Yorumları: 8
Konuları: 2
Teşekkür Alındı: 3 mesajda 5
Teşekkür Verildi: 5
Merhaba değerli dostlar,
Youtube’da birçok kanalda olumlu yorumlarını gördüğüm “Ateşçi Foster” kurşunu ile dolum yapmak istiyorum. Ancak birçok sitede farklı marka ve isim adı altında görsel olarak ürünün aynısına rastlıyorum.
Bir farkları var mı? Hangisini almalıyım?
https://www.karacaogluav.com/12-cal-stan...egory_id=0
https://www.baskentavshop.com/Urunler/12...-4811.html
https://www.avmagaza.com/yivli-kursun-12...sun-pmu908
Teşekkür Ederim, saygılarımla.
Yorumları: 554
Konuları: 140
Teşekkür Alındı: 531 mesajda 3,376
Teşekkür Verildi: 1,080
sn. onur,
Bir dönemde "Ateşçi" firması tarafından üretildiği için adı öyle kaldı. Şimdilerde Ateşçi, fişek dolum makinaları üretiyor, bu tür bir üretimi yok.
Beyaz tapalı Foster türü bu kurşunlar Zuber ve DKC firmaları tarafından üretiliyor. Aralarında isabet ve balistik açısından çok bir fark bence yok. Hangisini alırsanız olur.
Saygılar
Fortis Fortuna Adiuvat
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
• onur (23-03-2025)
(23-03-2025, 15:25)Sabri yazdı: sn. onur,
Bir dönemde "Ateşçi" firması tarafından üretildiği için adı öyle kaldı. Şimdilerde Ateşçi, fişek dolum makinaları üretiyor, bu tür bir üretimi yok.
Beyaz tapalı Foster türü bu kurşunlar Zuber ve DKC firmaları tarafından üretiliyor. Aralarında isabet ve balistik açısından çok bir fark bence yok. Hangisini alırsanız olur.
Saygılar
Sn. Sabri, bilgilendirmeniz için teşekkürler. Bir başka sorum ise dün aldığım kovanlar hakkında. Bir av mağazasından Anatolia 16x70mm kovan istedim, cx2000 kapsülü üzerinde olduğunu söylediler, alıp geçtim. Bugün altına baktığımda şu görseli gördüm: (SHAKTIMAN EXPRESS 12 yazıyor) Bu da aynı üründe farklı isimler kullanılmasından mı yoksa yanlış ürün almış olmamdan mı kaynaklıdır bilemedim.
https://imgur.com/a/MHVK214
Alacağım foster kurşunlarda 1,7 -1,8 arası barutlarla denemeler yapmayı planlıyorum, amacım domuz avı için "istikrarlı" ve etkili menzili 80-90 metrelere varabilecek bir dolum yapmak. Bu konuda değerli Tonyukuk Bilge'nin içeriklerine ve verdiği emeklerine de teşekkürlerimi sunmak isterim.
Teşekkürler, saygılarımla.
23-03-2025, 16:01
(Son Düzenleme: 23-03-2025, 16:02, Düzenleyen: Sabri.)
(23-03-2025, 15:40)onur yazdı: Bir başka sorum ise dün aldığım kovanlar hakkında. Bir av mağazasından Anatolia 16x70mm kovan istedim, cx2000 kapsülü üzerinde olduğunu söylediler, alıp geçtim. Bugün altına baktığımda şu görseli gördüm: (SHAKTIMAN EXPRESS 12 yazıyor) Bu da aynı üründe farklı isimler kullanılmasından mı yoksa yanlış ürün almış olmamdan mı kaynaklıdır bilemedim.
Alacağım foster kurşunlarda 1,7 -1,8 arası barutlarla denemeler yapmayı planlıyorum, amacım domuz avı için "istikrarlı" ve etkili menzili 80-90 metrelere varabilecek bir dolum yapmak. Bu konuda değerli Tonyukuk Bilge'nin içeriklerine ve verdiği emeklerine de teşekkürlerimi sunmak isterim.
sn. onur,
Anatolia kovanların Metal dipliği aşağıdaki gibidir:
![[Resim: Ekran-Resmi-2025-03-23-14-49-34.png]](https://i.ibb.co/JRP4vfdZ/Ekran-Resmi-2025-03-23-14-49-34.png)
Kovan dipliğinde sadece kovanın çapı yazar. Size verilen kovan bence Anatolia değil. Ayrıca kapsülün eczası görülmediği için ne tür bir kapsül ile verildiğini bilemiyorum.
Her barutun, her yük için gramı farklı olacağından, afaki 1,7-1,8 gram olmaz. kullanacağınız Barutun cinsi önemli. O barutla kullanacağınız kapsül de önemli.
Daha önce yazdığım Barutlarla ilgili dolum verilerini incelemenizi tavsiye ederim:
KENDİ FİŞEĞİMİZİ DOLDURMALIMIYIZ? (soldaki bağlantıya tıklayınız)
Fortis Fortuna Adiuvat
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
• onur (23-03-2025)
23-03-2025, 16:41
(Son Düzenleme: 23-03-2025, 17:09, Düzenleyen: onur.)
(23-03-2025, 16:01)Sabri yazdı: (23-03-2025, 15:40)onur yazdı: Bir başka sorum ise dün aldığım kovanlar hakkında. Bir av mağazasından Anatolia 16x70mm kovan istedim, cx2000 kapsülü üzerinde olduğunu söylediler, alıp geçtim. Bugün altına baktığımda şu görseli gördüm: (SHAKTIMAN EXPRESS 12 yazıyor) Bu da aynı üründe farklı isimler kullanılmasından mı yoksa yanlış ürün almış olmamdan mı kaynaklıdır bilemedim.
sn. onur,
![[Resim: Ekran-Resmi-2025-03-23-14-49-34.png]](https://i.ibb.co/JRP4vfdZ/Ekran-Resmi-2025-03-23-14-49-34.png)
Kovan dipliğinde sadece kovanın çapı yazar. Size verilen kovan bence Anatolia değil. Ayrıca kapsülün eczası görülmediği için ne tür bir kapsül ile verildiğini bilemiyorum.
Her barutun, her yük için gramı farklı olacağından, afaki 1,7-1,8 gram olmaz. kullanacağınız Barutun cinsi önemli. O barutla kullanacağınız kapsül de önemli.
Daha önce yazdığım Barutlarla ilgili dolum verilerini incelemenizi tavsiye ederim:
Hocam aldığım yer biraz uzaktı, elimde kapsül çıkarma makinası yok ancak kendim metal bir çubukla vurarak kapsülü çıkardım (çıkarırken patladı ve ufak parçalar halinde çıkarabildim, anlamak için işinizi görür mü bilmiyorum.) Kovan sert bir kovan bu arada.
https://imgur.com/a/RYM0Njv
İlk kez dolum yapacağım için kovan ve kapsüllerin farklarından pek anlamıyorum, sizce geri götürüp iade etmeli miyim, kovan büyük fark yaratır mı? Bu marka ve isim hakkında hiçbir bilgi bulamadım.
Ayrıca aynı yerden aldığım D20 Barutu kullanmayı planlıyordum ancak şimdi onun da D20 olup olmadığını sorgulamam gerekiyor sanırım. Akılsız başın cezasını ayakları çekermiş.
(23-03-2025, 16:41)onur yazdı: (23-03-2025, 16:01)Sabri yazdı: (23-03-2025, 15:40)onur yazdı: Bir başka sorum ise dün aldığım kovanlar hakkında. Bir av mağazasından Anatolia 16x70mm kovan istedim, cx2000 kapsülü üzerinde olduğunu söylediler, alıp geçtim. Bugün altına baktığımda şu görseli gördüm: (SHAKTIMAN EXPRESS 12 yazıyor) Bu da aynı üründe farklı isimler kullanılmasından mı yoksa yanlış ürün almış olmamdan mı kaynaklıdır bilemedim.
sn. onur,
Hocam aldığım yer biraz uzaktı, elimde kapsül çıkarma makinası yok ancak kendim metal bir çubukla vurarak kapsülü çıkardım (çıkarırken patladı ve ufak parçalar halinde çıkarabildim, anlamak için işinizi görür mü bilmiyorum.) Kovan sert bir kovan bu arada.
https://imgur.com/a/RYM0Njv
İlk kez dolum yapacağım için kovan ve kapsüllerin farklarından pek anlamıyorum, sizce geri götürüp iade etmeli miyim, kovan büyük fark yaratır mı? Bu marka ve isim hakkında hiçbir bilgi bulamadım.
Ayrıca aynı yerden aldığım D20 Barutu kullanmayı planlıyordum ancak şimdi onun da D20 olup olmadığını sorgulamam gerekiyor sanırım. Akılsız başın cezasını ayakları çekermiş.
Satıcıdan not:
"Anatolia firması Türkiye'deki diğer firmalara da kovan yapıyor mesela sterlinge jet özkursan'a onlara onların ismi ile kovan çıkartıyor. Yani zaman zaman onlarda mesela gönderdikten sonra üretim fazlası oluyor Onları da bana veriyorlar zaten o yüzden öyle markalı çıkıyor çoğunluğu genelde senin dediğin gibi 12 yıldız. Arkasındaki markaya gelince o ihraç ettikleri ürün, Yani kısacası Anatolia kovanı. Sorun yok kafana bir şey takıldı mı sorabilirsin"
24-03-2025, 00:25
(Son Düzenleme: 24-03-2025, 00:26, Düzenleyen: Sabri.)
Sn. onur,
Fişek doldurma ciddiyet, dikkat ve hassasiyet isteyen, biraz tehlikeli bir iştir. Daha ilk denemenizde kapsülü patlatmışsınız. Yeterince okumadan, bu konuda yeterli bilgi sahibi olmadan bu işe girişmeyin.
Fişek bir sistemdir. Bu sistemde kapsül cinsi, barut türü ve miktarı, kovan türü ve yapısı, tapa çeşidi, üzerine konan yük cinsi ve ağırlığı, kıvırma türü ve derinliği, her biri atım yatağı basıncı ve namlu çıkış hızı üzerinde etki eden faktörlerdir. Yanlış hesapmalar sakatlık ve hayati risk doğurur.
Yivsiz tek kurşunlar için hayal de kurmayın, yivli fişek hassasiyeti hiç beklemeyin.
Önce aşağıdaki forumda yazılmış konuları okuyarak bu konularda bilgi edinmekle başlayın (Aşağıdaki bağlantılara tıklayın)
YİVSİZ TÜFEKLERDE İÇ BALİSTİK
YİVSİZ TEK KURŞUNLARIN TUTARSIZLIĞI
YİVSİZ TEK KURŞUNLAR UZUN MESAFEDE NASIL DAVRANIRLAR
ŞU TAPA DEDİKLERİ
ATEŞLİ SİLAHLARDA KAPSÜL NEDİR NASIL ÇALIŞIR
KENDİ FİŞEĞİMİZİ DOLDURMALIMIYIZ?
Saygılar
Fortis Fortuna Adiuvat
Aşağıdaki 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz:2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
• blacksea (24-03-2025), onur (24-03-2025)
(24-03-2025, 00:25)Sabri yazdı: Sn. onur,
Fişek doldurma ciddiyet, dikkat ve hassasiyet isteyen, biraz tehlikeli bir iştir. Daha ilk denemenizde kapsülü patlatmışsınız. Yeterince okumadan, bu konuda yeterli bilgi sahibi olmadan bu işe girişmeyin.
Fişek bir sistemdir. Bu sistemde kapsül cinsi, barut türü ve miktarı, kovan türü ve yapısı, tapa çeşidi, üzerine konan yük cinsi ve ağırlığı, kıvırma türü ve derinliği, her biri atım yatağı basıncı ve namlu çıkış hızı üzerinde etki eden faktörlerdir. Yanlış hesapmalar sakatlık ve hayati risk doğurur.
Yivsiz tek kurşunlar için hayal de kurmayın, yivli fişek hassasiyeti hiç beklemeyin.
Önce aşağıdaki forumda yazılmış konuları okuyarak bu konularda bilgi edinmekle başlayın (Aşağıdaki bağlantılara tıklayın)
YİVSİZ TÜFEKLERDE İÇ BALİSTİK
YİVSİZ TEK KURŞUNLARIN TUTARSIZLIĞI
YİVSİZ TEK KURŞUNLAR UZUN MESAFEDE NASIL DAVRANIRLAR
ŞU TAPA DEDİKLERİ
ATEŞLİ SİLAHLARDA KAPSÜL NEDİR NASIL ÇALIŞIR
KENDİ FİŞEĞİMİZİ DOLDURMALIMIYIZ?
Saygılar
Sn. Sabri,
Forumda paylaştığınız değerli bilgileri yakından takip etmekteyim; bu mecrada oldukça yeniyim ancak bu sayede teorik düzeyde bir birikim edinmeye başladım. Ancak özellikle pratik uygulamalara dair tecrübem henüz çok sınırlı. Elbette bazı bilgiler yalnızca saha deneyimiyle kazanılabiliyor ve bu noktada deneyimli kişilerin katkısının gençler için son derece kıymetli olduğuna inanıyorum.
Mevcut durumda internette özellikle kalitatif bilgiler oldukça erişilebilir: örneğin, “kıvırma derinliği arttıkça barut gazının açığa çıkma süresi uzar; bu da odacıkta daha yüksek basınca yol açabilir” gibi yorumlar bulunabilir. Ancak konu kantitatif verilere geldiğinde boşluklar mevcut ve bir araya getirmesi zor. Bu anlamda içeriklerinizden oldukça keyif alıyorum. Örneğin, kıvırma derinliğinin veya tapa geometrisinin namlu içi basınç zaman (P-t) eğrisine etkisini deneysel olarak modelleyebilmek, ideal gaz yasaları (PV=nRT) ve momentum korunumu gibi temel fizik prensipleriyle birlikte, deneysel ölçüm sistemlerine de ihtiyaç duyuyor. Benzer şekilde, çıkış hızı üzerindeki etkileri hesaplamak için F=ma temelli ivmelenme analizleri ve barut yanma kinetiği modelleri gerekmekte. Bu da konuyu oldukça disiplinli, çok değişkenli ve deneysel doğrulama gerektiren bir mühendislik problemine dönüştürüyor.
Tüm bu sebeplerle, konuya bilinçli ve emniyetli bir yaklaşım sergilemeye çalışacağım, patlayan kapsül de biraz ne olacak acaba merakımdan kaynaklı idi. Zarar vermeyeceğini biliyordum. Bu noktada gerek teorik modellemeler, gerekse gerçek hayat uygulamalarında sizlerin deneyiminden istifade edebilmek benim için son derece kıymetli. Bazen hangi markanın ürününe neden farklı isimler verildiği ya da geçmiş deneyimlere göre hangi unsurların daha önemli ve önemsiz olduğuna karar verebilmek gibi basit sorulara cevap internetin hiçbir köşesinde bulunamayabiliyor, özellikle Türkiye'de bu sorunun daha da yaygın olduğunu düşünüyorum. Sırf merak ettiğim şeyleri Türkçe araştırıp bulamadığım için çocukken kendi kendime İngilizce öğrenmeye başlamıştım.
Saygılarımla
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için onur'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için onur'e teşekkür ederiz.
• Sabri (24-03-2025)
|