Yorumları: 173
Konuları: 14
Teşekkür Alındı: 151 mesajda 467
Teşekkür Verildi: 420
12-04-2024, 10:06
(Son Düzenleme: 06-05-2024, 09:06, Düzenleyen: sentinel.
Sebep: font boyutu düzeltme
)
Herkese merhabalar,
Tabancaları daha uzun menzilli ve daha yüksek isabet oranına sahip karabinalara dönüştürmek için tasarlanan FAB Defense KPOS, CAA RONI, CAA MCK, IMI KIDON, Recover 20/20 gibi ürünler genellikle karabina dönüşüm kiti ve atış destek kiti olarak adlandırılıyor. Bu kitlerin kullanımı ile ilgili kanun, yönetmelik ve yasal mevzuatı araştırdım. Bulundurulması ve kullanımını doğrudan yasaklayan bir ifadeye rastlayamadım. Hali hazırda bazı poligonlarda kullananlara da şahit oldum. Yerli üretim olarak bildiğim bir Asecron markasının Creed G2 modeli mevcut; onu da yurt dışına ihraç ediyorlar.
Değerli forum sakinlerinin bu kitlerin kullanımı ile ilgili görüş ve tecrübelerini paylaşmalarını rica ederim.
Saygılar.
Yanlışım varsa düzelt, eksiğim varsa tamamla
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için sentinel'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için sentinel'e teşekkür ederiz.
• jfmrk (19-02-2025)
Yorumları: 169
Konuları: 15
Teşekkür Alındı: 144 mesajda 536
Teşekkür Verildi: 353
Sayın sentinel,benim bilgim doğrultusunda bunların hepsi yasak ama bazı görevliler görünce işlem yapmıyor,ayrıca yönetmelikde tabancanın kaç cm olacağının açıklaması var,bunları kullanınca tabanca olmakdan çıkıp yivli tüfek statüsüne giriyor, bundan dolayıda yasak,alan kullanan hatta sosyal medyaya koyan çok ama sonuçda yasak ve riske girmeye gerek olmadığını düşünüyorum.
Saygılarımla.
Aşağıdaki 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Achilles'e teşekkür ederiz:2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Achilles'e teşekkür ederiz.
• jfmrk (19-02-2025), sentinel (13-04-2024)
13-04-2024, 18:04
(Son Düzenleme: 13-04-2024, 18:37, Düzenleyen: sentinel.
Sebep: kanun maddesi ekleme.
)
(13-04-2024, 17:42)acillues yazdı: Sayın sentinel,benim bilgim doğrultusunda bunların hepsi yasak ama bazı görevliler görünce işlem yapmıyor,ayrıca yönetmelikde tabancanın kaç cm olacağının açıklaması var,bunları kullanınca tabanca olmakdan çıkıp yivli tüfek statüsüne giriyor, bundan dolayıda yasak,alan kullanan hatta sosyal medyaya koyan çok ama sonuçda yasak ve riske girmeye gerek olmadığını düşünüyorum.
Saygılarımla.
Sn. acillues, yasakla ilgili bir madde veya karara ulaşamadığım için konuyu hukuk bölümüne açmamıştım ama sizin bildiğiniz ve benim gözden kaçırdığım bir mevzuat var ise paylaşmanızı rica ederim.
Ayrıca birçok yerde yasal olarak satışı yapılan, tabancaya sonradan monte edilebilen tutamak ve dipçik setlerinden ne farkı olduğunu da tam olarak anlayabilmiş değilim.
Saygılarımla.
Ekleme:
Sn. acillues'in bahsettiği, 6136 sayılı kanuna göre namlu ve tabancanın toplam uzunluğu ile ilgili kısıtlama aşağıdaki gibidir;
f) (Değişik: 25/10/2000 - 2000/1550 K.) Tabanca: Tam otomatik olmamak şartıyla, namlu uzunluğu fişek yatağı hariç otuz santimetreyi ve tüm uzunluğu elli santimetreyi geçmeyen, dumanlı veya dumansız barut veya bu neviden bir patlayıcı ve itici güç ile gülle, mermi, saçma veya füze ile gaz ya da diğer nesneleri atabilen, belli bir çapta namluya uygun imal edilmiş ateşli silahları,
g) (Değişik: 25/10/2000 - 2000/1550 K.) Tam otomatik silah: Tetik çekili tutulduğunda birden fazla atış yapabilen ateşli yivli silahları,(1)
h) (Değişik: 2/12/1999 - 99/13749 K.) Yivli av tüfeği: Namlu uzunluğu fişek yatağı hariç otuz santimetreden fazla, uzun menzilli ve delici güce sahip, sabit dipçikli, tam ve yarı otomatik atış yeteneği olmayan ve münhasıran avda veya atıcılıkta kullanılan ateşli-yivli silahları,
Burada tabancanın namlu uzunluğunun 30 cm ve aşağısında, sabit uzunuluğunun da 50 cm ve aşağısında olması gerektiği anlaşılıyor.
Sayın sentinel,benim aldığım bilgiler,kendi silah şubemden ve silah tamircisi bir kaç arkadaşdan,bir ara uzayan kısalan katlanan dipçiklerede yasak diyorlardı,son durumu bilmiyorum.
Benimde gördüğüm bildiğim sizin paylaşdığınız yasa,ronilerde 50 cm yi geçiyor uzunluk diye biliyorum.
Ayrıca 21. soruya bakarsanız,ithalatı yasak olan bir kitin kullanımınında yasak olacağı kanaatindeyim
https://www.egm.gov.tr/ozelguvenlik/silah
Saygılarımla..
Aşağıdaki 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Achilles'e teşekkür ederiz:2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Achilles'e teşekkür ederiz.
• jfmrk (19-02-2025), SerkanYılmaz (13-04-2024)
Yorumları: 785
Konuları: 232
Teşekkür Alındı: 732 mesajda 3,919
Teşekkür Verildi: 1,315
13-04-2024, 22:37
(Son Düzenleme: 14-04-2024, 22:48, Düzenleyen: ceycey.)
Sn.Sentinel,konu ettiğiniz kitlerle ilgili daha önce de tartışma olmuştu. Bu kitlerin yasak olduğu ve
olmadığı konusunda forumdakiler ikiye ayrılmıştı.
Dediğiniz gibi, bu konuda açık, yasaklayıcı bir yasal hüküm yok:
1) 6136 Sayılı Kanun'un 4.maddesinde "Ülke içinde kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı,
pala, kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri,
muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletlerin yapımı yasaktır."
Aynı kanunun 15.maddesinde de bu sayılan silah vb aletleri satanlar, satışına aracılık yapanlar, satın
alanlar, taşıyanlar ve bulunduranların hapis ve adli para cezası ile cezalandırılacağı belirtiliyor.
Bu kitler buradaki "salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri
aletler" tanımına girmez.(Örneğin arbalet bu tanıma uyar.)
2) 6136.Sayılı Kanun'da tabanca ve yivli tüfek tanımları yapılmış.Tabanca"namlu uzunluğu fişek yatağı
hariç otuz santimetreyi ve tüm uzunluğu elli santimetreyi geçmeyen," olarak tanımlanmış. Burada aletin
tabanca sayılması için 2 şart var. Hem namlunun 30 cm'yi geçmemesi hem de tüm boyunun 50 cm'yi
geçmemesi gerekir. İki şartın bir arada olması lazım.Yani, bir aletin namlu boyu 30 cm'nin altındaysa,
aletin boyu 50 cm'yi geçse bile tabanca sayılır. Aletin namlu uzunluğu 30 cm'den uzunsa yivli tüfek sayılır.
Eğer bahsettiğiniz dönüşüm kitleri sadece düzgün atış yapmak ve tabancayı daha iyi kavramak amacıyla
yapılmışlarsa ve de namlu boyunu uzatacak bir eklentileri yoksa, yasak olmamaları gerekir diye düşünüyorum.
Sonuç olarak,bence dönüşüm kitleri namlu boyunu uzatmadıkları takdirde yasak değillerdir.
Ancak, ithallerinin Ticaret Bakanlığı tarafından yasaklandığını duydum.
Namlu boyunu uzatmayan tiplerinin yurt içinde imallerinde de sakınca yok diye düşünüyorum.
Bu kitler konusunda henüz bir Yargıtay kararına rastlamadım. Mahkemelerce farklı kararlar verilecek ve
son sözü Yargıtay söyleyecektir. Elinde karar olan arkadaş varsa, lütfen burada yayınlasınlar.
Saygılar.
Sn. Acilues ve Sn. Ceycey’e katkılarından dolayı teşekkür ederim. Geldiğimiz nokta itibarıyla, belirtilen şartlar sağlandığı sürece bulundurma ve kullanma ile ilgili yasal bir engel olmadığı; ancak kanun uygulayıcıların konuyla ilgili net bir karara imza atmadıkları, resmi görevlilerin ise farklı yorumları olduğu yönünde. Bu kitlerin yasal konumu netlik kazanana kadar, forum sakinlerinin kitlerin teminiyle ilgili en azından açıktan yönlendirme yapmaması daha uygun olabilir.
Ben aslında hukuki taraflara çok girmeden, ilgi alanımız dahilinde olup da yasal olarak edinme şansımızın olmadığı birçok silah ve teçhizatın tasarımı, teknik detayları, kullanım alanları ve işlevleri gibi konularda değerlendirebildiğimiz bir ortamda, bu kitleri de aynı şekilde değerlendirebileceğimizi düşünerek konuyu açmıştım. Yine kaçamadık ve konu hukuk bölümüne taşınmış oldu.  Tabii ki de moderasyonun bu kararına saygı duyuyorum.
Saygılar, sevgiler…
Aşağıdaki 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için sentinel'e teşekkür ederiz:2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için sentinel'e teşekkür ederiz.
• Achilles (15-04-2024), ERDAL TOKER (28-04-2024)
Sayın sentinel ve Sayın ceycey,kulağıma gelen bir olay var,glock roniye el konulmuş işlem yapılmış,silah ruhsat sahibide itiraz etmiş,bir üst mahkemede devam ediyormuş yargılama (istinaf/yargıtay) çok aradım ama bulamadım bu davayı,şehir efsaneside olabilir millet korksun almasın diye,araştırmalarım devam edecek yeni bir bilgiye ulaşabilirsem sizleride bilgilendireceğim.
Saygılarımla.
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Achilles'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Achilles'e teşekkür ederiz.
• ceycey (15-04-2024)
Böyle bir şey buldum,canik in dipçiği satılabildiğine göre buda yasal olabilmeli diye düşünüyorum,tek farkı uzayıp kısalıyor,hoş bizim silah şube reddot bile yasak sök onu yakalanırsan sıkıntı olur diyor,gözümü karartıp almayı düşünüyorum bakalım hayırlısı.
• Actionman (02-02-2025), sentinel (28-04-2024)
Benim bağlı bulunduğum silah bürodaki görevli silahın üzerinde kalıcı bir değişiklik olmadığından herhangi bir problem teşkil etmediğini belirtti. İşgüzar bir memur silahınızdaki reddottan bile hakkınızda işlem yapabilir ama bir yaptırım uygulanacağını sanmıyorum. Daha önce böyle bir olayın bahsi geçmişti ama sonucunu hatırlamıyorum.
Sn. Acillues dipçiğin yanına bir adet de tutamak alırsanız zaten karabina dönüşümünü tamamlamış oluyorsunuz
Aşağıdaki 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için sentinel'e teşekkür ederiz:2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için sentinel'e teşekkür ederiz.
• Achilles (28-04-2024), jfmrk (19-02-2025)
Bu dönüşüm kiti ile ilgili bazı mağazalar satışa başlamışlar. İlandaki yasal bilgilendirme de aşağıdaki gibi;
YASAL BİLGİLENDİRME!
* Tabanca Kiti, tabancaya takıldığında toplam boyu 50 cm'yi geçmeyecek şekilde tasarlanmıştır ve kullanım sırasında yasal sınırlar dahilindedir.
* Bu ürünün yurtiçi satış ve kullanımı, Milli Savunma Bakanlığı Teknik Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan titiz inceleme ve değerlendirmeler sonucunda İçişleri Bakanlığı (Emniyet Genel Müdürlüğü) bilgisi ile izin verilmiş olup, tamamen mevzuata uygundur.
* 6136 sayılı Kanun ve ilgili yönetmelikler kapsamında, tabancalara takılan kitlerin boy ve kullanım özellikleri yasal sınırlar içindedir. Kullanıcılara, ürünün yasal çerçevede kullanılması önerilmektedir.
* Tabanca Kitinin yasal sınırların dışında kullanılması durumunda, satıcı veya üretici firma sorumlu değildir.
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için sentinel'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için sentinel'e teşekkür ederiz.
• turkmenoglu (18-06-2026)
|