlu çıkış hızına sahip olmayacaktır. Bu farklar hem silahtan hem de kullanılan mühimmattan kaynaklanabilir.
İşte bu yüzden, balistik verileri oluşturmadan veya bu verileri Applied Ballistics gibi balistik hesaplama uygulamalarına girmeden önce, Xero C1 Pro gibi bir kronograf kullanarak ortalama bir namlu çıkış hızı elde etmek önemlidir.

Okçulukta da durum farklı değildir; eğer makaralı yay sisteminize ciddi şekilde yatırım yaptıysanız, okunuzun ne kadar hızlı uçtuğunu bilmek istersiniz.
Garmin Xero C1 Pro, attığınız ok veya merminin kinetik enerjisini de hesaplayabilir ve bir avcı için bu, etik avcılık açısından oldukça önemlidir.

Xero C1 Pro Chronograph’ın Özellikleri

Xero C1 Pro, piyasadaki en küçük balistik kronograf olma özelliğine sahip ve bize göre bu kadar küçük olması gerçekten oyunun kurallarını değiştiren bir durum. Ne kadar küçük olduğunu gözünüzde canlandırmanız için şöyle söyleyelim: bir deste iskambil kâğıdından bile daha küçük. Boyutları, mini tripod hariç, 3.03” x 2.38” x 1.36” (yaklaşık 7,7 cm x 6 cm x 3,4 cm) ölçülerindedir.

Buna ek olarak, kolayca bir Arca-Swiss plakaya bağlanarak büyük kameralar veya tüfek tripodlarıyla da kullanılabilir.

[Resim: Garmin-Xero-C1-Pro.jpg.webp]

Xero C1 Pro, 6 saate kadar ya da 2.000 atışa kadar pil ömrüne sahiptir ve USB-C şarj kablosu ile şarj edilebilir.
IPX7 suya dayanıklılık sertifikası ile korunduğu için, bizim yaptığımız gibi karda ya da hafif yağmur altında da güvenle kullanabilirsiniz.

Cihazın üst kısmında yer alan dört düğmenin kullanımı oldukça kolaydır: OK, Güç, Yukarı ve Aşağı. Sınırlı sayıda düğme ve ekranda adım adım verilen basit talimatlar sayesinde kurulumu yapmak çocuk oyuncağı. Hayatında hiç kronograf kullanmamış olan babam bile Xero C1 Pro’yu rahatlıkla kurup kayda almayı başardı.

[Resim: Garmin-Xero-C1-Pro-controls.jpg.webp]

Atış Poligonunda Garmin Kronografı Test Etmek

Test ve kurulum için, üzerine yeni Burris Veracity PH 4-20 dürbün taktığım 6.5 Creedmoor kalibresindeki Springfield Model 2020 Redline tüfeğini kullandım. Bu kombinasyon özellikle iyi bir örnek çünkü dürbünün içindeki balistik çözümleme teknolojisi için doğru FPS verisi gerekiyor.

Xero C1 Pro’yu başlatmak için cihazı açıyorsunuz, ardından yeni oturum seçiyorsunuz ve sırasıyla tüfek, tabanca, yay, havalı tüfek veya diğer seçeneklerinden birini belirliyorsunuz. Redline için “tüfek” seçeneğini, ardından da 1700-5000 FPS aralığını seçtim. Bu adımın ardından cihaz, mermi çekirdeği ağırlığını soruyor. Burada da, kullandığım Hornady Precision Hunter 143 grain ELD-X mermisi için 143 grain seçtim.

Xero C1 Pro daha sonra, cihazın tüfek namlusuna ve çıkış ucuna göre nasıl konumlandırılması gerektiğini gösteren bir görsel sunuyor. Bu adımı da tamamladıktan sonra kurulum tamamlanmış oluyor. Tüm süreç yaklaşık 30 saniye sürdü ve bunu özellikle hızlı yapmaya bile çalışmadık.

Burris Veracity PH dürbün ile 100 yardda Redline'ı tam sıfırlamak için sekiz atış yaptık ve Xero C1 Pro her atışı bir saniyeden kısa sürede okudu. İlk soğuk namlu atışında 2634.9 FPS, ortalama olarak ise 2606.8 FPS ölçtü. Tüm atışları kaydetti ve standart sapma, ortalama FPS, en düşük FPS ve en yüksek FPS gibi verileri, Springfield Model 2020 Redline tüfeğimin mekanizmasını kurmamla eş zamanlı şekilde sundu.

Peki, yay ile nasıl çalışıyor?
Kısa cevap: Aynı şekilde. Kurulum tamamen aynı, tek fark cihazın okunacak ok veya yay tablasına göre konumlandırılması. 450 grain’lik ok, 65 lb çekiş gücü ve 29 inç çekiş uzunluğu olan PSE EVO EVL 32 makaralı yay ile 277.8 FPS hız ölçtü. Okun hızını, gözlerimi köpük hedeften Xero C1 Pro’nun okunması kolay ekranına çevirmemden daha hızlı şekilde kaydetti.

Kullanım kolaylığını özetlemek gerekirse: Bir televizyon kumandasını kullanabiliyorsanız, Garmin Xero C1 Pro’yu da rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Bu Kronograf Hakkındaki Son Düşüncelerimiz
Garmin Xero C1 Pro Chronograph hakkında ne düşünüyoruz? Eğer bir kronografınız yoksa ya da almayı düşünüyorsanız, size kesinlikle Xero C1 Pro’yu almanızı tavsiye ederiz. Evet, 599.99 dolar gibi bir fiyatı var ama her kuruşuna değdiğini düşünüyoruz.

Bir başka değerlendirmeyi aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz:

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 7 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
Sabri hocam merhaba. Foruma ve bize yapmış olduğunuz katkılar için teşekkür ederim kendi adıma. Benim bu cihazda anlamadığım bir durum var. Videoya dikkatli baktım ama göremedim. Bu cihaz tüfeğin yanında duruyor. Mermi çıkışını nasıl ölçüyor? Diğer cihazlar namludan önde dururlar ve merminin çıkışını ölçer. Bu cihaz nasıl ölçüyor?
Bul
Bu cihazı kullanıyorum ve çok memnunum. Önceden tellerin arasından geçirmek, belli mesafeye cihazı kurmak belli açıyla atış yapmak vs gerekiyordu. Bu cihaz ise küçücük. Hız ölçmek için radar kullanıyor dolayısıyla çekirdeğin tam üzerinden geçmesine gerek yok. Önceki cihazlar bildiğim kadarıyla (yanlışım varsa affola) cihazların üzerinden geçen çekirdeği belli 2 noktadan geçerken 2 nokta arasındaki hızı ölçüp buna göre hesaplama yapıyordu. Bu sebeple bu noktalardan geçmesi elzemdi. Fakat yeni cihazlar radar kullandığı için ölçüm çok daha kolay bir hale geldi.
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Oceanborn'e teşekkür ederiz.
Bul
(19-06-2025, 09:46)ibrahimo yazdı: Sabri hocam merhaba. Foruma ve bize yapmış olduğunuz katkılar için teşekkür ederim kendi adıma. Benim bu cihazda anlamadığım bir durum var. Videoya dikkatli baktım ama göremedim. Bu cihaz tüfeğin yanında duruyor. Mermi çıkışını nasıl ölçüyor? Diğer cihazlar namludan önde dururlar ve merminin çıkışını ölçer. Bu cihaz nasıl ölçüyor?

Sn. ibrahimo,

Garmin Xero C1 Pro'nun çalışma prensibi, Doppler radar teknolojisine dayanır — yani bu cihaz, radyo dalgaları kullanarak merminin veya okun hızını tespit eder.

Cihaz şu şekilde 100-5000 fps arasındaki hızla giden cisimleri tesbit eder:
  • Cihaz, frekansı zamanla değişen (modüle edilen) sürekli bir radyo dalgası gönderir. Bu teknolojiye Frequency-Modulated Continuous-Wave (FMCW) radar denir.
  • Atış yapıldığında, mermi ya da ok cihazın önünden geçerken gönderilen radyo dalgaları mermiye çarpar ve geri yansır.
  • Geri dönen sinyal, merminin hareketinden dolayı frekans değişimine uğrar (Doppler kayması). Cihaz, bu farkı analiz ederek merminin hızını (FPS veya m/s) milisaniyeler içinde hesaplar.

Cihaz:
  • Ortalama hız
  • En düşük / en yüksek hız
  • Standart sapma
  • Kinetik enerji (mermi ağırlığı girilmişse)
    gibi verileri anında hesaplar ve ekranda gösterir.

[Resim: Ekran-Resmi-2025-06-20-04-18-49.png]

Geleneksel ışıklı/optik kronografların aksine, Garmin Xero C1 Pro, ışık koşullarından etkilenmeden  kapalı veya açık alanda, güneşli ya da bulutlu havada aynı hassasiyetle çalışabilir.

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
(19-06-2025, 11:08)Oceanborn yazdı: Bu cihazı kullanıyorum ve çok memnunum. Önceden tellerin arasından geçirmek, belli mesafeye cihazı kurmak belli açıyla atış yapmak vs gerekiyordu. Bu cihaz ise küçücük. Hız ölçmek için radar kullanıyor dolayısıyla çekirdeğin tam üzerinden geçmesine gerek yok. Önceki cihazlar bildiğim kadarıyla (yanlışım varsa affola) cihazların üzerinden geçen çekirdeği belli 2 noktadan geçerken 2 nokta arasındaki hızı ölçüp buna göre hesaplama yapıyordu. Bu sebeple bu noktalardan geçmesi elzemdi. Fakat yeni cihazlar radar kullandığı için ölçüm çok daha kolay bir hale geldi.

Cevabınızı için teşekkürler Sn. Oceanborn.

(19-06-2025, 13:07)Sabri yazdı:
(19-06-2025, 09:46)ibrahimo yazdı: Sabri hocam merhaba. Foruma ve bize yapmış olduğunuz katkılar için teşekkür ederim kendi adıma. Benim bu cihazda anlamadığım bir durum var. Videoya dikkatli baktım ama göremedim. Bu cihaz tüfeğin yanında duruyor. Mermi çıkışını nasıl ölçüyor? Diğer cihazlar namludan önde dururlar ve merminin çıkışını ölçer. Bu cihaz nasıl ölçüyor?

Sn. ibrahimo,

Garmin Xero C1 Pro'nun çalışma prensibi, Doppler radar teknolojisine dayanır — yani bu cihaz, radyo dalgaları kullanarak merminin veya okun hızını tespit eder.

Cihaz şu şekilde 100-5000 fps arasındaki hızla giden cisimleri tesbit eder:
  • Cihaz, frekansı zamanla değişen (modüle edilen) sürekli bir radyo dalgası gönderir. Bu teknolojiye Frequency-Modulated Continuous-Wave (FMCW) radar denir.
  • Atış yapıldığında, mermi ya da ok cihazın önünden geçerken gönderilen radyo dalgaları mermiye çarpar ve geri yansır.
  • Geri dönen sinyal, merminin hareketinden dolayı frekans değişimine uğrar (Doppler kayması). Cihaz, bu farkı analiz ederek merminin hızını (FPS veya m/s) milisaniyeler içinde hesaplar.

Cihaz:
  • Ortalama hız
  • En düşük / en yüksek hız
  • Standart sapma
  • Kinetik enerji (mermi ağırlığı girilmişse)
    gibi verileri anında hesaplar ve ekranda gösterir.

[Resim: Ekran-Resmi-2025-06-20-04-18-49.png]

Geleneksel ışıklı/optik kronografların aksine, Garmin Xero C1 Pro, ışık koşullarından etkilenmeden  kapalı veya açık alanda, güneşli ya da bulutlu havada aynı hassasiyetle çalışabilir.

Saygılar

Teşekkürler Sn. Sabri hocam. Sayenizde yeni bilgiler öğreniyoruz. Emeklerinize sağlık.
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ibrahimo'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi