Monza .308 Win. incelemesi
İstanbul Silah Monza Yivli Av Tüfeği İncelemesi:

[Resim: 54505544644_ef898a51e8_b.jpg]

Monza’nın MKE’de satılan .308 Win. modelleri şu şekilde:

Monza T: 51 cm namlu  –  4 setli 1/10 twist – 17.1 mm namlu kalınlığı  –  103 cm uzunluk
Monza U: 56 cm namlu – 4 setli 1/10 twist – 17.1 mm namlu kalınlığı – 108 cm uzunluk
Monza V: 61 cm namlu – 4 setli 1/12 twist – 19.1 mm namlu kalınlığı – 113 cm uzunluk

2025 Haziran itibariyla, ahşap ve sentetik kundak seçenekleri var.
Sentetik kundakta siyah, haki ve çöl rengi seçenekleri satışta.

Prairie Bronze adlı bir seçenek ile bronz renk namlulu ve desenli sentetik kundaklı model de listede görünmekle beraber, MKE’de bulunmuyor. Zannediyorum bir veya iki sefer gelip, bir daha tedarik edilmemiş bir seçenek.

.308 ler MKE ‘de iki adet 4’lü şarjör ile satılmakta.

Monza’nın MKE’de satılan 30-06 Spr. modelleri şu şekilde:

Monza AE: 51 cm namlu boyu – 4 setli 1/10 twist – 17.1 mm namlu kalınlığı
Monza AF: 56 cm namlu boyu – 4 setli 1/10 twist – 17.1 mm namlu kalınlığı
Monza AG: 61 cm namlu boyu – 4 setli 1/10 twist – 19.1 mm namlu kalınlığı

2025 Haziran itibariyla, ahşap ve sentetik kundak seçenekleri var.
Sentetik kundakta siyah, haki, çöl ve desenli Strata (bronz namlu ile) seçenekleri satışta.

30-06’lar MKE ‘de biri 4’lü, biri 10’lu iki şarjör ile satılmakta.

Diğer kalibreler: Dış piyasa için 6.5 Credmoor ve .223 Rem. kalibre modelleri mevcut olmakla beraber, MKE’de satışı yok.

Bendeki (.308) 51 cm namlulu Monza T, 103 cm uzunluğu ve 3,3 kg boş ağırlığı ile kompakt bir av tüfeği. Hafifliği nedeniyle omuzdan atışa gayet müsait. Monza V ise kalın 61 cm namlu ile ağır bir tüfek ve gezdirmesi ve de uzun süre omuzda tutması zor. Uzak mesafe için sehpa atışlarında ise avantajlı olduğu aşikar.
(Bendeki 51 cm namlulu modelin ağırlığı boş 4’lü şarjörlü tüfek + dürbün ve dürbün ayakları ile 4,25 kg).

[Resim: 54505356171_764ce140e8_c.jpg]

Tüfek MKE’de kılıf ile satılmakta. Herhangi bir saklama kutusu karton olarak bile yok. İlk piyasaya çıktığında 4 bin küsür TL gibi çok cazip bir fiyatla çıkması nedeniyle mi bilmiyorum ama fiyatı artsa da içerikteki ‘ıssızlık’ devam etmekte (en önemli rakibi olan Ata Turqua taşıma çantası, askı kayışı, harbi takımı vs ile beraber satılıyor).

[Resim: 54505712085_897b9e3f43_c.jpg]

Monza’nın en iddialı olduğu konuların başında boldun seri ve pürüzsüz çalışması geliyor (en önemli rakibi olan Ata Turqua’dan bu konuda iyi olduğunu düşünüyorum, Ata’da bold özellikle seri kullanımda takılıyor gibi hissediliyor, en azından benim gördüğüm yeni veya az kullanılmış örneklerin çoğunda).

[Resim: 54504495802_91a6fc21ee_c.jpg]

Tüfeğin gövdesi çelik.
Tüfeğin boyası ilk çıkan modellerde paslanmaya yatkın açık tonlu mat bir kaplama iken sonrasında (zannediyorum 2020’de) parlak siyah boyalı olarak satılmış. Benim gördüğüm pasa dayanıklı ve iyi bir yüzey kaplaması (en önemli rakibi olan Ata Turqua’dan bu konuda iyi olduğunu düşünüyorum). Aşağıdaki resimde namlu kaplamalarının öncesi ve sonrası ile 51 cm - 17,1 mm kalınlığındaki namlunun fem ağzı taçlaması görülmekte:

[Resim: 54505712070_3a3cebe3a0_c.jpg]

Net bir resmini çekmekte zorlandığım namlu, en hızlı yiv açma yöntemi olarak bilinen ve dünyada çok yaygın kullanılan ‘button rifling’ buton çekme veya ezerek yiv açma şeklinde adlandırılan yöntem ile yapılıyor (en önemli rakibi olan Ata Turqua’da aynı yöntemi kullanmakta. Bir diğer rakibi Huğlu -eski- Ovis’in önceleri MKE ‘den aldığı ‘cold hammer forged’ soğuk dövme namluları işleyip kullandığı, sonradan buton çekme namluya geçtiği söyleniyor. Ancak Huğlu hakkındaki bilgi teyitli olmadığından tevatür olabilir).

[Resim: 54504495772_c7f84cc3b1.jpg]

Namlu serbest salınımlı (free floating):

[Resim: 54504495877_fe3261fe7f_c.jpg]

Namlu ucunda diş ve koruyucusu ihraç versiyonlarında mevcut olmakla beraber yurtiçine satılanlarda kanuni bir kısıtlama olmamasına rağmen yok. Eklenti takmaktan ziyade namlu ucunu koruması açısından olsaydı iyi olurdu.

[Resim: 54505356056_75c0cef1c8_c.jpg]

Monza’nın bazı tüfeklerde 7.62x51 ile kovan sıkışması yapabildiği söyleniyor. Benim 7.62x51 kullanma gibi bir durumum olmadığı için bu konuda bir deneyimim yok (en önemli rakibi olan Ata Turqua’nın bu konuda daha sorunsuz olduğu söyleniyor).

[Resim: 54505630578_28a0dbfe2a_c.jpg]

Bold herhangi bir aparata ihtiyaç duymadan kolayca demonte ediliyor, bu husus temizlik konusunda bir avantaj.
Bold kepinde bastırıp, çevirerek sökme ve sonrasında takmak için ok işaretleri var. Dikkat edilmesi gereken husus; boldu toplarken iğneyi kurulu olduğu pozisyonda tutmak.

[Resim: 54504495777_0c57b62e02_b.jpg]

Klasik hareketli tüm yerli bold action tüfekler gibi Monza da Remington 700 klonu veya esinlenmesi olup, ‘push feed’ denen itmeli besleme sistemine sahip. 2 kilit takozu var ve bold çalışma açısı 60 derece.
60 derece bold açısı hem hızlı manipülasyona uygun hem de bold açık pozisyona getirildiğinde bold topuzu ile dürbün arasında yeterli boşluk kalmakta.

[Resim: 54505356106_4cce7da199_c.jpg]

Yivli tüfeklerde itmeli ve kontrollu besleme farklarını belirten konu başlığı:
https://www.tabancatufek.com.tr/showthread.php?tid=666

Tüfeğin bold topuzu biraz ince. Resimdeki ilave parçayı taktıktan sonra bold hızı artmakta. Geçtiğimiz yıl piyasaya çıkan 30-06 modellerde daha kalın bir bold topuzu kullanılmış. Söz konusu topuzu ücretine binaen temin etme isteğimi firmaya belirttim. Beklemekteyim.

[Resim: 54505544569_f54f3c9b0a_c.jpg]

Tüfeğin emniyeti bold hareketini ve tetiği kilitleyen açık - kapalı şeklinde 2 kademeli (en önemli rakibi olan Ata Turqua’da, tetik emniyetteyken bold hareketine izin veren 3 kademeli emniyet sistemi var. Ata firmasının yeni modeli Turqua XT de 2 kademeli emniyete döndüğü görülmekte).

[Resim: 54504495842_c4ce9c336e_c.jpg]

Bold sökme mandalı aşağıdaki resimde. İlk üretilen tüfeklerde yoğun kullanımda montaj piminin kırılma sorunu nadiren yaşanmış. Sonrasında parçada iyileştirme yapılmış. Önemli bir durum olduğunu düşünmüyorum ama belki uzun vadede pimin sağlığı açısından etkisi olabilir; montaj pimi çapı ile mandaldaki pim yatağı arasında hafif bir ölçü farkı var. Elle ittirildiğinde mandal yerinde yaklaşık 0,2 - 0,3 mm hareket etmekte (benim tüfeğe özgü değil, gördüğüm Monza tüfeklerin hepsinde bu durum var).

[Resim: 54505630558_82961a34ca_c.jpg]

Aşağıdaki resimde, kırmızı boyalı indikatör iğnenin kurulu olduğunu göstermekte.

[Resim: 54505544634_8084789346_c.jpg]

Kovan veya kapsül yırtılması durumunda ortaya çıkan aşırı basıncın atıcıya veya tüfeğe zarar vermemesi için kubuzdaki gaz tahliye portları. 2 adet.

[Resim: 54608286165_5623d425c7_b.jpg]

Mil STD 1913, 22 mm pikatini ray tüfeğin üzerinde mevcut. Ray alaşım malzemeden üretilmiş (en önemli rakibi olan Ata Turqua’da çelik). Arpacık ve pikatini raya gizlenmiş ayarlı gez mevcut. Dürbün montajı öncesi gez - arpacık ile atış denemesi yapmıştım, bence başarılı.

[Resim: 54505544589_6561e31120_c.jpg]

Tetik yuvası sentetik kundakta yekpare, doğal olarak zayıf bir yapıda. Kırılması veya zarar görmesi durumunda kundağın değişmesi gerekli. Ancak kundağın fiyatı makul.

[Resim: 54505711985_9e8d155287_z.jpg]

Aşağıda (Resim No 1): Tüfeğin yanaklığı estetik olarak iyi değil. Ayrıca çok sağlam bir yapısı da yok, belli bir seviyenin üstüne kadar yükseltilince sallanma yapıyor. Ancak her şeye rağmen tüfekte mevcut olması önemli bir ayrıntı (en önemli rakibi olan Ata Turqua’nın yanaklığı daha estetik. Bir diğer rakibi olan Huğlu Ovis G2 modelinde ise satışa çıktığı bu zamanlar itibariyle yanaklık yok).

Aşağıda (Resim No 2): Dipçik hızlı bold manipülasyonuna uygun olması için 1 cm kısa yapılmış. 1 cm ilave uzatma parçası tüfek ile beraber veriliyor.

Aşağıda (Resim No 3): Sentetik dipçik altında işe yararlılığı tartışılır bir saklama yeri var.

[Resim: 54505356016_bd8dfb32c9_b.jpg]

Kundak T30 torx anahtar ile sökülen 2 adet vida ile gövdeye bağlanmakta. Fabrikaya gittiğimde (ayrıntısı yazının devamında mevcut) kundağı söküp almaya gelen teknik personele ‘bu civataların sıkma torku var mı’ diye sormuştum. ‘Hayır, biz de elle sıkıyoruz’ demişti.

Namlu + gövde, sentetik kundağa çok rahat takılıp çıkartılıyor. Aralarında biraz daha tatlı sıkı bir tolerans olsaydı atış hassasiyetine müspet etki edebilirdi, diye tahmin ediyorum.

Kundaktaki şarjör bırakma düğmesinde şarjör takıldığında hafif bir asimetri oluşmakta, yerine takılan şarjörde de hafif bir asimetri oluşuyor. Ancak şarjörün takılmasında veya çıkartılmasında bir sorun yok. Şarjör bırakma yayı oldukça sert.

[Resim: 54505356006_d16e004032_b.jpg]

Tüfeğin şarjörü metal (rakipleri Ata Turqua ve Ovis G2’de tek sıralı plastik) ve 4 kapasiteli, çift sıralı. Piyasada yan sanayi ve çoğu plastik 10’lu .308 Monza şarjörleri mevcut. Uzun süre bekledikten sonra firma da 2025’te .308 için orijinal 10’lu şarjör yapmış. Ancak Fabrika tarafından satış veya yönlendirme yapılmadığından, kullanıcı .308 10’lu şarjörü temin etmek için fabrika tarafından parçanın verildiği satıcılardan birini bulmak zorunda.
30-06 ise piyasaya 10’lu şarjörü ile çıktı ve satışa sunuldu.

[Resim: 54556508959_8658e14636_c.jpg]

Firma Monza için taktik kundak yapmış. Taktik kundağın tek parça üretileceği var sayılırken, piyasaya iki parçalı olarak sunulmuş. Bu durumda taktik kundağa, taktik dipçik veya av dipçiği takma imkanı sunulmuş. Güzel bir düşünce. Taktik kundakta QD denen taktik askı kayışı bağlama altyapısı yapılmış ve bu durumda taktik kundağa av tipi dipçik takınca askı kayışı kullanabilmek için ön çatal ayak rayı modifiye edilmiş. Taktik kundağın temin şekli de 10’lu şarjör gibi.

[Resim: 54555441592_54e2e610e7_c.jpg]

Tetik ve ayarları:

Tüfeğin tetik grubu:

[Resim: 54505630438_2dab1433c2_b.jpg]

Aşağıdaki allen ve torx anahtarlar tüfek ile beraber verilmekte:

[Resim: 54505630473_fef0b68943_c.jpg]

UYARI: Tetik ayarlarının fabrikadan optimum şekilde çıktığı, yapılacak değişikliklerin özellikle tetik ağırlığını azaltmanın kazalara yol açabileceği, oluşacak kaza ve sorunların sonuçlarından kullanıcının (ruhsat sahibinin) sorumlu olacağı unutulmamalı.
Aşağıdaki bilgiler tüfek ile beraber verilen kullanıcı kitabından alıntıdır.

[Resim: 54504495687_eaf179743e_b.jpg]
 Tetik düşme ağırlığı ayarlama:
Tetik ağırlığı 1,2 ile 2,4 kg arasında ayarlanabilmekte.
(RESİM A) 2 mm allen kullanarak resimdeki vida aracılığıyla ayarlanmakta.
Vida saat yönünde döndürülürse tetik düşme ağırlığı azalmakta, saat yönünün tersine döndürülürse ağırlık artmakta.

Tetik çekişi mesafe ayarı:
Tetik çekişi +/- olarak yani ileri geri 9,5 mm hareket edebilecek şekilde ayarlanabilmekte.
(RESİM B) 2 mm allen kullanarak resimdeki vida aracılığıyla ayarlanmakta.
Ayar için resimdeki vida gevşetilip, tetik istenen mesafeye getirildikten sonra vida sıkılmakta.

Tetik istinat boşluk ayarı:
Bold tüfekten ayrılır.
(RESİM C) 2,5 mm allen kullanarak resimde görünmeyen gömme vida aracılığıyla ayarlanmakta.
Vida saat yönünde döndürülürse istinat boşluğunun sertliği artmakta, saat yönünün tersine döndürülürse boşluğun sertliği azalmakta.

İstanbul Silah firmasının satış sonrası ile ilgili izlenimler:

[Resim: 54505711935_e7105dd5a2_c.jpg]

Kendi tüfeğimde küçük bir sorun yaşadım:
Çatal ayak bağlama aparatı (ön aksesuar rayı), üretimde kısa vidalar ile kundağa bağlanmış. Zannediyorum dürbün rayının kısa vidaları yanlışlıkla çatal ayak aparatı montajında kullanılmış. Vidalar kısaydı, orası kesin. Bipodu raya takıp, bacakları ilk açmada ray kundaktan ayrıldı.

Kullanılan vidaları araştırıp, 3-4 mm uzununu temin etmeye çalıştığımda kullanılan ölçüde vidaların yurt içinde satışı olmadığını gördüm. Önce benzer metrik vidalar ile problemi gidermeye çalıştım, sonrasında parçadaki vida deliklerini genişletmeye çalıştıysamda, pek bir şeye benzemedi. Yukarıdaki resimde 1 ve 2 nolu resimler benim denemelerimi, 3 ve 4 nolu resimler fabrikada olması gereken uzunluktaki vidalar takıldıktan sonraki sorunun giderilmiş halini göstermekte. Aynı firmanın üretimi bir başka tüfeği zaten fabrikaya götürecek olduğumdan beraberinde Monza’yı da götürdüm. Kısa sürede sorunum giderildi ve firmanın yaklaşımından çok memnun kaldım.

Fiyat:
Monza 2025 Mayıs itibariyle MKE’de çeşidine göre 31.900 - 38.900 TL fiyat ile satılmakta.

Ancak ‘harçtan muaf mutlu azınlık’ dışında kalan çoğunluğa dahil bir kullanıcının yukarıdaki tüfek rakamlarının % 55 ila 70’i arası değişen bir miktarını ortalama olarak her yıl vergi - harç adı altında maliyet hesabına eklemesi gerekmekte.

Sonuç:
Monza’da ilk piyasaya çıktığı 6-7 yıl öncesinden bugüne kadar boya dışında dışarıdan gözle ayırt edilebilen bir değişiklik olmadı. Kullanıcının fark etmediği ölçüsel bazda pek çok değişiklik - geliştirme süphesiz ki yapılmıştır. Yapılması da gayet normaldir.

Piyasadaki rakiplerinden Ata kendi tüfeği Turqua’da birkaç senelik kullanım sonrası Gen 2 modelini çıkartarak ilk çıkan modelini revize etti. Ayrıca Turqua XT adıyla yeni bir model daha gelmekte.
Aynı şekilde bir diğer rakip firma olan Huğlu’da Ovis modelini sonlandırıp, farklı bir dizayn olan Ovis G2 modelini 5-6 yıl sonra piyasaya sürdü.

Monza’nın bu tip bir Gen 2 modifikasyonuna aradan geçen yıllara rağmen ihtiyaç duymamasının sebebi başlangıçta iyi tasarlanmış olması veya piyasaya sürülmeden önce iyi test edilmesi olabilir. Neticede ilk defa yivli bold action tüfek üretmek bu konuda bir bilgi geçmişi olmayan her firma için başlangıçta zordur, diye tahmin ediyorum.

Grupman konusunda pek bir yorum yapmak istemiyorum. İstisnaları hariç bu tüfeklerin ülkemizde kullanım şekli ve amacı belli. İyi bir sehpa, masa, ortam vs gibi unsurlar ve her şeyden önce istikrarlı ve kaliteli mühimmata ulaşabilmek, tüfeğin fabrikadan 1 MOA mı yoksa 1,5 MOA mı çıktığından çok daha önemli olsa gerek.

Namlu ömrü konusunda da yorum yapmak istemiyorum. Anladığım bir konu değil çünkü. Lakin .308 Win. kalibrede namlunun 10 bin atıma kadar hassasiyetini önemli ölçüde koruyacağı varsayılıyor ve 10 bin mermi bizim memlekette aşağı yukarı (günümüz rakamları ile) 0,5 - 1 milyon TL yapıyor. Mermiye 1 milyon TL verenin yeni bir tüfeğe 35 bin TL ödemesi pek bir sorun olmaz.  

Konunun ayrılmaz bir parçası olarak, memleketteki genel yivli tüfek problemlerinden bahsettiğimiz konu linki aşağıda. Yivli tüfeğe niyetlenenlerin okumasında fayda var:

https://www.tabancatufek.com.tr/showthread.php?tid=915

Hatırlatma: Yazıyı sosyal medya gruplarında veya av forumlarında kendi yazmış gibi paylaşanların emeğe az biraz saygı duyup, www.tabancatufek.com.tr den alıntıdır şeklinde yazmaları önemle rica olunur. Kaynak belirterek yazının paylaşılmasında sorun yoktur.

Saygılar
[+] 16 kullanıcılar diyor Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
Bul
Elinize sağlık.Kusursuz bir tanıtım ve inceleme yazısı olmuş.Hemen sabitliyorum.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için ceycey'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn. blacksea,

Ellerinize emeğinize sağlık. Sanırım monza ile ilgili en kapsamlı ve açıklayıcı tanıtım - inceleme çalışması olmuş. Eğer bilgi sahibiyseniz size ve diğer üyelere halihazırda satışta olan.308 Win Monza CC (61cm) modelini ve özelliklerini sormak istiyorum. Zira sayfalarına bakmama rağmen ne bir görsel ne de teknik bilgilerine ulaşamadım.

Saygılar.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için alpago'e teşekkür ederiz.
Bul
(14-07-2025, 20:50)alpago yazdı: Sn. blacksea,

Ellerinize emeğinize sağlık. Sanırım monza ile ilgili en kapsamlı ve açıklayıcı tanıtım - inceleme çalışması olmuş. Eğer bilgi sahibiyseniz size ve diğer üyelere halihazırda satışta olan.308 Win Monza CC (61cm) modelini ve özelliklerini sormak istiyorum. Zira sayfalarına bakmama rağmen ne bir görsel ne de teknik bilgilerine ulaşamadım.

Saygılar.

Sn alpago, ben teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim.

Monza CC hakkında bilgim yok. Tahminimi ise yazayım.

Zayıf ihtimal taktik kundaklı versiyonun adlandırması olabilir. Ama bu tahmin çok mantıklı değil, taktik kundaklı 51 veya 56 cm namlulu model almak isteyende olur.

Daha yüksek ihtimal; fuarda sergilenen tüfeklerden biri olan 'heavy barrel' model olabilir. 61 cm ler zaten diğerlerinden kalın namlu ile satılmakta ama bahsettiğim model küffarın 'heavy' veya 'varmint' olarak adlandırdığı uzun mesafe atış namlusu. Resmini çekmiştim (eğer CC buysa iç piyasaya diş ve koruması olmadan verilmiştir):

[Resim: 54657317717_5055f2bab1_c.jpg]

İstanbul Silah'ın müşteriyi bilgilendirme konusunda eksikliği var.

Bu arada Temmuz 25 tarihiyle .223 Rem. ve 6.5 Creedmoor çaplar da MKE'de satışa çıkmış.

Saygılar
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn.blacksea,

Bilgilendirmeniz için teşekkürler. Eğer tahmin ettiğiniz özelliklere haizse Ata Pt den fiyat olarak avantajlı ve benim emeklilik projeme ( 800m kadar hobi amaçlı atışlar)  uygun bir platform.

Saygılar.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için alpago'e teşekkür ederiz.
Bul
Hocam 51cm 56cm 61cm namlu arasındaki fark kaç metreden sonra farklılık gösterir bu konuda bilginiz varmı
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için pashazade'e teşekkür ederiz.
Bul
(18-07-2025, 11:59)pashazade yazdı: Hocam 51cm 56cm 61cm namlu arasındaki fark kaç metreden sonra farklılık gösterir bu konuda bilginiz varmı

Sn pashazade,

56 ve 61 cm namlulu modelleri bilgi sahibi olacak kadar deneyimlemediğim için mesafe yorumu yapmak istemem.

Kendi fikrimi belirteyim, 400 metre üstü ve hedef atışı için tüfek alacak olsaydım 61 cm tercih ederdim. Yazıda da belirttiğim gibi 61 cm ağır ve taşıması külfetli bir model. Ancak yanıltmak ta istemem, ağırlık-taşıma zorluğu vs kişiden kişiye değişir. Huğlu B08 taşıyıp, memnun olanda var ki herhalde dürbünle beraber 6-7 kg vardır.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
Bul
[Resim: 54657317717_5055f2bab1_c.jpg]

Sn. blacksea,

Cuma günü Ankara MKE'ye gittim ve modeli gördüm. Tahmin ettiğiniz gibi kutu üzerinde Model : "Monza V model Tactical Varmint" yazıyor .308 Win. 61cm namlu ve yukardaki fotoğraftaki tüfeğin bire bir aynısı, yalnızca kundağı siyah. Kağıdımın süresi dolmak üzere olduğu için aceleden bir tane aldım ve sanırım ilk alan benim. ( seri numarasından anladığım kadarıyla)

İlerleyen dönemde nasip olursa sizinki kadar ayrıntılı olur mu bilemem ama bir yol hikayesi paylaşacağım.

Saygılar.
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için alpago'e teşekkür ederiz.
Bul
Sn alpago,

Hayırlı olsun. Kazasız, sorunsuz keyifle kullanmanız dileğiyle.

Mermi konusunda; ben kullanmadım ama mevcut olan Partizan için pek iyi şeyler konuşulmuyor. Fiyatı da yüksek. 
S&B bir süredir bulunmuyor.
Sterling 147 grn FMJ ise benim gözlemim biraz tutarsız.

Gerek Sterling’in plastik uçlu gerekse de bir başka yerli üreticinin SP mühimmatının çıkması bekleniyor. Takip etmek lazım.

Saygılar.
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi