Tisaş Fatih 13
Tisaş Fatih 13:

[Resim: cy75lhb.jpg]

Ülkemizin ilk 7.65 çapında üretilen tabancalarındandır.Önce diğer yerli tabancalar gibi MKE markası
adı altında satıldı.Daha sonra Tisaş Fatih 13 ismiyle yine MKE’de satılmaya başlandı. Kapasitesi
(12+1) 13 olduğu için bu model numarasını almıştır.1994 Yılında üretime başlanmış. MKE’de satıldığı
dönemi hatırlıyorum.Galiba 650 TL bedelle satılıyordu.Daha sonra 380 ACP(9x17 mm) çaplı olarak da
üretildi.(1.000 TL) Yıllar sonra 7.65 çaptan vazgeçildi, 9x17 mm çapta üretimi devam ediyor.

[Resim: tuxdvx7.png]

Teknik verilerine ve özelliklerine bakalım : (9X17 mm)
Uzunluğu 175 mm,namlu uzunluğu 100 mm,yüksekliği 120 mm,genişliği ise 35 mm’dir.Boş şarjörlü 
ağırlığı yaklaşık 670 gramdır. Şarjörü çift sıralıdır.

[Resim: 4gbf4cw.jpg]

Tabanca Beretta 81/84 modelinin klonudur. Dolayısıyla açık namlulu olup tek/çift hareketli tetik sistemine
sahiptir.Yine, emniyet mandalı ile horoz ve iğne blok emniyetleri vardır.Emniyet mandalı gövde üzerindedir.
Şarjör çıkarma düğmesi tetik korkuluğu altındadır. Çekme kertikleri sadece arka tarafta vardır.

[Resim: aopumn6.jpg]

Gövdesi Beretta 81/84 gibi alüminyum alaşımdır.Gezi yandan geçme olup arpacığı sabittir.Aynı klonu olduğu
Beretta gibi sökülür ve takılır. Fabrika verilerine göre tek hareketli tetik 2 kg, çift hareketli tetikse 4 kg 
ağırlığındaymış. Halen siyah olanı 11.900 TL(340 Dolar),gri renkte olanı 12.700 TL’ye(350 Dolar) satılıyor.

[Resim: kpzdet5.jpg]

[Resim: yqb5ydw.jpg]

Tabanca eski forumun ilk yıllarında fiyat/fayda oranı açısından beğenilirdi.Ancak, forumda o zamanlar yerli
tabancalara olan ön yargılar nedeniyle çok az kişi almıştı. Daha sonra Lupus üstadın yazdığı yol hikayesinden,
bazı kusurlarına rağmen aslında dayanıklı ve kolay tutukluk yapmayan bir tabanca olduğu anlaşılmıştı.

[Resim: 7ignvka.jpg]

Fatih 13 konusunda Lupus üstadın eski forumdaki mesajları aşağıda. Resimler silinmiş.
Lupus üstat demiş ki: ( 09.5.2009)

Arkadaşlar, aşağıda bulunduğum ildeki özel poligonun envanterindeki,7.65x17 mm çapındaki bir Fatih 13'ü
görüyorsunuz. Silah 3.5 yaşında olup, 20.000 atımdan fazla atım görmüştür. Bu meyanda silahın bir kez tetik
yayı,bir kez kovan fırlatıcısını sabitleyen pimi kırıma uğramış olup, silahta bunun dışında herhangi bir kırım 
yaşanmamıştır. Bu dayanım performansında sabit namlulu bir silahta, düşük basınçlı mühimmat kullanmanın
etkisi olduğu aşikar olmasına rağmen, yine de alüminyum alaşım bir gövdeli bir silah için, oldukça tatminkar
bir dayanım performansı olduğu söylenebilir. İşin en sevindirici yanı ise, silahın bu dönem içerisinde hiç bir 
türde mekanik tutukluğuna şahit olunmamasıdır.

Silahta mevcut en önemli işçilik kusuru, namlu kilit noktaları ve sürgü-gövde ölçümlerinde yapılan hata sonucu,
sürgü arka noktalarının gövde arka hattından geriye doğru taşmasıdır. Bunun dışında metal aksamın bazı yerlerinde
de takım izleri mevcut, ancak ödenen paraya göre alınan malzeme ve işçilik tatminkar düzeyde. Tabii yine de 
uygun fiyata bulunabilecek bir Beretta Model 70 veya FN 1910 / 1922 ile karşılaştırılması mümkün değil.
Silahın şarjörleri akıllıca bir hareket yapılarak direk İtalya'dan alınmış.Silah şimdiye yaptığı tüm atımları tek şarjörle
yaptı. Şarjör hala sağlam ve fonksiyonel.

Silahın çelik sürgü kızaklarında belirgin bir malzeme aşınması yok, boyada yer yer açılmalar mevcut. Sürgüde fişek
süren tablanın mermi alan kısmındaki boya neredeyse tamamen sıyrılmış durumda, ancak malzemede herhangi bir
aşınma yok. Boyanın altında görülen takım izlerine tırnak takılmıyor. Sürgü yakalama manivelasının ve tetik kolu 
irtibat kesme mahmuzunun sürgüye temas ettiği yerlerdeki boya da tamamen açılmış durumda.

Alüminyum alaşım gövdenin sürgü taşıyıcı kızaklarındaki elokselin çoğu gitmiş durumda, ancak bunlarda da malzemede
ele veya tırnağa takılan diş vermiş korozyon veya hasar yok. Gövde üzerindeki parçaların çalışan temas noktalarındaki
boya da neredeyse tamamen sıyrılmış durumda. Bu parçaların keskin yüzeylerinin hepsi ezilip yuvarlanmış durumda.
Aynı şekilde icra yayı mili üzerindeki boyanın da tamamı sıyrılmış durumda.
Namlu dışındaki boyanın da çoğu sıyrılmış durumda. Ancak namlu yivi seti çok iyi durumda.

Silahın 15 m deki dağılım değerlerinde de herhangi bir bozulma yok. Ancak çıkış hızı ölçümü yapamadığımız için, bu
konuda bir fikrimiz yok.

Evet, Fatih 13 her şeyiyle, özellikle de işçilik konusunda kesinlikle tam bir Beretta 81 / 84 / 87 olamaz ve bunların yerini
tutamaz, ancak kısıtlı bir bütçe ile, özellikle az paraya, mümkün olan en çok yakın mesafe savunma silahlarından birisini
almak isteyen kişilerin tercih edebilecekleri bir tabanca. Özellikle kolay kolay mekanik arıza vermeyecek bir tabanca 
olması, bu konudaki en büyük artısı.

Tetik çekiş kalitesi çok mükemmel değil. Tetik yolları aynı Beretta gibi uzun. İlk başlarda bu silahın tetik çekişinde de bazı
takılmalar vardı, ancak zamanla atış gördükçe, parçaların kenarları kırıldıkça, bunların hepsi kayboldu. Gönül, diğer 
işçilik kusurları ile birlikte bunların hepsinin direk fabrikada giderilmesini arzu ederdi, ancak halihazırda elimizde olan bu.

Silahın 15 m de dağılımı tatminkar. Bu mesafede iyi ve tecrübeli bir atıcı, 10 dairesinin dışına çıkmıyor. Ancak bu silahın
nişan hattında bir sorun var, sürekli olarak üstten vuruyor. 5 m de nişan ve vuruş noktası arasında çok fark yok, ancak 
10 m ve üzerinde bariz bir şekilde üstten vuruyor. 15 m mesafede, 10 dairesinde saat tam 6 hizasına nişan alındığında, 
vuruşlar bu dairenin üst sınırında toplanıyor. Bu silahın genel bir kusuru mudur, yoksa bizim silahımızın arpacığının üst
kısmının bir miktar korode olmasından mıdır, bilemiyorum. Ancak dediğim gibi mesafe uzadıkça, nişan ve vuruş 
noktasının arasındaki fark açılıyor, ancak bu fark hayati kütle vuruş alanının dışına çıkılacak düzeyde bir fark değil. Saygılar.
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Fatih 13 tabancası, 2024 yılında yaşadığı kasa değişikliğinden önce Beretta 81/84 BB (F/FS yani tetik çerçevesi köşeli olan model değil önceki model) klonu idi.

Burası önemli çünkü tıpkı beretta 84 bb'lerde olduğu gibi emniyeti horoz ve tetiği kilitliyordu. Oysa F serileri ile birlikte Beretta decocker'a geçmişti.

Klonlayanların farkında olmadan yaptıkları namlu çıkıntısı ise yine Beretta'nın 83F olarak fazla bilinmeyen bir modelindeki ile aynı. Ancak uygulayan mühendis/ustaların o modeli bildiklerini sanmıyorum. Bu çıkıntıyı yaptılar çünkü güya telif/patent gibi sorunlara karşı güvence oluşturmaya çalışıyorlardı.

TİSAŞ'ın sitesinden bakıldığında tabancanın güncel fotoğraflarındaki değişiklikler hemen göze çarpıyor.

Tetik korkuluğu, ve kabza ön kontur neredeyse 80F ile aynı yapılmış, şarjör tabanı da çok benziyor. Önceden şarjörleri TİSAŞ üretiyordu, mec-gar'a geçmiş olabilirler. Emniyette dolayısıyla tetik/horoz tasarımında değişiklik yapıldı mı bilmiyorum. Belki MKE/TİSAŞ standlarına giden forumdaşlar bu konularda detaylı bir bildirim yapabilirler.

[Resim: 54385139170_dcd257994b_o.jpg]

Eski bir 84F sahibi olarak ruhsat masrafı olmasa kesinlikle alıp bir köşeye koyacağım tabancalardan olurdu.

Saygılarımla.
75BΩ - G43X - 686/3 -  USP - BHP/MK3S - BHP/SC - G42 - 84F - 1911
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için alpSaral'e teşekkür ederiz.
Bul
Merhaba, eski forumun tutkulu bir takipçisiydim. sabahlara kadar okurdum konuları. Yeniden açılmasına çok sevindim.O dönemlerde Taşıma ruhsatlı bir sig pro 2009 um vardı , ilk taşıma deneyimim olduğundan bilinçsizce bu devasa silahı almış sonrada pişman olup satmıştım. Daha sonrasında uzun bir yurt dışı yaşama dönemim oldu ve geri döndüm.Şimdilerde Evde bulundurma amacıyla Yerli bir silah almaya niyetlendim ve uzun uzun tüm modelleri inceledikten sonra Tisaş Fatih 13 te karar kıldım. nispeten daha az tepen, çift hareketli, uzun yıllardır imalatı devam eden amerikada da satılan ve beğenilen başarılı bir Beretta kopyası. Fakat bir şey kafama takıldı ; yukarıdaki detaylardan da tam anlayamadım. Bu yeni Fatih 13 te Decocker var mı yok mu acaba ? cevap için şimdiden teşekkürler.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Kharkivchanin'e teşekkür ederiz.
Bul
(24-07-2025, 20:03)Kharkivchanin yazdı: Merhaba, eski forumun tutkulu bir takipçisiydim. sabahlara kadar okurdum konuları. Yeniden açılmasına çok sevindim.O dönemlerde Taşıma ruhsatlı bir sig pro 2009 um vardı , ilk taşıma deneyimim olduğundan bilinçsizce bu devasa silahı almış sonrada pişman olup satmıştım. Daha sonrasında uzun bir yurt dışı yaşama dönemim oldu ve geri döndüm.Şimdilerde Evde bulundurma amacıyla Yerli bir silah almaya niyetlendim ve uzun uzun tüm modelleri inceledikten sonra Tisaş Fatih 13 te karar kıldım. nispeten daha az tepen, çift hareketli, uzun yıllardır imalatı devam eden amerikada da satılan ve beğenilen başarılı bir Beretta kopyası. Fakat bir şey kafama takıldı ; yukarıdaki detaylardan da tam anlayamadım. Bu yeni Fatih 13 te Decocker var mı yok mu acaba ? cevap için şimdiden teşekkürler.

Sn.Kharkivchanin merhabalar.

Ne yazık ki hala yeni versiyonu inceleme imkanım olmadı. Ağustos ayında İstanbul MKE'ye gideceğim orada mutlaka silahı inceleyip izlenimlerimi burada paylaşmayı düşünüyorum.

Ancak şunu söyleyebilirim yeni modelin bir inceleme videosunda, emniyet açık halde iken horoz kurulu halde idi. Yani o görüntüden decocker olmadığını varsayabiliriz.

Zaten Amerikalılar kurulu kilitli taşımayı çok sevdikleri için muhtemelen bilinçli olarak değiştirmiyorlar tasarımı.

[Resim: image.png]

Saygılarımla.
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için alpSaral'e teşekkür ederiz.
Bul
(25-07-2025, 16:29)alpSaral yazdı:
(24-07-2025, 20:03)Kharkivchanin yazdı: Merhaba, eski forumun tutkulu bir takipçisiydim. sabahlara kadar okurdum konuları. Yeniden açılmasına çok sevindim.O dönemlerde Taşıma ruhsatlı bir sig pro 2009 um vardı , ilk taşıma deneyimim olduğundan bilinçsizce bu devasa silahı almış sonrada pişman olup satmıştım. Daha sonrasında uzun bir yurt dışı yaşama dönemim oldu ve geri döndüm.Şimdilerde Evde bulundurma amacıyla Yerli bir silah almaya niyetlendim ve uzun uzun tüm modelleri inceledikten sonra Tisaş Fatih 13 te karar kıldım. nispeten daha az tepen, çift hareketli, uzun yıllardır imalatı devam eden amerikada da satılan ve beğenilen başarılı bir Beretta kopyası. Fakat bir şey kafama takıldı ; yukarıdaki detaylardan da tam anlayamadım. Bu yeni Fatih 13 te Decocker var mı yok mu acaba ? cevap için şimdiden teşekkürler.

Ne yazık ki hala yeni versiyonu inceleme imkanım olmadı. Ağustos ayında İstanbul MKE'ye gideceğim orada mutlaka silahı inceleyip izlenimlerimi burada paylaşmayı düşünüyorum.

Ancak şunu söyleyebilirim yeni modelin bir inceleme videosunda, emniyet açık halde iken horoz kurulu halde idi. Yani o görüntüden decocker olmadığını varsayabiliriz.

Zaten Amerikalılar kurulu kilitli taşımayı çok sevdikleri için muhtemelen bilinçli olarak değiştirmiyorlar tasarımı.

Saygılarımla.

Cevabınız için çok teşekkür ederim. Gelecek hafta satın almayı düşünüyorum. Alınca resimlerini ve izlenimlerimi paylaşacağım. Saygılar sevgiler
Bul
(25-07-2025, 18:06)Kharkivchanin yazdı:
(25-07-2025, 16:29)alpSaral yazdı:

Saygılarımla.

Cevabınız için çok teşekkür ederim. Gelecek hafta satın almayı düşünüyorum. Alınca resimlerini ve izlenimlerimi paylaşacağım. Saygılar sevgiler

Bol fotoğraflı bir incelemenizi bekleriz.

Saygılarımla.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için alpSaral'e teşekkür ederiz.
Bul
Merhaba tekrar, bugün son gününde IDEF fuarını gezdim , Tisaş standına gittim tabi ilk olarak. Fatih 13 alma kararım kesinleşti, son versiyonu gerçekten çok güzel olmuş.Çelik, Çift hareketli küçük kompakt kendini kanıtlamış model, konu benim açımdan kapandı. Ne yazık ki Decocker yok. bu da netleşmiş oldu. Ama yine de çok güzel
Bul
Merhaba daha önce de söylediğim gibi nihayet tüm süreci tamamlayarak Tisaş Fatih 13 kısa 9 silahımı aldım. Birazdan ilgili bölümde açıklandığı gibi bir kaç resim yüklemeye çalışacağım. umarım başarılı olurum Smile
silah biliyorsunuz bir Beretta klonu ve bu tasarımı çok sevdiğim için tereddütsüz aldım. kendimce artı ve eksilerini aşağıda yazacağım. Henüz atış yapmak için poligona gitmedim o yüzden bunlar sadece ilk atış öncesi izlenimlerimdir belirteyim.
Artıları:
1-Bence kopyası olduğu Beretta gibi tasarımı estetik olarak çok güzel.
2-Boyutları çok ideal , büyük kaba tabancaları sevmiyorum , Polimer silahları da sevmiyorum. benim için küçük ve metal gövdeli whalter ppk beretta 84 en güzel silahlar. Yerli üretimlerde her ne kadar 1911 platformunda yeni kompakt üretimler olsa da çift hareketli olması dolayısı ile en iyi sseçenek bana göre buydu.
3-Her ne kadar forumdaki üstadlar gibi uzman olmasam da silahı söktüğümde gerek dış gerek iç yapısında kötü detaylar ne bileyim izler falan görmedim. gayet temiz görünüyor.
4-şarjörler italyan mcgar
5-silahı sökmesi takması çok çok kolay ve pratik
eksileri:
1-sürgü yayı gerçekten sert, orjinal berettada da öyle olduğu söyleniyor ama denemediğim için mukayese edemem. sol elimle çok zorlandığım için silahı sol elime alıp sağ elimle manipüle etmek zorunda kalıyorum ki açık namlu olduğu için sadece arka bölümdeki kertiklerden tutabliyorsunuz ve bu da tabi manipüleyi ekstra zorlaştırıyor.
2-sürgü düşürme mandalı da çok sert bu konuda Mke Tisaş görevlisi yeni silahta normal olduğunu zamanla yumuşayacağını söyledi umarım öyle olur.
3-Tisaş resmi web sayfası, youtube videoları hatta mke standındaki örneğin aksine , namlu paslanmaz boyasız olarak kutudan çıkınca açıkçası bu konularda sürpriz sevmeyen biri olarak hoşuma gitmedi. Görevli namlunun boyasının zamanla çok çizilerek kötü bir görünüm vermesi nedeniyle firmanın artık namluyu paslanmaz olarak koyduğunu belirtti. Orjinali Beretta böyle bir şey yapmaz siyah namlu ile devam ederken bu cevap tabi ki beni tatmin etmedi ama çaresiz aldık bakalım şimdi boyatmayı planlıyorum namluyu Smile
4-kabze kapakları da kalite olarak beni pek tatmin etmedi ve ahşap kapak ısmarladım Tisaş a. umarım kalitesi iyidir görmeden vermek zorunda kaldım siparişi çünkü ellerinde yok. eğer kötü çıkarsa Beretta 84 orjinal ahşap kabze kapağının uyumlu olacağını tahmin ediyorum. onu alacağım.
[Resim: 22.jpg]
[Resim: 23.jpg]
[Resim: 24.jpg]
[Resim: 25.jpg]
[Resim: 26.jpg]
[+] 12 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Kharkivchanin'e teşekkür ederiz.
Bul
Hayırlı olsun sayın Kharkivchanin,
Kazasız belasız güzel günlerde kullanmanız dileğiyle...
Bul
(16-08-2025, 20:23)jfmrk yazdı: Hayırlı olsun sayın Kharkivchanin,
Kazasız belasız güzel günlerde kullanmanız dileğiyle...

çok teşekkür ederim
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi