Yorumları: 26
Konuları: 2
Teşekkür Alındı: 22 mesajda 60
Teşekkür Verildi: 27
Merhaba
Yeni aldığım fatih13 380 acp tabancamı deneyebilmek için nihayet az önce vakit bulup poligona gidebildim. Sellior Bellot marka 9x17 mermilerle 50 adet atış yapmayı planladım bu ilk deneme için. Poligonda tam atışa başlarken görevli arkadaş namlu yatağında pas farkederek beni uyardı, silahı daha 1 ay önce aldığım ve hiç kullanmadan kutusunda muhafaza ettiğim için bu durum beni de görevliyi de şaşırttı. Hemen arkaya geçip hızlı bir ön temizlik yaptı sağolsun atış öncesi. Silahı aldığım bu 1 ay boyunca akşamları bir kaç saat elimde oynadım , TAC-87 sitesinden aldığım dummy alüminyum mermilerle doldur boşalt tetik düşürme vs çalışma yaptım . ve hiç yağlama temizlik falan yapmadım. Acaba bu nedenle elimden çok mu nem verdim ? Silah yeni olduğundan atış yapmadan temzilik ve yağlamaya gerek duymamıştım ama yine de bu kadar kısa sürede böyle bir namlu içi paslanma normal midir?
ikinci ve daha önemli problem ise yaptığım 50 atışın 8-9 tanesinde mermi dikme problemi oluştu. Görevli arkadaş gevşek tutuyor olabileceğimi söyledi tutuşumu değiştirmeme rağmen ara ara dikmeye devam etti. Kendisi de özellikle gevşek tutarak bir kaç atış yaptı bir problem olmadı.
Üstadlara danışmak isterim: Silahı Servise kontrole mi göndermeliyim? Sorun benden kaynaklı olablir mi ? Beni üzdü bu sıkıntılar daha yepyeni silahta
Yorumları: 553
Konuları: 140
Teşekkür Alındı: 530 mesajda 3,363
Teşekkür Verildi: 1,074
(01-09-2025, 13:19)Kharkivchanin yazdı: Poligonda tam atışa başlarken görevli arkadaş namlu yatağında pas farkederek beni uyardı, silahı daha 1 ay önce aldığım ve hiç kullanmadan kutusunda muhafaza ettiğim için bu durum beni de görevliyi de şaşırttı. Hemen arkaya geçip hızlı bir ön temizlik yaptı sağolsun atış öncesi. Silah yeni olduğundan atış yapmadan temzilik ve yağlamaya gerek duymamıştım ama yine de bu kadar kısa sürede böyle bir namlu içi paslanma normal midir?
ikinci ve daha önemli problem ise yaptığım 50 atışın 8-9 tanesinde mermi dikme problemi oluştu.
Üstadlara danışmak isterim: Silahı Servise kontrole mi göndermeliyim? Sorun benden kaynaklı olablir mi ? Beni üzdü bu sıkıntılar daha yepyeni silahta 
Sayın Kharkivchanin,
Yepyeni silahta böyle bir problemle karşılaşmanıza ben de; hem şaşırdım hem de üzüldüm. Geçmiş olsun.
Genelde fabrika çıkışında silahlar paslanma sorunu olmasın diye yağlanıp da satışa sunulur, hatta ilk atış öncesi fazla yağın temizlenmesi de önerilir. Paslanmaz çelik diye satılan aksamın paslanması olanaksız değil ama gerip. Belki öncesinde uygun koşullar sağlanmamış olabilir, bilemem.
Mermi dikmesi (Stovepipe) olayının silahla, mühimmatla ve atıcı ile ilgili nedenleri vardır:
Silahla ilgili sorunları şöyel sıralayabiliriz:
[*]Zayıf veya yıpranmış geri tepme yayı – sürgüyü tam çevirecek güç kalmaz.
[*]Çıkarıcı (extractor) sorunu ve Atıcı (ejector) hasarı – kırık, kirli ya da aşınmış tırnak kovanı kavrayamaz. – eğilmiş veya aşınmış parça kovanı dışarı
doğru fırlatamaz.
[*]Kirli hazne veya sürgü rayları – sürgü hareketini yavaşlatır.
[*]Aşırı yağlama veya yetersiz yağlama – çalışma döngüsünü bozar.
Mühimmatla ilgili sorunlar:
[*]Zayıf fişekler (hafif hedef için doldurulmuş reloadlar, düşük barutlu mühimmat, bizdeki Lugerler örneğin).
[*]Tutarsız mühimmat – barut miktarı veya kovan kalitesindeki farklılıklar.
Atıcı ile ilgili sorunlar:
Yazdığınız gibi gevşek tutuş, geri tepmeyi yeterince kontrol edememek.
Önce bu faktörleri bir gözden geirip, sorun düzelmez ise fabrikaya göndermeyi düşünebilirsiniz.
Saygılar
Fortis Fortuna Adiuvat
Aşağıdaki 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz:3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
• Actionman (02-09-2025), dekaya (01-09-2025), Kharkivchanin (01-09-2025)
(01-09-2025, 15:02)Sabri yazdı: (01-09-2025, 13:19)Kharkivchanin yazdı: Poligonda tam atışa başlarken görevli arkadaş namlu yatağında pas farkederek beni uyardı, silahı daha 1 ay önce aldığım ve hiç kullanmadan kutusunda muhafaza ettiğim için bu durum beni de görevliyi de şaşırttı. Hemen arkaya geçip hızlı bir ön temizlik yaptı sağolsun atış öncesi. Silah yeni olduğundan atış yapmadan temzilik ve yağlamaya gerek duymamıştım ama yine de bu kadar kısa sürede böyle bir namlu içi paslanma normal midir?
ikinci ve daha önemli problem ise yaptığım 50 atışın 8-9 tanesinde mermi dikme problemi oluştu.
Sayın Kharkivchanin,
Yepyeni silahta böyle bir problemle karşılaşmanıza ben de; hem şaşırdım hem de üzüldüm. Geçmiş olsun.
Genelde fabrika çıkışında silahlar paslanma sorunu olmasın diye yağlanıp da satışa sunulur, hatta ilk atış öncesi fazla yağın temizlenmesi de önerilir. Paslanmaz çelik diye satılan aksamın paslanması olanaksız değil ama gerip. Belki öncesinde uygun koşullar sağlanmamış olabilir, bilemem.
Mermi dikmesi (Stovepipe) olayının silahla, mühimmatla ve atıcı ile ilgili nedenleri vardır:
[*]Çıkarıcı (extractor) sorunu ve Atıcı (ejector) hasarı – kırık, kirli ya da aşınmış tırnak kovanı kavrayamaz. – eğilmiş veya aşınmış parça kovanı dışarı
doğru fırlatamaz.
[*]Zayıf fişekler (hafif hedef için doldurulmuş reloadlar, düşük barutlu mühimmat, bizdeki Lugerler örneğin).
Önce bu faktörleri bir gözden geirip, sorun düzelmez ise fabrikaya göndermeyi düşünebilirsiniz.
Saygılar [*]
Çok teşekkür ederim detaylı cevabınız için. Maslakta Tisaşın yetkili servis noktası varmış eve giderken yolumun üzeri, hazır yol belgem geçerli iken 5 dk uğrayıp bahsettiğiniz hatalardan silahla ilgili olanlar var mı bir gösterceğim, Eğer herşey normal görünüyor derse , dikkatli bir temizlik bakım sonrası bir 50 mermi daha atıp deneyeceğim.
Saygılarımla
Yorumları: 86
Teşekkür Alındı: 70 mesajda 214
Teşekkür Verildi: 372
(01-09-2025, 15:02)Sabri yazdı: (01-09-2025, 13:19)Kharkivchanin yazdı: Poligonda tam atışa başlarken görevli arkadaş namlu yatağında pas farkederek beni uyardı, silahı daha 1 ay önce aldığım ve hiç kullanmadan kutusunda muhafaza ettiğim için bu durum beni de görevliyi de şaşırttı. Hemen arkaya geçip hızlı bir ön temizlik yaptı sağolsun atış öncesi. Silah yeni olduğundan atış yapmadan temzilik ve yağlamaya gerek duymamıştım ama yine de bu kadar kısa sürede böyle bir namlu içi paslanma normal midir?
Sayın Kharkivchanin,
doğru fırlatamaz.
Saygılar [*]
Namlu içinin atım yatağı kısmında halen pas kaldı ise boş kovanlı düzgün çıkaramamasını sğlayabilir, bu kısımda temizlik sonrası yağ kaldıysa barutun isi ile çamurlaşıp kovanın rahat tahliye edilmemesine neden olabilir. Atım yatağı ve tırnak birbirlerine çok yaınlar tırnağın dibinde pas varsa kovan dip tablasına olması gerektiği kadar iyi tutunamıyor olabilir.
Silahınızın bu kadar kısa bir sürede paslanması normal değil saklama koşullarınızı gözden geçirmelisiniz ve detaylı bir söküm ve temizlik yapmanızı öneririm.
si vis pacem, para bellum
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Actionman'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Actionman'e teşekkür ederiz.
• Kharkivchanin (02-09-2025)
merhaba tekrar,
Saklama koşullarım şu: istanbul da bir apartmanın 3.katında orjinal kutusu içinde, çekmecede. Daha alınalı 1 ay olmuş. Takdir sizin.
Yetkili servisin kontrolü sırasında aynı hataları vermesi ile fabrikaya gönderilmeye karar verildi, belli ki bir hata var silahta. Bakalım ne olacak göreceğiz ama gerçek şu ki: nerdeyse 30 yıldır imalatı yapılan, güvenilir olması gereken birebir kopya bir platform, üstelik uzun yıllardır Amerikaya da satılıyor , sayısız Amerikalının genel olarak video çekip beğendiğini söylediği bir silah ,fabrikadan yeni çıkmış, mke den satın alınmış ve arızalı çıkıyor. Demek ki fabrika Türkiyede sattığı silahların teknik kontrolünü Amerikaya gönderdikleri gibi titizlikle yapmıyor diye düşünüyorum bu durumda. 2025 yılına gelmişiz ama hala değişen bişey yok.
Daha önce CZ ve Sig Sauer silahlarım oldu. İlk kez bir yerli silah almaya güvenip niyetlendim başıma bu geldi. Bir daha tövbe!
Yorumları: 254
Konuları: 36
Teşekkür Alındı: 220 mesajda 893
Teşekkür Verildi: 470
84ler çok dar bir tolerans aralığında çalışan tabancalar.Kırıkkaleyi sorunsuz çalıştıran 1981-83 üretimi MKE fişeklerini 84’üm dikiyor, G42 patlatmıyordu.
S&B kısa dokuzları nispi olarak sert patlayan mermiler yani mühimmat kaynaklı bir sorun yaşayacağınızı çok sanmıyorum.
Atım yatağındaki pasında sizi çok etkileyeceğini sanmıyorum.
Tutukluğun nasıl olduğunu (tahliye sorunu mu besleme sorunumu) ayrıntılı belirtseydiniz daha net konuşabilirdik ancak tahliye sorunu şeklindeyse yani patlayan boş kovan düzgün çıkmıyorsa yeni tabancada bakacağınız ilk yer icra yayı olsun.
Blowback operasyonlu olmanın yanında tisaş anlamsız bir şekilde fazla sert icra yayı kullanmasıyla meşhurdur.
Tisaşın maslaktaki servisi kim bilmiyorum dursun ustada servisi ona gösterin diyeceğim ama o da işi iyice boya kürek meselelerine verdiği için muhtemelen ilgilenmeyecek.
Gösterdiğiniz yerden icra yayı sertliğini kontrol etmesini isteyin. Bir de silahın üzerindeki fabrika yağını temizleyin veya temizlettirin.
Pas konusu tamamen kalitesiz malzemenin sonucudur ona yapacak bir şey yok. 500 dolarlık tabancayı berettanın 2000$ almasının nedenleri var şüphesiz.
Tıpkı berettalar gibi yaptırabiliyorsanız namlu içini krom kaplattırın.
Saygılarımla.
75BΩ - G43X - 686/3 - USP - BHP/MK3S - BHP/SC - G42 - 84F - 1911
(03-09-2025, 16:33)alpSaral yazdı: 84ler çok dar bir tolerans aralığında çalışan tabancalar.Kırıkkaleyi sorunsuz çalıştıran 1981-83 üretimi MKE fişeklerini 84’üm dikiyor, G42 patlatmıyordu.
S&B kısa dokuzları nispi olarak sert patlayan mermiler yani mühimmat kaynaklı bir sorun yaşayacağınızı çok sanmıyorum.
Atım yatağındaki pasında sizi çok etkileyeceğini sanmıyorum.
Tutukluğun nasıl olduğunu (tahliye sorunu mu besleme sorunumu) ayrıntılı belirtseydiniz daha net konuşabilirdik ancak tahliye sorunu şeklindeyse yani patlayan boş kovan düzgün çıkmıyorsa yeni tabancada bakacağınız ilk yer icra yayı olsun.
Blowback operasyonlu olmanın yanında tisaş anlamsız bir şekilde fazla sert icra yayı kullanmasıyla meşhurdur.
Tisaşın maslaktaki servisi kim bilmiyorum dursun ustada servisi ona gösterin diyeceğim ama o da işi iyice boya kürek meselelerine verdiği için muhtemelen ilgilenmeyecek.
Gösterdiğiniz yerden icra yayı sertliğini kontrol etmesini isteyin. Bir de silahın üzerindeki fabrika yağını temizleyin veya temizlettirin.
Pas konusu tamamen kalitesiz malzemenin sonucudur ona yapacak bir şey yok. 500 dolarlık tabancayı berettanın 2000$ almasının nedenleri var şüphesiz.
Tıpkı berettalar gibi yaptırabiliyorsanız namlu içini krom kaplattırın.
Saygılarımla.
Merhabalar, cevabınız için teşekkür ederim öncelikle. S&B mermileri gayet kaliteli bence de. Pas yüzeysel ince bir tabaka halindeydi namlu içinde , kolaylıkla temizlendi zaten atışlar öncesi. Tutukluk şekli şu: atış sonrası bir sonraki mermiyi atım yatağına süremiyor, dik konumda sıkışıp kalıyor. yani mermi patlatıpta kovanı tahliye etmeme durumu değil.
irca yayı oldukça sert doğru ama serviste usta daha yumuşak başka yaylarla da denedi değişmedi , servisteki bu denemelerde de 11 mermi ateşlendi ve yine 3 tanesini dikti. Usta ilgiliydi elinden geleni yaptı ancak fabrikaya telefon açıp oraya göndermemi tavsiye etti ki benim tercihim de buydu. Bakalım fabrikaya gönderdikten sonra neler olacak göreceğiz.
saygılarımla
Yorumları: 29
Konuları: 1
Teşekkür Alındı: 23 mesajda 66
Teşekkür Verildi: 165
Sayın Sabri’nin aşırı yağlama olarak belirtmesine ufak bir ek yapmak isterim. Namlunun pas olduğunu gördükten sonra yaptığınız yağlama sonrası eğer fişek rampası çok iyi kurulanmaz ise fişek dikme problemi meydana geliyor. Küçük bir ihtimal ama yine de belirtmek istedim. Yeni tabancanız hayırlı olsun umarım kısa zamanda çözüme kavuşursunuz.
Saygılar.
Yorumları: 553
Konuları: 140
Teşekkür Alındı: 530 mesajda 3,363
Teşekkür Verildi: 1,074
S. Kharkivchanin,
Ben olayı kovan dikme olarak algılamıştım. Fişek dikme olayı için şarjör tırnakları ve gerdel de sorumlu olabilir. Keşke tamire vermeden farklı bir şarjörle de atış imkanınız olsaydı
Saygılar
Fortis Fortuna Adiuvat
Merhabalar tekrar.
Sn.Onyedi-Çetinkol ,Namlu temizliğini atış öncesi poligondaki görevli yaptı hızlıca bir temizlikti ama biliemiyorum çok yağlama yaptı gibi gelmedi bana. üstelik serviste de tekrar silinip atış yapıldı aynı durum devam etti.
Sn.Sabri Şarjörlere çok ihtimal veremiyorum ben , her iki şarjörde de problem yaşandı üstelik Mecgar marka şarjörler, bilemiyorum her iki şarjörde böyle bişey olma olasılığı ne kadardır.
Fabrika baksın bakalım ne diyecekler, Yine gelişmeleri yazarım.
çok teşekkür ediyorum saygılarımla
|