merhaba. tabanca şarjörlerine bir şey diyemem ama yerli üretim şarjör yayları ( şarjörlü yivsiz tüfeklerde ), maalesef şarjör uzun süre fişek dolu şekilde tutulduğunda deforme oluyor ( marka adı vermeyeyim ama en çok satılan 2 yerli markanın şarjörlü yivsiz tüfekte bu oldu) . bahsettiğim deformasyon ondan fazla şarjörde başıma geldi, bir dönem topluca şarjör yayı tedarik etmiştim bu yüzden.
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Ziyaretçi'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Ziyaretçi'e teşekkür ederiz.
• Obiwan (23-08-2024)
Yorumları: 11
Konuları: 2
Teşekkür Alındı: 10 mesajda 13
Teşekkür Verildi: 6
09-09-2024, 19:27
(Son Düzenleme: 09-09-2024, 19:38, Düzenleyen: iztay.)
Herkese merhaba. Şarjör yayı ile ilgili bir bilgi edinme meramımı uzatmadan hemen kısaca sormak istiyorum.
Yivli, yivsiz tüfek veya tabanca fark etmeksizin bütün ateşli silahların şarjörlerinde uzun süre basılı fişek bulundurmak şarjör yayının tansiyonunun düşmesine, yayın itme kuvvetini yitirmesine veya zayıflamasına, yayın niteliğinin kaybolmasına sebep olur mu? Kutu şarjör, tabanca şarjörü veya yivsiz tüfeklerdeki tüp şarjör fark etmez hepsi için soruyorum.
Bilgi paylaşımı yapanlara şimdiden teşekkürlerimi sunuyo
rum.
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için iztay'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için iztay'e teşekkür ederiz.
• Karanlık ay (09-09-2024)
Yorumları: 314
Konuları: 27
Teşekkür Alındı: 285 mesajda 1,108
Teşekkür Verildi: 1,018
(09-09-2024, 19:27)iztay yazdı: Herkese merhaba. Şarjör yayı ile ilgili bir bilgi edinme meramımı uzatmadan hemen kısaca sormak istiyorum.
Yivli, yivsiz tüfek veya tabanca fark etmeksizin bütün ateşli silahların şarjörlerinde uzun süre basılı fişek bulundurmak şarjör yayının tansiyonunun düşmesine, yayın itme kuvvetini yitirmesine veya zayıflamasına, yayın niteliğinin kaybolmasına sebep olur mu? Kutu şarjör, tabanca şarjörü veya yivsiz tüfeklerdeki tüp şarjör fark etmez hepsi için soruyorum.
Bilgi paylaşımı yapanlara şimdiden teşekkürlerimi sunuyo
rum.
Sn iztay,
Bu konuda genel kanı şarjör yayını bozan unsurların sık sık şarjörü yükleyip boşaltma yapmak, fazladan mermi yüklemek için yayı zorlamak ve yayı çıkartıp dışarda uzatma veya sündürme işlemlerini yapmak olduğudur.
İkinci dünya savaşından kalma ve sürekli dolu beklemiş şarjörleri denediklerini gördüğüm youtube videosunda şarjörlerin gayet sağlıklı çalışmaya devam ettiği söyleniyordu, Amerikonyalılar tarafından.
Şüphesiz silahın ve silahta kullanılan yayların kalitesi de çok önemlidir. Mesela Browning, Beretta, Remington gibi tüfeklerin yay tansiyonlarının (sadece şarjör yayları değil, genel manada) yarısını kaybetse bile sistemin çalışmaya devam edeceği, yerli tüfeklerde ise sıkıntıların başlayacağı söylenir genelde. Bu durum tevatür müdür yoksa denenmiş midir bilemiyorum ama ben olsam özellikle tabancada ne olur ne olmaz minvalinde uzun süre beklemiş şarjör yayını oijinali ile değiştirirdim imkan varsa.
Aşağıdaki 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz:2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için blacksea'e teşekkür ederiz.
• Sabri (10-09-2024), sentinel (11-09-2024)
Yorumları: 498
Konuları: 135
Teşekkür Alındı: 477 mesajda 2,892
Teşekkür Verildi: 953
10-09-2024, 23:09
(Son Düzenleme: 10-09-2024, 23:20, Düzenleyen: Sabri.)
(09-09-2024, 23:20)blacksea yazdı: İkinci dünya savaşından kalma ve sürekli dolu beklemiş şarjörleri denediklerini gördüğüm youtube videosunda şarjörlerin gayet sağlıklı çalışmaya devam ettiği söyleniyordu, Amerikonyalılar tarafından.
Şüphesiz silahın ve silahta kullanılan yayların kalitesi de çok önemlidir. Mesela Browning, Beretta, Remington gibi...
Sn. blacksea,
Amerikonyalılara gerek yok, biz de test ettik. Adını taşıdığın dedemden, babama, babamdan bana miras kalan bir Browning FN 1922 im var (.380 ACP = Kısa dokuz):
Bildim bileli şarjörleri hep 8 kapasite dolu durur. Bir asırlık silah. Ama Yüzüncü yaşında yaptığımız atışlarda hep dolu bırakılan şarjör hiç bir sıkıntı yaratmadı:
Vel hasılı kelam, eğer şarjör yayı kaliteli çelikten yapılmışsa şarjörün sürekli dolu bırakılmasında hiç sorun yok.
Saygılar
Fortis Fortuna Adiuvat
Aşağıdaki 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz:5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
• AliGalip (19-11-2024), alpago (22-03-2025), alpSaral (10-09-2024), blacksea (11-09-2024), ceycey (18-03-2025)
Yorumları: 200
Konuları: 30
Teşekkür Alındı: 169 mesajda 677
Teşekkür Verildi: 357
(10-09-2024, 23:09)Sabri yazdı: (09-09-2024, 23:20)blacksea yazdı: İkinci dünya savaşından kalma ve sürekli dolu beklemiş şarjörleri denediklerini gördüğüm youtube videosunda şarjörlerin gayet sağlıklı çalışmaya devam ettiği söyleniyordu, Amerikonyalılar tarafından.
Şüphesiz silahın ve silahta kullanılan yayların kalitesi de çok önemlidir. Mesela Browning, Beretta, Remington gibi...
Sn. blacksea,
Amerikonyalılara gerek yok, biz de test ettik. Adını taşıdığın dedemden, babama, babamdan bana miras kalan bir Browning FN 1922 im var (.380 ACP = Kısa dokuz):
Bildim bileli şarjörleri hep 8 kapasite dolu durur. Bir asırlık silah. Ama Yüzüncü yaşında yaptığımız atışlarda hep dolu bırakılan şarjör hiç bir sıkıntı yaratmadı:
Vel hasılı kelam, eğer şarjör yayı kaliteli çelikten yapılmışsa şarjörün sürekli dolu bırakılmasında hiç sorun yok.
Saygılar
Bir tanıdığıma ait sivil 1922'den (7.65) sonra gördüğüm en orijinal durumdaki sizin olabilir Sn.Sabri.
Keşke silahı daha yakından tanıttığınız bir konu açsanız belki bizimde katkımız olurdu.
Kabza kapakları değişmemişse plastik bazlı değil muhtemelen organik olanlardan
Saygılar.
75BΩ - G43X - USP - 686/3 - BHP - G42 - 84F - 1911
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için alpSaral'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için alpSaral'e teşekkür ederiz.
• blacksea (11-09-2024)
Yorumları: 314
Konuları: 27
Teşekkür Alındı: 285 mesajda 1,108
Teşekkür Verildi: 1,018
(10-09-2024, 23:09)Sabri yazdı: (09-09-2024, 23:20)blacksea yazdı: İkinci dünya savaşından kalma ve sürekli dolu beklemiş şarjörleri denediklerini gördüğüm youtube videosunda şarjörlerin gayet sağlıklı çalışmaya devam ettiği söyleniyordu, Amerikonyalılar tarafından.
Sn. blacksea,
Saygılar
Birinci elden değerli deneyiminizi paylaştığınız için teşekkür ederim.
Sn alpSaral'ın dediği gibi müsait bir zamanınız olursa olursa bu nadide silaha özel bir konu açarsanız çok iyi olur. İlk defa ateş ettiğim tabanca olması sebebiyle bende yeri çok özeldir.
Saygılar.
Yorumları: 498
Konuları: 135
Teşekkür Alındı: 477 mesajda 2,892
Teşekkür Verildi: 953
11-09-2024, 21:15
(Son Düzenleme: 11-09-2024, 21:16, Düzenleyen: Sabri.)
(10-09-2024, 23:43)alpSaral yazdı: Keşke silahı daha yakından tanıttığınız bir konu açsanız belki bizimde katkımız olurdu.
