P 226 ve P 229
Not: Bu yazı Sn. Lupus'un 14-03-2008 tarihli paylaşımından kurtarılmıştır. Görsel sonradan eklenmiştir. 

[Resim: 226vs229.jpg]
lupus (14-03-2008, 03:04 AM)

Aslında üretim amaç mantıkları farklı olamakla beraber, sık sık karşılaştırılan P226 ve P229'un aralarındaki farklar şöyledir;

P226 ile 229 arasındaki yükseklik farkı sadece 3 mm dir.
Taşıma konforunu asıl belirleyen unsur ise, namlu uzunluğundan ziyade kabze uzunluğudur. BHP nin uzun bir silah olmasına rağmen çıplak belde bile kaydırılmadan taşınabilmesinin temel sebebi budur.

Silahın boyu, yazın dış kılıf ile yapılacak taşımalarda önem kazanır. İç kılıf kullanıldığı müddetçe, boy probleminiz de yoksa, bu ikincil bir faktördür.

P229 blok çelik sürgü takımına sahip olduğundan, elinize aldığınızda, polimerler gibi tepesi daha ağır basar. P226 ve P228 denge açısından rakipsizdir.Ancak P229 sürgü takımı daha yüksek basınçlı, sert 40SW ve .357 SIG kalibrelere dayanıklı olması için, kaynaklı bükme karbon çelik yerine, blok çelikten mamul edilmiştir.Doğal olarak daha sağlam bir yapıdadır. Ancak gene yapısından dolayı, kızak raylarındaki gövde eloksolünü daha çok yemektedir.

P229 kızağında, daha az kırılan, dışarıda yerleşmiş, temizlenmesi ve değiştirilmesi daha kolay bir tırnak vardır. P226 veya 228 de ise, bu işlemler için iğne bloğu tamamen sökülmek zorundadır.
Ülkemizde herşeyi çok iyi bilen ustalarımızın, sanırım dalgınlıkla gözden kaçırdıkları ufak bir ayrıntı da,

P226 ve 228 modellerinde, ayrı bir parça olan iğne bloğunu taşıyan, iç içe geçmeli iki çelik kıvırma sıkıştırma pimin, bir kez söküldükten sonra, kesinlikle tekrar geri takılmamasıdır. Fabrika böyle diyor, ama bizim dahi usta ve kromcularımız konuyu daha iyi bildiklerinden, aynı parçaları geri takıyorlar.
P229 da ise iğne, tek parça, yeniden kullanılabilir, blok bir pimle sabitlenmiştir.

P229 un sürgü takm üzerindeki çekme kertiklerinin boyu daha kısa olduğundan panik durumlarda kavrama zor olmaktadır. Bir de bize gelen modeller stainless olunca daha kaygan ve kısa olan bu kertikler manüpülasyonu zorlaştırmaktadır. Bu parlak kızaklı modeller atış açısından da çok ideal değildirler.
İthalatçı da inadına, revizyonu daha zor olan aluminyum gövdeyi nikel, revizyonu daha kolay olan kızağı siyah two-tone sipariş vereceğine, milletin cahilliğinden beyazın albenisine kanmasından dolayı, bu versiyonda ısrar ediyor.

Atış performansına gelince, P226 namlusunun, 228 ve 229 dan tek farkı boyu değildir. P226 da kilit görevi gören fişek yatakları da daha uzun, namlunun altındaki sökme-takma mandalına dayanarak namluyu kilitleyen, tepme esnasında da, alt gövdedeki çelik bloğa dayanıp, namlunun kızaktan aşağıya doğru hareket ederek ayrılmasını sağlayan kilit bloğunun yerleşim mesafesi de daha uzundur. Bu sayede P226 da salınım alanı daha geniş, namlu-kızak kilidi atışta daha geç açılacak şekildedir ( imkanınız varsa 228/229 ve 226 kızak tepelerindeki kilitlerin mesafelerini karşılaştırın ). Bu da P226 yı bunların arasında, mermi toplama yeteneği konusunda rakipsiz yapmaktadır.
Bu aynı zamanda boş kovanın, P226'da çok daha geniş bir pencereden atılmasını sağlamaktadır.

Sonuç olarak illaki kompact bir model istiyorum, kılıfa sokup çıkardıkça kızak boyası gitmesin istiyorum, kızağın bakım ve onarımı daha kolay olsun istiyorum derseniz P229 derim.

Kabze boyu neredeyse aynı olduktan sonra farketmez, denge ve atış performası daha iyi olsun diyorsanız P226 tercih edin.

Saygılar.

'' Savaşçı ve süvari hayatımız sayesinde, adı yabancıları titreten bir millet olduk. ''
[+] 8 kullanıcılar diyor Bu gönderi için lenduha'e teşekkür ederiz.
Bul
Sayın landuha paylaşımınızı keyifle okudum güzel bilgiler için çok teşekkür ederek bir küçük ilave yapmak isterim p 226 ve p228 de bahsedilen iğne bloğunu tutan iç içe geçmiş kıvırma sıkıstirma pimin bir benzerini Stoeger m serisini tüfekleri de demevcut bu durumu sahibi olduğum Stoeger m 3000 tüfeğinin mekanizmasininin köstek pimini sökünce anladimpimi birdaha kullanmak imkansız çünkü yatağında saliniyordu dolayısıyla tüfeğin sağlıklı çalışmasını engelledi hiç begenmedigim bir tasarım olduğunu söyleye bilirim galiba tek fark bu durumu sigsauer birdaha söküldüğünde kullanılmayacağını belirtirken Stoeger ise kullanma kılavuzunda nasıl sokulecegini detaylıca tarif edip pimin birdaha asla sağlıklı ilk sıkılıginda yatağına oturmiyacagini belirtmemiz olmasi bu bilgiler ışığında hayatım boyunca bir p 226 ve p 228 i asla almam elbette buna Stoeger m serisi tüfekleri de dahildir
Bul
(22-08-2024, 21:15)Köstenceli35 yazdı: Sayın landuha paylaşımınızı keyifle okudum güzel bilgiler için çok teşekkür ederek bir küçük ilave yapmak isterim p 226 ve p228 de bahsedilen iğne bloğunu tutan iç içe geçmiş kıvırma sıkıstirma pimin bir benzerini Stoeger m serisini tüfekleri de demevcut bu durumu sahibi olduğum Stoeger m 3000 tüfeğinin mekanizmasininin köstek pimini sökünce anladimpimi birdaha kullanmak imkansız çünkü yatağında saliniyordu dolayısıyla tüfeğin sağlıklı çalışmasını engelledi hiç begenmedigim bir tasarım olduğunu söyleye bilirim galiba tek fark bu durumu sigsauer birdaha söküldüğünde kullanılmayacağını belirtirken Stoeger ise kullanma kılavuzunda nasıl sokulecegini detaylıca tarif edip pimin birdaha asla sağlıklı ilk sıkılıginda yatağına oturmiyacagini belirtmemiz olmasi bu bilgiler ışığında hayatım boyunca bir p 226 ve p 228 i asla almam elbette buna Stoeger m serisi tüfekleri de dahildir

Kıvırma pim benimde hiç hoşlanmadığım bir malzeme ama çelik dolu malzemeden pim bulmak zor değil, dolu bir pimle değiştirilebilir, ki  defalarca yapmışlığım vardır…
Bul
Sayın lenduha esasen benimde merak ettiğim konu tamda bu m3000 Stoeger tufekte bu yumusak pimi sökünce pimin aynısını bir tornaciya çelik malzemeden rahatlıkla yaptırıp takabiliridim ki yapmadım fabriya yolladım yeni bir pim çakılıp geri geldi tasarımı yapan mühendis neden böyle yumuşak pim kullanmış dökülünce birdaha yatağına asla sıkı sıkıya oturmayan
Bul
İmalatçının bu tarz yumuşak ve bir daha kullanilamiyacak pim kullanma mantığıyla alakalı hiç kimseden mantıklı bir bilgiye ulaşamadım sektör için de olan hiç kimse buna bir cvp vermedi hakikatten bende sebebini çok merak ediyorum
Bul
(22-08-2024, 21:34)melihaga yazdı:
(22-08-2024, 21:15)Köstenceli35 yazdı: Sayın landuha paylaşımınızı keyifle okudum güzel bilgiler için çok teşekkür ederek bir küçük ilave yapmak isterim p 226 ve p228 de bahsedilen iğne bloğunu tutan iç içe geçmiş kıvırma sıkıstirma pimin bir benzerini Stoeger m serisini tüfekleri de demevcut bu durumu sahibi olduğum Stoeger m 3000 tüfeğinin mekanizmasininin köstek pimini sökünce anladimpimi birdaha kullanmak imkansız çünkü yatağında saliniyordu dolayısıyla tüfeğin sağlıklı çalışmasını engelledi hiç begenmedigim bir tasarım olduğunu söyleye bilirim galiba tek fark bu durumu sigsauer birdaha söküldüğünde kullanılmayacağını belirtirken Stoeger ise kullanma kılavuzunda nasıl sokulecegini detaylıca tarif edip pimin birdaha asla sağlıklı ilk sıkılıginda yatağına oturmiyacagini belirtmemiz olmasi bu bilgiler ışığında hayatım boyunca bir p 226 ve p 228 i asla almam elbette buna Stoeger m serisi tüfekleri de dahildir

Kıvırma pim benimde hiç hoşlanmadığım bir malzeme ama çelik dolu malzemeden pim bulmak zor değil, dolu bir pimle değiştirilebilir, ki  defalarca yapmışlığım vardır…

Bende tam aksine kıvırma pim taraftarıyım. Düz pimlerin sökülüp ardından yerinde sağlam duran görmedim.

Özellikle BHP'lerin tetik ve sear pimlerini bir kez söktükten sonra asla yerlerinde durmuyorlar.

Bu yüzden Britanya ordusuna teslim edilen BHP'ler 1980-1990 arasında tetik pimleri özel istek üzerine kıvırma pimle değiştirilmiştir.

Pimin sökülme şeklinde bir sorun olabilir. Roll Punch ile sökülüp takılmayan kıvırma pimlerde sorun olabiliyor bunun haricinde pim üretimindeki malzemede de bir sorun olabilir.
75BΩ - G43X - 686/3 -  USP - BHP/MK3S - BHP/SC - G42 - 84F - 1911
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için alpSaral'e teşekkür ederiz.
Bul
(26-08-2024, 14:22)Köstenceli35 yazdı: İmalatçının bu tarz yumuşak ve bir daha kullanilamiyacak pim kullanma mantığıyla alakalı hiç kimseden mantıklı bir bilgiye ulaşamadım sektör için de olan hiç kimse buna bir cvp vermedi hakikatten bende sebebini çok merak ediyorum

Osman Ortaç üstadın bu konudaki mesajını aynen kopyalıyorum.

Birçok tabanca ve tüfekte kullanılan kıvırma saçtan pimler ucuz olduklarından değil, bir teknik yararı olduğu için kullanılmaktadırlar.
Tek parça pimler titreşim ve darbe ile yerinden oynamasın diye sıkı geçme olarak yerinde durur.
Bu sorunu çözmek için yaylanma özelliği olan kıvırma saçtan pimler yararlı bir çözümdür.
Bunun tek dezavantajı bir kereye mahsus kullanıma uygundur, söküldüğü zaman yenisiyle değiştirilmelidir.
Almanya yapımı iğne bloğu kıvırma pimle sabitlenmiş 220 ve üzeri modeldeki Sig Sauer' lerde bu sistem başarı ile kullanılmaktadır.
Bu tarzdaki pimleri sökmek gereksinimi duyanlar yedek kıvırma saçtan pimleri edinmeli yoksa bu işi usta bir silah tamircisine bırakmalıdır.
Bul
Osman hocamada sizede teşekkür ederim Celal bey .
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi