Yorumları: 765
Konuları: 229
Teşekkür Alındı: 713 mesajda 3,728
Teşekkür Verildi: 1,242
Glock Gen 4 ve Gen 5 Farkları:
Yeni Glock Gen 5 partisi MKE’de satışa sunuldu.Glock Gen 4’lerden farklarını bu konuda
toplayalım. Ellerinde Gen 4 olanların ,Gen 5’le değiştirmeleri için sebep var mı? Kullanan
arkadaşlar farkları belirtirlerse sevinirim.
Ben Gen 4 19 kullandım.Ancak,Gen 5’in sadece resimlerini gördüm. Görebildiğim kadarıyla farklar:
-Gen 4’ler Avusturya’da imal edilirken, anladığım kadarıyla gelen Gen 5 partisi ABD yapımı.
-Gen 5’lerde “Marksman Barrel” adı altında bir namlu değişikliği olduğu yazılı. Ama, bilgim yok.
-Gen 5’de sürgünün ön tarafına çekme kertikleri konulmuş. Gen 4’de sadece arka tarafta vardı.
-Gen 4’de kabzadaki parmak yerleri kaldırılarak, kabza düz hale getirilmiş. Desen değişikliği yapılmış.
-Sürgü yakalama bırakma mandalı çift taraflı hale getirilmiş.
-Şarjör yuvasında değişiklik var. Şarjörün gerdeli turuncu olmuş.
-Silah sökme mandalının yayı değiştirilmiş.
-Tetik yapısında değişiklik olduğu yazılı. İncelemediğim için ayrıntısını bilmiyorum.
-Tabancanın ağırlığında bir azalma olmuş.
-Gez ve arpacığın Gen 5'lerde plastik (polimer) olduğu yazılı.
-Sürgünün önü yuvarlatılmış.
Yorumları: 325
Konuları: 28
Teşekkür Alındı: 296 mesajda 1,136
Teşekkür Verildi: 1,050
17-04-2024, 15:43
(Son Düzenleme: 17-02-2025, 00:18, Düzenleyen: blacksea.)
Elinize sağlık, güzel konu başlığı olmuş.
Ben de bildiğim kadarıyla Gen4 ve Gen 5 farklarını yazayım:
-Gen4 montaj pimleri 3 adet iken, Gen5 2 pimli.
-Gen4 namlusu poligonal. Gen5 namlusu ‘marksman barrel’ diye ticari olarak adlandırılan klasik yiv-sete yakın namlu.
-Gen5 te sürgü kaplaması nDLC şeklinde adlandırdıkları daha koyu siyah görünümlü. Sürgü önü bombeli (kılıflamada teorik olarak daha avantajlı). Ayrıca sürgü önünde de çekme kertikleri mevcut.
-Gen5 te kabzadaki parmak izleri yok. Kabza alt önünde parmak izi oyuğu var, kabzada şarjör girişi genişletilmiş.
-Gen5 te çift taraflı sürgü düşürme mandalı var, yayı sarmal. Gen4 te sürgü düşürme mandalı tek taraflı (sağlaklar için), yayı düz.
-Sürgü sökme mandalı farklı. Sürgü sökme mandal yayı Gen4 te yaprak yay iken Gen5 te sarmal yay.
-Tetik kolları farklı. İğneler farklı (Gen5 klasik yuvarlak uçlu). Trigger housing denen plastik tetik kasası ve çıkartıcılar farklı. Tırnaklar farklı. Tetik pimi farklı. Sürgü arka tabla kapakları farklı.
-Tetik yayları farklı. Gen5 te tetik yayı itmeye çalışan yay ve toplam 3 parçalık bir ünite halinde kullanılmakta, Gen4 te çekmeye çalışan yay mevcut ve yayın iki tarafındaki yarım aylar olmadığından Gen5 tetik yayının daha uzun ömürlü olduğu kabul edilmekte. Gen4 te yay, ucundaki yarım ay ile tetik koluna bağlanmakta. Gen5 te yay ile tetik kolu arasında direkt bağlantı yok, tetik kolu Gen 4 teki gibi direkt yayın yarım ayına değil yay ünitesindeki yerine takılıyor. Sistemde 2 adet ilave parça kullanılması gereğine rağmen bence tetik yayının uzun ömürlü olması açısından Gen5 daha avantajlı.
-İğne blok emniyetleri farklı. Gen5 te oval iken Gen4 te yuvarlak ve düz.
-Gen5 te şarjör tabanı hafif uzun. Şarjör gerdeli turuncu renkli olması sebebiyle güvenlik kontrolünde veya şarjördeki mermi adedinin takibinde avantajlı.
İğne tutucu plastiği, iğne yay tutucu plastikleri, iğne yayları, tırnak plancırı ile yayı ve plastik tutucusu, konnektörler, şarjör bırakma mandalı ve yayı, tetik kasası arka pimi, kabza uzatma plastik eklentileri ortak parçalar.
Elinize sağlık Sn.blacksea. Farkları ayrıntılarıyla belirtmişsiniz.
Bu durumda bayağı fark varmış.
Ancak,bu farklar Gen 4'ü satıp,Gen 5'i aldıracak kadar önemli mi?
Kişiden kişiye değişir diye düşünüyorum.
Ben bu farklar nedeniyle Gen 4'ümü satıp,Gen 5 almazdım.
Ama,Gen 3 kullanyorsam ,yeni bir Gen 5 alırdım herhalde.
17-04-2024, 17:41
(Son Düzenleme: 17-04-2024, 17:55, Düzenleyen: blacksea.)
(17-04-2024, 16:56)ceycey yazdı: Elinize sağlık Sn.blacksea. Farkları ayrıntılarıyla belirtmişsiniz.
Bu durumda bayağı fark varmış.
Ancak,bu farklar Gen 4'ü satıp,Gen 5'i aldıracak kadar önemli mi?
Kişiden kişiye değişir diye düşünüyorum.
Ben bu farklar nedeniyle Gen 4'ümü satıp,Gen 5 almazdım.
Ama,Gen 3 kullanyorsam ,yeni bir Gen 5 alırdım herhalde.
Şahsen tabanca ile onbinlerce atış yapma durumum olsaydı, ancak yedek parçaya ulaşımım olmasaydı Gen5 alırdım. Sebebi yeni tip tetik yayı. Bu arada Gen4 tetik yayı USA'da 5 dolar  ve tabir-i caizse bakkalda bile mevcut.
Solak olsaydım kesinlikle Gen5 alırdım.
Gen5'in kabzada parmak çıkıntıları olmaması, bence, daha estetik. Ancak malum, tabanca değiştirmenin maddi-manevi eziyetinin destan seviyesinde olduğu bizim memlekette önemsiz bir ayrıntı.
Gen4'ün namlusunun poligon olması temizlik kolaylığı açısından avantaj. Benim gibi temizlik takıntılı biri için bu önemli.
Ezcümle bence de genel olarak Gen4 sahibinin tabancasını satıp, Gen5 alması için arada önemli bir fark yok.
Kendi özelimde ise, Gen4 G19'umu değiştirecek olsam, eğer MKE de sıfır mevcut ise gene Gen4 G17 veya tekrar Gen4 G19 alırdım. Sebebi Gen4 daha iyi olduğundan değil, vakt-i zamanında kendi tabancama binbir zahmetle yedeklemiş olduğum parça havuzuna sahip olmamdan.
İlk defa Glock alacak olsaydım ve de MKE de her iki jenerasyonda mevcut olsaydı, Gen5 tercih ederdim.
(17-04-2024, 16:56)ceycey yazdı: Ama,Gen 3 kullanyorsam ,yeni bir Gen 5 alırdım herhalde.
Gen3 ile Gen4 arasındaki fark, Gen4 ile Gen5 arasındaki farklardan daha az.
Gen3 ile Gen4 arasındaki teleskopik irca yayına geçmek gibi, yönü değiştirilebilir şarjör düşürme mandalına geçmek gibi bazı değişiklikler ve de minik farklar var.
Bu iki nesil arasındaki önemli fark ise Gen4 te Modular Backstrap denilen kabza uzatma plastik eklentilerinin kullanılmaya başlanması.
Kişisel görüşüm tabancası eline uyan yani bir ergonomi sorunu yaşamayan sağlak bir kullanıcının Gen3 ten Gen5 e geçmesine sebep bir fark yok.
Aşağıdaki 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz:4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
• barisdogan (12-02-2025), ceycey (22-04-2024), Sabri (17-04-2024), Shepherd (18-04-2024)
Yorumları: 23
Konuları: 0
Teşekkür Alındı: 18 mesajda 36
Teşekkür Verildi: 20
28-02-2025, 19:52
Değerli arkadaşlar gen 5 teki marksman namlu gerçekten farklı bir geometri ile yapılmış. Görece olarak 6 yiv ve set fakat her ana yiv in etrafında 2 şer adet daha ince yiv bulunmakta mantıken 6 büyük 12 küçük yiv ve setlerden oluşuyor demek hata olmaz. Makro ile fotoğrafını çektim fakat buraya o resmi nasıl atacağımı bilemediğim için atamıyorum.
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için P.Guard'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için P.Guard'e teşekkür ederiz.
• Achilles (01-03-2025)
28-02-2025, 23:04
(Son Düzenleme: 28-02-2025, 23:04, Düzenleyen: ceycey.)
Öncelikle bu konuya bir bakın.
https://www.tabancatufek.com.tr/showthread.php?tid=75
Yükleyemiyorsanız,avceycey@hotmail.com adresime maille gönderin.Ben yüklerim.
Namluyu merak ettim.
Aşağıdaki 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz:3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
• Achilles (01-03-2025), P.Guard (01-03-2025), Sabri (28-02-2025)
Yorumları: 23
Konuları: 0
Teşekkür Alındı: 18 mesajda 36
Teşekkür Verildi: 20
(28-02-2025, 23:04)ceycey yazdı: Öncelikle bu konuya bir bakın.
https://www.tabancatufek.com.tr/showthread.php?tid=75
Yükleyemiyorsanız,avceycey@hotmail.com adresime maille gönderin.Ben yüklerim.
Namluyu merak ettim.
Gönderdim isterseniz silahın diger detayları ile alakalı fotoğrafları da atarım sn. ceycey
Aşağıdaki 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için P.Guard'e teşekkür ederiz:2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için P.Guard'e teşekkür ederiz.
• blacksea (01-03-2025), ceycey (01-03-2025)
Sn.P.Guard'ın gönderdiği resimler yukarıda.Çok ilginç.Bu yeni namlunun isabet oranına etkisi var mı acaba?
Ben olacağını düşünüyorum.Geri dönüşleri tercüme edip,okuyan arkadaş varsa paylaşırlarsa sevinirim.
Aşağıdaki 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz:4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
• Achilles (01-03-2025), alpSaral (04-03-2025), blacksea (01-03-2025), jfmrk (01-03-2025)
Yorumları: 507
Konuları: 136
Teşekkür Alındı: 486 mesajda 2,959
Teşekkür Verildi: 979
01-03-2025, 11:48
(Son Düzenleme: 01-03-2025, 11:56, Düzenleyen: Sabri.)
(01-03-2025, 10:57)ceycey yazdı: Çok ilginç.Bu yeni namlunun isabet oranına etkisi var mı acaba?
Ben olacağını düşünüyorum.Geri dönüşleri tercüme edip,okuyan arkadaş varsa paylaşırlarsa sevinirim.
Bilimsel bir makale, özetini aktarıyorum
Glock şirketinin en yeni nesil tabancaları (G42/43, Gen5), “Glock Marksman Barrel” (GMB) olarak adlandırılan namlularla donatılmıştır. Bu namlular, sağa dönüşlü gelişmiş bir poligonal profil ile ana poligonal alan izleniminin her iki yanında küçük yivli bir profil içermektedir (Hernandez ve diğerleri, 2016). Şu ana kadar, kullanılan geleneksel karşılaştırma yöntemleriyle (otomatik balistik tanımlama sistemleri, ABIS ve karşılaştırmalı mikroskop) poligonal bir namludan ateşlenen mermileri yüksek kanıt değeriyle kaynağına atfetmek zordu (Murdock ve diğerleri, 1990) [5] (Northcutt, 2010).
Bu çalışmada, 18 Glock Gen5 tabancasıyla (9 Glock 17 ve 9 Glock 19 tabancası) test atışları gerçekleştirilerek bunların ayırt edilebilirliği incelenmiştir. Ayrıca, bir Gen5 Glock 17 tabancası ile 500 fişek ateşlenmiş ve ilk merminin 500. mermiyle ne ölçüde eşleştirilebileceği belirlenmiştir (Zhang ve Luo, 2018) [10].
Bu konudaki makalelerin genel görüşü şöyledir:
Glock Marksman Barrel (GMB), önceki nesil Glock namlularına kıyasla isabeti artırmak için tasarlanmıştır. Glock’un Gen5 serisinde kullanılan bu namlular, gelişmiş poligonal yiv seti ve daha hassas bir namlu ağzı (crown) ile üretilmiştir. Bu değişiklikler, merminin daha stabil çıkmasını ve namlu içindeki dönüşünün daha tutarlı olmasını sağlayarak atış isabetliliğini artırır.
Kullanıcı deneyimleri ve testler şunu gösteriyor: - Daha dar grupmanlar (tighter groupings) elde edilebiliyor.
- Özellikle uzun mesafelerde isabet oranı artıyor.
- Mermi çekirdeğinde daha iyi stabilizasyon sağlanıyor.
Ancak, isabetlilik sadece namlu tasarımına bağlı değildir. Nişan alma, tetiği doğru çekme, mühimmat kalitesi ve diğer faktörler de önemli rol oynar. GMB, özellikle tecrübeli atıcıların hassasiyeti fark edebileceği bir geliştirme sunuyor.
Saygılar
Fortis Fortuna Adiuvat
Aşağıdaki 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz:5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
• blacksea (01-03-2025), ceycey (01-03-2025), jfmrk (01-03-2025), xerror (14-07-2025), Yarımcalı (01-03-2025)
01-03-2025, 12:46
(Son Düzenleme: 01-03-2025, 18:14, Düzenleyen: blacksea.)
Poligon namludan Marksman namlu olarak adlandırılan ve gene bir poligon namlu çeşidi olan yeni namluya geçişin sebebinin USA da kullanılan kurşun çekirdeklere uyumlu olması amacıyla olduğunu okuduğumu hatırlıyorum. Bizde bu tip mühimmat olmadığından çok aslını araştırmamıştım. Marksman isminden anlaşılacağı gibi hamlenin ticari olması ve doyuma ulaşan USA pazarını hareketlendirmek için yapılmış olma ihtimali az değil.
Şahsi düşüncem aradaki varsa atış hassasiyeti farkını kullanıcının fark etmesinin zor olacağı. Bilimsel olarak inceleyenler tabancayı sehpaya alıp, belirli şartları sağlayıp atış yapıyorlardır o ayrı, ama normal bir kullanıcının poligon atışında arada hissedilir fark yoktur.
Mermi dolumunun yasak olduğu, kurşun çekirdeğin olmadığı hatta FMJ den başka mühimmatın olmadığı bizim ülkemizde benim tercihim mümkünse poligonal olurdu. Temizliği çok kolay.
Sn P. Guard'a ayrıca teşekkürler. Yivi gözle görmek kolay resmini çekmek zordur normalde, gördüğüm en net resimlerden biri.
Resimdeki namludan yaklaşık kaç mermi geçtiğini ve temizliğinde ne kullanıldığını merak ediyorum. Sıfır gibi görünüyor. Şayet bakır çözücü vb ile bu şekilde temizlenebiliyorsa benim Marksman namlu temizliği ile ilgili şüphelerim yersiz olabilir.
|