Sayın AlpSaral,
Epeyce önce bu tabanca ile ilgili konu başlığı açmıştım:
YÜZÜKLÜ BROWNİNG (FN 1922)
Saygılar
Fortis Fortuna Adiuvat
Aşağıdaki 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz:2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
• alpSaral (18-11-2024), blacksea (11-09-2024)
Yorumları: 41
Konuları: 1
Teşekkür Alındı: 35 mesajda 145
Teşekkür Verildi: 84
18-09-2024, 14:34
(Son Düzenleme: 18-09-2024, 14:39, Düzenleyen: melihaga.)
https://www.gunsprings.com/
Nerdeyse tüm şarjörlerim için buradan yay almıştım, %5 veya %10 fazladan sertleştirilmiş yay alabilirsiniz. Elbette temizlik birinci kural fakat ne olursa olsun bir süre sonra metal yay özelliğini kaybetmeye başlıyor, komple şarjör değiştirmek yerine az da olsa esnekliğini kaybetmiş yayı değiştirmek daha doğrudur. Özellikle atıştan sonra sürgü geride kilitli kalmıyorsa büyük ihtimalle şarjör bir yayı kaynaklıdır.
Ve sonradan aldığım tüm yaylar %10 ekstra sert yaylardır, Son birkaç mermiyi basmak biraz zor olsa da daha güvende hissettiriyor ve daha sağlıklı çalışıyor.
Yıllardır edindiğim tecrübelerde şarjör ağızlarının zarar görmesidir. Attan sonra kovanları da Çizik görüyorsanız şarjör ağzında deforme var demektir, mutlaka kontrol edip tedbir alın yoksa besleme sorunlarına yol açacaktır.
(19-08-2024, 22:36)Obiwan yazdı: Merhaba, Stoeger STR 9C model tabancamın 15 kapasiteli şarjörünü tam dolu iken salladığımda tabiri caizse kavanozun içersinde bir bilye sallıyormuşçasına ses geliyor. Neden kaynaklı olabilir? Ya da bir arızaya işaret midir? Yardımcı olabilecek olan arkadaşımız var ise sevinirim. Saygılarımla.
Şarjör silaha takılıyken ses yapmaz, genelde yay veya gerdel kaynaklı olur, mermi kovanlar konik üretildiği için arka kısmı daha geniştir, Yay açısı buna uygun değil veya deforme olduysa ses yapabilir, Scherer doluyken arkası yere gelecek şekilde hafif bir vurma ile ses kesilir, Besleme sorunu yapmıyorsa çok önemli değil ama yine de şarjör yayını değiştirmekte fayda var. Bazen de şarj yüzde oluşan deforme ve eğilmeler şarjör gerdelinin Sağlıklı çalışmasını engelleyebilir kontrol etmekte fayda var.
Aşağıdaki 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için melihaga'e teşekkür ederiz:3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için melihaga'e teşekkür ederiz.
• alpago (22-03-2025), ceycey (08-02-2025), Obiwan (05-10-2024)
Yorumları: 4
Konuları: 0
Teşekkür Alındı: 3 mesajda 3
Teşekkür Verildi: 25
(20-08-2024, 17:36)Obiwan yazdı: Silah Stoeger STR 9C şimdi tekrar denedim ses şarjör tabancaya takılı değilken ve 15.mermiyi yüklediğimde oluyor, ilk 14 mermide ses sorunu yok.
Benzer sorunu bende birkaç kez yaşadım. Mermileri en baştan yükledim yada son 3-4 mermiyi çıkarıp tekrar yükleyince sorun yaşamadım. STR9 kullanıyorum bende.
Aşağıdaki 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Batum1923'e teşekkür ederiz:1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Batum1923'e teşekkür ederiz.
• AliGalip (19-11-2024)
Yorumları: 140
Konuları: 12
Teşekkür Alındı: 119 mesajda 369
Teşekkür Verildi: 342
(20-08-2024, 00:52)sentinel yazdı: Ben kullandığım şarjörleri 3 set olacak şekilde gruplandırdım. 1 set eğitim palaskamda sabit dururken diğer iki seti görev palaskamda sırayla 3 ayda bir rotasyona sokarak kullanıyorum. Yayları da 5. senesinde herhangibi bir tutukluk durumu olmadı halde yeniledim. Yalnız bu konuda merak ettiğim bir kaç şey var, şarjör yaylarının sağlığını kontrol edebilmek için sadece yayın serbest haldeyken ki uzunluklarını dikkate almamız yeterli mi yoksa direncini kg/libre olarak ölçebileceğim pratik bir yöntem var mıdır? Ve güvenli kullanım alanının dışına çıkması için ilk halinden yüzde kaçlık bir fark oluşması gerekmekte?
Bu gönderimden sonra konuyu biraz araştırdım ulaştığım sonuçları da aşağıda kaynakları ile paylaşıyorum;
Şarjörlerde kullanılan gerdel yaylarının değiştirilmesi için genellikle aşağıdaki kriterler göz önünde bulundurulur:
- Çevrim (Cycle) Sayısı
- Laboratuvar ortamında yapılan stres testlerinde, örneğin bir Glock 17 şarjör yayı yaklaşık 15 000 sıkıştırma/gevşeme çevriminden sonra işlev kaybı göstermeye başlamıştır AmmunitionToGo.com.
- Pmag benzeri polimer şarjör yayları ise 70 000 çevrime kadar dayanabilmiştir AmmunitionToGo.com.
- Kullanım Önerisi: Kritik savunma-dâhil silahlarda yay değişimini 5 000–10 000 çevrim aralığında düşünmek muhafazakâr bir yaklaşımdır thefiringline.com.
- Ruhsat ve Üretici Önerileri
- Bazı savunma sanayi firmaları, “defansif kullanım” için şarjör yaylarını 5 000 atış veya 5 yıl sonra yenilemeyi önermektedir thefiringline.com.
- Resmi askeri veya polis envanterlerinde de benzer zaman/mühimmat bazlı periyotlar takip edilebilir.
- Kalıcı Kısalma (Length-Set)
- Periyodik söküm sırasında veya bir yenisiyle karşılaştırılarak ölçülen kalıcı kısalma, birkaç bobinlik boy farkı veya yaklaşık %3–5 seviyesindeki uzunluk kaybı kritik kabul edilir Notes from KR.
- Uygulama: Şarjörünüze ait yeni bir yayla, birkaç ay veya 1 000–2 000 çevrim sonra eski yayı yan yana ölçün; birkaç milimetre/kritik bobin kaybı varsa değiştirin Notes from KR.
- Besleme ve İşlev Sorunları
- Manuel olarak şarjör beslemesi esnasında “nosedive” (mermi burnu aşağıya eğilmesi), sürgünün kilitlenmemesi veya arızalı besleme gibi problemler gözlemleniyorsa hemen yay değişimi gerekir RedditUSCCA.
- Bu semptomlar, yay kuvvetinin zamanla düştüğüne veya kısalmaya bağlı arttığına işaret eder.
- Kuvvet Ölçümü (Feed-Force Testi)
- Basit bir kantar+plaka yöntemiyle, bilinen kütleler altındaki kuvvet-deplasman değerlerini alın; ilk ölçülen yay oranına göre ±%10 sapma, değişim sınırı olarak kabul edilebilir thefiringline.com.
- Not: Şarjör yaylarında kuvvet artışı (kısalma nedeniyle sertleşme) veya kuvvet kaybı (yıpranma) her ikisi de besleme güvenilirliğini bozar.
- Periyodik Bakım ve Görsel İnceleme
- Yılda en az bir kez (özellikle savunma ve rekabet şarjörlerinde daha sık) şarjörleri tamamen söküp, yay ve plastik parçaları temizleyin ve yay uzunluğunu kontrol edin Notes from KR.
- Aşınma, çatlak, yüzey pürüzlülüğü veya paslanma belirtileri varsa yay derhal yenilenmelidir.
Bu kriterleri takip ederek, şarjör gerdel yaylarınızın hem mekanik ömrünü hem de kullanım güvenilirliğini koruyabilir, kritik anlarda aksaklık yaşanmasının önüne geçebilirsiniz.
![[Resim: Screenshot-20250523-021907-Samsung-Internet.jpg]](https://i.ibb.co/M589GvWp/Screenshot-20250523-021907-Samsung-Internet.jpg)
Kaynaklar;
https://www.ammunitiontogo.com/lodge/mag...ess-tests/
https://thefiringline.com/forums/showthr...p?t=416174
https://blog.krtraining.com/magazine-springs-and-more/
https://www.reddit.com/r/CAguns/comments...ne_spring/
https://www.usconcealedcarry.com/blog/ma...intenance/
Yanlışım varsa düzelt, eksiğim varsa tamamla
|