Girsan MC 28 SA
Girsan’ın 2016 yılında üretimine başladığı MC28 SA modeli tabancasıyla ilgili incelemem.

[Resim: Girsan-MC28.jpg]

[Resim: Girsan-MC28-SA.jpg]

Teknik bilgi;

MODEL - MC28 SA
Kalibre - 9mm x 19
Çalışma Sistemi - Kısa Geri Tepmeli
Ateşleme Sistemi - Yarı Otomatik
Uzunluk - 193.8 mm
Yükseklik - 144.8 mm
Genişlik - 30 mm
Ağırlık (Boş şarjörsüz) - 725 gr
Şarjör Kapasitesi - 15
Boş Şarjör Ağırlığı - 94 gr
Dolu Şarjör Ağırlığı - 278 gr
Namlu Uzunluğu - 108 mm
Namlu Yivleri - Sağ Yönde 6 Adet (250 mm)
Nişan Düzeni - Önden Geçme Arpacık, Kırlangıç Geçme Yarıklı Gez
Nişan Hattı Uzunluğu - 151.8 mm
Emniyet Sistemi - İğne Emniyet Bloğu, Tetik Emniyeti, Hazne Dolu Göstergesi, İğne Kurulu Göstergesi
Tetik Hareketi - Tek Hareketli 

Tasarım;
 Girsan MC-28, temelde 2005 yılından itibaren üretilen S&W M&P’nin tersine mühendislikle üretilmiş bir versiyonudur.

Kontroller;
 M&P ile hemen hemen aynıdır ancak sürgü tutma mandalı çift taraflı değildir, şarjör mandalı daha düşük profilli ve düzdür. Yayı serttir ve kullanmak için el yapınıza göre kavramayı bozabilecek bir çaba gerekir.

[Resim: slide-disassembled.jpg] 
[Resim: sights-and-cocking-indicator.jpg]

Sürgü;
 Benim kullandığım modelde olmasa da, bazılarında atım yatağı/sürgü birleşim yerinde ‘hazne dolu göstergesi’ boşluğu vardır. Sürgü kapağında, tetiğin kurulu olduğunu belirten bir indikatör bulunmaktadır. Gez kırlangıç geçme, arpacık ise önden geçme standart 3 nokta beyaz tercih edilmiştir. Ufak bir işlem uygulayarak M&P’ye uygun bir gez ile değiştirilebilir.

[Resim: grip-detail.jpg]

Kabza;
 Kabza kapakları yanlar ve arka tarafı kapsayacak şekilde tek parça üretilmiş olarak üç boyutta gelir ve yumuşak plastikten imal edilmiştir. Ergonomik olarak M&P serisini andırmaktadır. Ancak tutuş hissiyatı, dikdörtgen bir profil demiri tutuyormuş gibi köşeli ve kaygandır. Bu kapaklar uzun süreli kullanımda daha da yumuşayıp, dokusu silgi gibi aşınır. Ben ergonomiyi iyileştirmek adına kabzaya, tenis raketlerinin saplarında kullanılan bantlardan sardım.

[Resim: cz75-magazine-vs-Girsan-MC28-Magazine.jpg]

Şarjörler;
 MC-28’in şarjörleri, fabrika çıkışı olarak şarjör tüplerinin her iki yanına vurulan durdurucular nedeniyle 15 kapasitelidir. Gerdelin ilerlemesini engelleyen bu durdurucuları bir şekilde iptal ederseniz, fişek kapasitesini 17’ye yükseltebilirsiniz. Ayrıca CZ75 ve Kılıç 2000 şarjörleri uyar; uymayanını da kilit boşluklarını genişletecek çok ufak bir eğe işçiliği ile uydurabilirsiniz.

Tetik;
 Tetik konusu biraz karışık. Tek hareketli ve iğne ateşlemeli bir silah olduğu halde, safe action hissiyatına sahip gibidir ama pürüzlü yürüyen, ağır ve çektikçe sünen bir karakteri vardır. Bu hareketliliğe sürgü de eşlik eder. Tetik duvarını aştığınızda ise net bir şekilde kırılır. Ağırlığını ölçme imkanım olmadı ama bir görev tabancasının sahip olması gereken ağırlıkta olduğunu düşünüyorum. Bu haliyle hassas atışlarda zorlayıcı bir tetiktir. Uzun zamandır yoğun kullanımda olduğundan, benim silahımın tetiğindeki pürüzlü hissiyat biraz azaldı ya da ben alıştım; ama ilk defa deneyimleyenler için fark edilir durumdadır. Bir gün poligoncu bir abimiz tetiği çekip iğneyi düşürmeden bıraktı ve silahın tutukluk yaptığını sanarak bana baktı. Smile Yine M&P modeline uygun Apex gibi tetikler uyumludur ama ulaşması güç ve pahalıdır… İlk başta karışık olarak bahsettiğim durum şu: Aynı silaha sahip çoğu kişinin birbiriyle çelişen yorumlarıyla karşılaştım. Sanırım üretim sürecinde bir standart sorunu var.

[Resim: lower-detail.jpg]
[Resim: slide-bottom.jpg]

İç Kısımlar;
 Pek iç açıcı değil. Kalıptan kalan polimer çapakları vb. şeyler vardır.

Atış;
 Seri atışlarda kesinlikle kavrama zafiyeti göstermemek gerekiyor; yoksa silah bu fırsatı hemen değerlendirir. Gevşek tutuşa tahammül ve toleransı azdır. Sıkı kavranmazsa grupman çabuk dağılır ve gevşek bilek hatalarına yatkın hale gelir (failure to eject, stovepipe vb.). İsabetlilikle ilgili yorum yapabilecek kadar keskin bir atıcı olmasam da, 10 metrede optik sıfırlama için yaptığım destekli atışların genellikle birbirine temas edecek kadar toplandığını söyleyebilirim. Bu bir kriter midir, bilmiyorum.

Güvenilirlik;
 Silah sıkıca kavrandığı sürece bir tutukluk durumu yaşamadım. Gerektiğinde silahımın çalışmasına dair bir endişem yok. 5 yıldan uzun bir sürede 3000’den fazla atış yaptım. Bu süreç içerisinde herhangi bir kırım yaşamadım. Şunu da belirtmem gerekir ki, ilk senelerde çok fazla iğne kırılması ve bunların hepsinin fabrika tarafından yeni üretilmiş iğnelerle değiştirildiği ile ilgili duyumlar aldım.
[Resim: Screenshot-20240503-235318-Gallery.jpg]
[Resim: Screenshot-20240504-000101-Gallery.jpg]

Genel değerlendirmem, basit ve ucuz bir iş görme aracı olduğu yönünde. Çalışıyor mu? Evet, ama o kadar… Halbuki baz aldıkları platform olan M&P, Glock’la yarışan ve popüler bir modeldi. Biraz daha fazla özenle ve daha az karlılık kaygısı ile üretilseydi, çok güzel bir millileştirme projesi olabilirdi. Neyse ki, bu model üzerinde elde ettikleri tecrübeyi yeni modelleri olan Yavuz 9 serisi ile telafi ettiklerini düşünüyorum. Ama imaj kolay bozulan, zor düzeltilen bir şey…

Resimlerin kaynağı;
https://www.huntinggearguy.com/competiti...sa-review/
Yanlışım varsa düzelt, eksiğim varsa tamamla  Shy
[+] 7 kullanıcılar diyor Bu gönderi için sentinel'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn.sentinel, tabancayı tanıtımınız ve deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederiz.
Anladığım kadarıyla SW M&P'nin klonu olarak üretilmeye çalışılmış,ancak başarılı
olunamamış bir tabanca. Acaba firmanın ilk polimer denemesi mi?
Firma bu tabancayla bir dönem emniyet ihalesini kazanmış.
Ortaç üstadın bu konuda bir kaç videosu var.
Bul
Bu model bir dönem emniyete de alınmıştı. Bir polis memuru kabza da kboom yaşamıştı. Kullanılan polimer inceydi ve haliyle dayanımı düşük.

[Resim: eozk0qi.jpg]
Tehlikeli silahlar yoktur. Sadece tehlikeli insanlar vardır.
Şehit Amfibi Uzman Çavuş Muhammet Fatih Durhan
Şehit Polis Memuru Şeyda Yılmaz
Kurban İkbal Uzuner Kurban Ayşenur Halil
Bul
(04-05-2024, 11:33)ceycey yazdı: Sn.sentinel, tabancayı tanıtımınız ve deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederiz.
Anladığım kadarıyla SW M&P'nin klonu olarak üretilmeye çalışılmış,ancak başarılı
olunamamış bir tabanca. Acaba firmanın ilk polimer denemesi mi?
Firma bu tabancayla bir dönem emniyet ihalesini kazanmış.
Ortaç üstadın bu konuda bir kaç videosu var.

Sn. Ceycey, doğru anlamışsınız. Ben kendi silahımda pek bir sorunla karşılaşmasam da, 2016 yılında Emniyet Teşkilatı’nın ihalesini kazanarak personele dağıtılan silahlarda üretim standartlarında yaşanan sorunlar sebebiyle çok fazla şikayet konusu oldu. 2017 ve 2018 yıllarında da bazı personellere verilmeye devam edildi. O ihaleden sonra bir daha Emniyet Teşkilatı GİRSAN’dan silah temin etmedi. Şu an yurt içi satışı olmamakla beraber Amerika’daki satış sitelerinde ilanları görünüyor.

Evet, GİRSAN’ın ilk polimer gövdeli tabanca modeli denemesiydi.

(04-05-2024, 11:40)Shepherd yazdı: Bu model bir dönem emniyete de alınmıştı. Bir polis memuru kabza da kboom yaşamıştı. Kullanılan polimer inceydi ve haliyle dayanımı düşük.
[Resim: eozk0qi.jpg]

Sn. Shepherd, bu tarz kırımlar her markanın her modelinde görülüyor, ancak ben bu silahta en büyük sorunun ince ve kalitesiz polimer kullanımı olduğunu düşünmüyorum.
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için sentinel'e teşekkür ederiz.
Bul
Fotoğrafı aldığım twitter haber profilinde otuzuncu atışta kırıma uğradığı yazıyordu. Bir alt posta da silahta ilk atışlarında iğne kırdığı yazıyordu. Bir kaç kere de iğne kırım şikayetini okumuştum. Bu kadar az atış da standart Fabrikasyon mermilerle kboom yaşıyorsa silahin ya hammadde polimer de yada işleminde sıkıntı vardır. Kimseye ahkam kesmek ve peşin hüküm vermek gibi bir niyetim yok. Yalnis anlaşılmasın. Benim bildiğim ve gördüğüm kadarıyla polimeri kalitesiz.
Tehlikeli silahlar yoktur. Sadece tehlikeli insanlar vardır.
Şehit Amfibi Uzman Çavuş Muhammet Fatih Durhan
Şehit Polis Memuru Şeyda Yılmaz
Kurban İkbal Uzuner Kurban Ayşenur Halil
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Shepherd'e teşekkür ederiz.
Bul
(05-05-2024, 03:34)Shepherd yazdı: Fotoğrafı aldığım twitter haber profilinde otuzuncu atışta kırıma uğradığı yazıyordu. Bir alt posta da silahta ilk atışlarında iğne kırdığı yazıyordu. Bir kaç kere de iğne kırım şikayetini okumuştum. Bu kadar az atış da standart Fabrikasyon mermilerle kboom yaşıyorsa silahin ya hammadde polimer de yada işleminde sıkıntı vardır. Kimseye ahkam kesmek ve  peşin hüküm vermek gibi bir niyetim yok. Yalnis anlaşılmasın. Benim bildiğim ve gördüğüm kadarıyla polimeri kalitesiz.

Sn. Shepherd, değerli fikir ve katkılarınız için teşekkür ederim. Demek istediğim, duyduğum sorunlar arasında daha sık karşılaşılan başka sorunlar olduğu ve buna göre gövde kırımının diğer sorunlara oranla daha az olduğuydu. Evet, kullanılan polimeri kaliteli olarak nitelendirmek benim de içime sinmiyor, ancak bu tür bir kırımı ben şahsen bir kez gördüm/duydum. Bu nedenle, polimer kalitesi yüzünden gövde kırımının bu silahın kronik bir sorunu olduğunu söyleyemem.

Ayrıca, ne sizin yorumunuzu ne de daha sonra yapılacak yorumları ‘ahkam kesmek’ olarak değerlendirmenin, forum kültürünün bilgi ve fikir paylaşımı amacına uygun olmadığını düşünüyorum. Konu başlığı ve forum kuralları açıktır; bu çerçevede herkes özgürce yorum yapabilir. Yani, yanlış anlaşılmadığınıza emin olabilirsiniz.
Bul
Arkadaşlar,ortada bir yanlış anlaşılma var.Herkes aslında aynı şeyi söylüyor.Tabancada bir takım sorunlar var.
Bu nedenle EGM Girsan'dan tabanca almayı durdurmuş.Bu sorunların arasında polimerin kalitesizliği de var.
Herhalde Girsan firması bu olanlardan sonra daha kaliteli tabancalar ürettir.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Sosyal medyada gördüğüm, bu tabancaya dair kırım yaşandığına dair video içeren linki bilginize sunarım:

X LİNKİ TIKLAYIN
İnsanlar ikiye ayrılır: ONURLULAR ve onursuzlar
Bul
Sn. AliGalip beyin paylaştığı linkteki gönderi kaldırılmış ama ben iki farklı kırım olayının resimlerini gördüm. Sanırım iki olayda da sadece gövde değil aynı zamanda sürgü takımında da kırım gerçekleşmiş. 

[Resim: IMG-20240808-WA0027.jpg]
[Resim: IMG-20240808-WA0026.jpg]

[Resim: IMG-20240808-WA0030.jpg]
[Resim: IMG-20240808-WA0031.jpg]
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için sentinel'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi