Yorumları: 3
Konuları: 0
Teşekkür Alındı: 3 mesajda 9
Teşekkür Verildi: 3
09-05-2025, 01:44
(Son Düzenleme: 09-05-2025, 01:47, Düzenleyen: ferdalerdem.)
(03-05-2025, 22:37)AliGalip yazdı: (03-05-2025, 01:43)ferdalerdem yazdı: Herkese merhaba, geçenlerde silah ruhsatı alırken güncel olarak hastane sürecinden bahsetmiştim. O yazım "Sağlık Raporu Hakkında Bilgi Paylaşımı" başlıklı konuda mevcut.
Ben avukat olduğum için kanunen taşıma ruhsatı alabiliyorum, bunun için gerekli evraklar ise:
1- Taşıma ruhsatı almak için dilekçe
2- 2 adet biyometrik fotoğraf
3- Sağlık raporu
4- Barodan üyelik yazısı
5- Barodan mesleki kıdem yazısı
6- Vergi borcu yoktur yazısı
7- Harç ücreti (70.002,45tl)
8- Kart ücreti (1.500 tl)
Bütün evrakları toparlayınca maliyeye gidip taşıma ruhsatı almak istiyorum diyorsunuz, vezneden ödeme yapıyorsunuz. Ardından Ziraat Bankası'ndan ya da Ziraat ATM'lerinden 1.500 TL'lik kart ücretini ödüyorsunuz.
Bütün evrakları tamamladıktan sonra da gidip Emniyet Müdürlüğü'ne dosyayı teslim ettim. Dosya teslimin ardından orada bulunan polis memuru, Vali beyin talimatı olduğunu, belirtecekleri bir vakfa 25.000 TL bağış yapılması gerektiğini, o vakfa bağış yapılmazsa ruhsata onay vermeyeceğini söyledi.
Kanunen Vali'nin böyle bir şart koyması dayanaktan yoksun fakat dava açsam dahi en iyi ihtimalle aylar süreceğinden ne yazık ki bu 25.000 tl'yi de vereceğim. Yani 3.000 dolara yakın parayı devlete veriyorum ki 5 senelik tabanca kiralayabileyim. Ne diyelim.
Öncelikle hayırlı olsun. Birincisi "Vali talimatı ile bağış" olayını ilk kez duyuyorum, akıl alır değil. Baro ile bunu konuşmak lazım. Taşıma harç 79 bin lira iken avukatlara 70 bin küsür mü oluyor?
üstadım merhaba, altta bir üstadımızın da dediği gibi yanlışlıkla 70 bin yazmışım. 9 ve 0 yan yana olduğundan hatalı tuş basımı yapmışım. ruhsat ücreti bize de 79.002 tl, herhangi bir ayrıcalık yok.
Bağış olayını da soruşturdum, birçok yerde yapılmış ne yazık ki.
(06-05-2025, 08:11)ceycey yazdı: Sn.Ali Galip,avukatlar için bir ayrıcalık yok.Taşıma harcı olarak 79.002 TL ödüyoruz.Sn.Ferdalerdem
hatayla 70.002 TL yazmış.
Sn.Ferdalerdem,öncelikle alacağınız tabanca hayırlı olsun.Allah kaza bela vermesin.
Bir vakıfa para yatırma şartı ilk rastladığım bir olay değil.Bir çok ilde uygulaması var.Harç ve kart bedeli
yasal olduğu halde, ayrıca bir vakıfa bağış zorunluluğu yasal değil.Yani hukuksuz bir işlem.Özellikle
isimlerini yazmak istemediğim iki vakıftan birine bağış yapılması isteniyor. Eğer bu bağışı yapmazsanız ruhsat
işleminiz geciktiriliyor ya da uyduruk bir bahaneyle reddediliyor.Siz dava açıyorsunuz,idare mahkemesi
takdir hakkının keyfi kullanıldığını görüyor ve ret işlemini iptal ediyor.Kararın çıkması en az 1 seneyi buluyor.
Bu arada harçlar artıyor, sizden harç farkını yatırmanız isteniyor. Vakfa bağış yapmadığınız için valide sizin
hakkınızda kötü bir kanaat oluşuyor. Ruhsat yenilemeniz gerektiğinde veya başka bir silah aldığınızda
talebiniz yine reddediliyor. Yine dava süreci başlıyor.
Bağış, karşılıksız ve iradi olarak yapılan bir işlemdir.Bir idari işlemi yapmak için bağış şart koşulmuşsa,bu bağış
olmaktan çıkar hukuksuz ek harca dönüşür. Eğer bu süreç ve valide hakkınızda kötü kanaat oluşması göze
alınıyorsa, bu hukuksuzluğa karşı dava açılabilir. Ya da ezici bir çoğunluğun yaptığı gibi "79.000 verdim,bir
25.000 daha veririm, bununla mı uğraşacağım" deyip bağış denilen ek harç yatırılır.
Ben şu anki kafa yapımla bağışı yapmaz ve dava açardım. Hakkımda oluşacak kanaat ve dava süreci çok
da umurumda değil. Ancak, ilk kez ruhsatlı bir tabanca alacak olsam ve zorla bağış yapılmam istenilse, ne
yapardım bilemiyorum. Zira 30 sene önceki ilk kez tabanca alma heyecanımı hatırlıyorum da genç avukat
arkadaşımızı eleştiremiyorum.
üstadım kıymetli yorumunuz için çok teşekkür ederim. gerçekten heyecandan geceleri uyuyamıyorum desem yeridir. 1 sene daha beklemem mümkün değil, dolayısıyla bağışı yapacağım.
bağışı yaptıktan ve ruhsatımı aldıktan sonra kafamda birkaç hukuki yol var. işe yaramayacak olsa da deneyeceğim.
Aşağıdaki 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ferdalerdem'e teşekkür ederiz:2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ferdalerdem'e teşekkür ederiz.
• ceycey (09-05-2025), jfmrk (09-05-2025)
Yorumları: 4
Konuları: 0
Teşekkür Alındı: 3 mesajda 7
Teşekkür Verildi: 33
(24-05-2024, 14:02)BonesChursce yazdı: Merhabalar, Can Güvenliği nedeniyle Taşıma Ruhsatına başvurdum. 35 bin tl Silah harcını, heyet raporunu vs. tüm belgeleri hazırladım. Dosyayı Emniyete teslim ettim.
Sorum şu ki; diyelim ki Ruhsat İşlemi ONAYLANMADI.. Devlete yatırdığım harç ücreti ne olacak?? Bu konu hakkında bilgi sahibi olan veya daha önce böyle birşey başına gelen var ise bilgilendirilmek istiyor, yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkürler..
Benim anlam veremediğim bir konu var, ne kadar illegal, mafyatik tip varsa hepsi taşıma ruhsatlı silah edinmiş. Bizzat kendim vergisini kuruşu kuruşuna ödeyen, kanunlara ve yönetmeliklere uyan bir Türk vatandaşı olarak. Taşıma ruhsatlı silah alma konusunda neden (ben ve biz) bu kadar zorlanıyoruz?
Dünya kadar para harcadık bulundurma aldık, bir yere taşıyamıyoruz, nakil etmek problem, poligona gitmek problem. Gerçekten sap ile saman bir birinden ayrılmalı. Adamlar bakkaldan sakız alır gibi taşıma ruhsatı alıyorlar, nasıl oluyor bu iş anlamıyorumx
Yorumları: 30
Konuları: 2
Teşekkür Alındı: 20 mesajda 50
Teşekkür Verildi: 72
Taşıma ruhsatı alma olayında illegal tiplerin sıradan vatandaşlardan daha rahat ruhsat alması olayı ilginçtir. Yazacak çok şey var ama işte sonra anlat bakalım diye çağırırlar.. Neyse durum içler acısı.. Saygılarımla Loc'Lu..
Beretta A400 Xplor Action Slug - Mossberg 590 Marinecote - Beretta 92FS
Yorumları: 23
Konuları: 1
Teşekkür Alındı: 14 mesajda 41
Teşekkür Verildi: 126
Selamlar, mevzuat ile ilgili 2 sorum olacaktı. Satın alma belgesinin süresi genelgede 6 ay olarak belirtilmiş. Bu süre zarfında yıl atlayıp harçlara zam gelirse ek ödeme isteniyor mu ? Bir de ruhsat süresi (5 yıl) satın alma belgesi ile mi başlıyor silahı alıp ruhsata işletince mi ? Mantıklı olan ruhsata işenince ama emin olmak istedim. Saygılar.
Yorumları: 254
Konuları: 36
Teşekkür Alındı: 220 mesajda 893
Teşekkür Verildi: 470
(13-08-2026, 14:34)Husrev yazdı: Selamlar, mevzuat ile ilgili 2 sorum olacaktı. Satın alma belgesinin süresi genelgede 6 ay olarak belirtilmiş. Bu süre zarfında yıl atlayıp harçlara zam gelirse ek ödeme isteniyor mu ? Bir de ruhsat süresi (5 yıl) satın alma belgesi ile mi başlıyor silahı alıp ruhsata işletince mi ? Mantıklı olan ruhsata işenince ama emin olmak istedim. Saygılar.
Merhabalar.
Ruhsat süreniz dilekçeniz onaylandığı tarih itibariyle (yani satın alma belgeniz ne zaman çıktıysa) başlar.
6 ay içinde silahınızı almadığınızda belgenizi uzatmanız gerekir, belgenizi uzatacağınız zaman geçerliliği bitmiş olan tüm evraklarınızı yenilemeniz istenir (mesela sağlık raporunuzun süresi geçerse yeniden isterler). Bu süreçte ruhsat harçlarına yapılan zammın farkını da ödemeniz istenir ve fark makbuzu dosyanıza eklenir.
Genel olarak uygulama anlattığım şekilde olup, Türkiye'de bir standart olmayışı, illerin hatta ilçelerin kendilerince uygulama yapmaları nedeniyle bu süreçleri ruhsat şubenizle görüşerek planlamanız sizin için daha iyi olacaktır.
İyi çalışmalar.
75BΩ - G43X - 686/3 - USP - BHP/MK3S - BHP/SC - G42 - 84F - 1911
Aşağıdaki 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için alpSaral'e teşekkür ederiz:2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için alpSaral'e teşekkür ederiz.
• chief's special (13-08-2026), Husrev (13-08-2026)
Yorumları: 23
Konuları: 1
Teşekkür Alındı: 14 mesajda 41
Teşekkür Verildi: 126
13-08-2026, 17:32
(Son Düzenleme: 13-08-2026, 17:33, Düzenleyen: Husrev.)
Sayın alpSaral teşekkür ederim. Açıkçası olmayan silahın ruhsat süresi geri saymaya başlamaz diye düşünüyordum ama yanılmışım. Demek ki çok da mantık aramamak lazım. Saygılar.
Yorumları: 34
Konuları: 8
Teşekkür Alındı: 18 mesajda 28
Teşekkür Verildi: 159
(13-08-2026, 15:39)alpSaral yazdı: (13-08-2026, 14:34)Husrev yazdı: Selamlar, mevzuat ile ilgili 2 sorum olacaktı. Satın alma belgesinin süresi genelgede 6 ay olarak belirtilmiş. Bu süre zarfında yıl atlayıp harçlara zam gelirse ek ödeme isteniyor mu ? Bir de ruhsat süresi (5 yıl) satın alma belgesi ile mi başlıyor silahı alıp ruhsata işletince mi ? Mantıklı olan ruhsata işenince ama emin olmak istedim. Saygılar.
Merhabalar.
Ruhsat süreniz dilekçeniz onaylandığı tarih itibariyle (yani satın alma belgeniz ne zaman çıktıysa) başlar.
süre satın alma belgesi makamca onaylandığı tarih itibari ile başlar. Satın alma tarihiniz önemli değil
6 ay içinde silahınızı almadığınızda belgenizi uzatmanız gerekir, belgenizi uzatacağınız zaman geçerliliği bitmiş olan tüm evraklarınızı yenilemeniz istenir (mesela sağlık raporunuzun süresi geçerse yeniden isterler). Bu süreçte ruhsat harçlarına yapılan zammın farkını da ödemeniz istenir ve fark makbuzu dosyanıza eklenir.
Genel olarak uygulama anlattığım şekilde olup, Türkiye'de bir standart olmayışı, illerin hatta ilçelerin kendilerince uygulama yapmaları nedeniyle bu süreçleri ruhsat şubenizle görüşerek planlamanız sizin için daha iyi olacaktır.
İyi çalışmalar.
|