STOEGER COUGAR İĞNE KIRIMI
(03-03-2025, 00:38)Köstenceli35 yazdı: Elbette  sevimli bir durum değil belkide hayırlara vesile olacaktır sahte fişeklerle yapılan kuru tetik çalışmalarında iğnenin özelliğini kaybedip kirima uğrayacağı ağırlık kazanmaya doğru gidiyor ozaman atış becerilerini kaybetmemek için  kuru tetik çalışması yapacak olan operatör çalışmayı nasıl yapmalı sahte fisekle mi fiseksizmi ?
Sayın köstenceli geçmiş olsun . Silahın son durumu nedir? Merak ediyorum. Süreç sıkıntısız tamamlanır inşaallah.
Kuru tetik çalışması ile ilgili deneyim mi aktarmak istiyorum. 12Ga skit tüfeğim için içinde yay,  kapsül yeri pirinç olan şeffaf plastik Dami tabir edilen fişek aldım. Bir müddet kullandıktan sonra pirinç kapsülün iz yaptğını ve ezildiğini gördüm. İğnenin zarar göreceğini düşünerek kullanımı bıraktım. 
Couger fl tabancam için boş kovana deriden çekirdek şekli vererek taktım. Kullanmaya başladım. Bir zaman sonra kapsülün çok fazla ezildiğini ve çukur oluştuğunu gördüm. Ezilen kapsülü çıkartıp kapsül yerine kauçuk parça takarak yapıştırıcı ile sabitledim. Öyle kullandım. Kauçuk metale kıyasla deforme olmadı. Metal kapsüle iğne vurdunda kauğuçuğa göre daha fazla metal sesi çıkardığını yaptığım incelemeler sonrasında fark ettim.
Sonuç olarak Kuru tetik düşürmede kullanılan sahte mermiler iğnenin çarpması sonucu zarar görüyor. İlk kullanımda iğnenin zarar görmesini engelliyor gibi görünsede uzun zaman kullanımdan dolayı bozulmaya uğruyor. Bozuk şekliyle iğneyi ne kadar koruduğu bellideğildir. Ben Kuru tetik çalışmalarında kullanımının çok gerekli olduğunu düşünmüyorum. Antreman iğneleri  kullanılması faydalı olacaktır.
Tek silahı olan biri silahına antreman iğnesi takmak istese, teknik bilgi ve beceriye sahip olmalı. Ayrıca iğneyi değiştiği zaman silah asıl kullanım amacı dışına çıkacak ve silah sahibi güvenliği için aldığı silahtan istifade edemeyecektir. Kuru terik çalışma ülkemiz şartlarında elzem olarak gözükse de kas hafızası oluşturmak için imkanlar dahilinde gerçek mermilerle yapılan antremanın çok daha faydalı olacağı kanaatindeyim.
Bul
(20-10-2025, 15:17)Kandıralı41 yazdı: Sonuç olarak Kuru tetik düşürmede kullanılan sahte mermiler iğnenin çarpması sonucu zarar görüyor. İlk kullanımda iğnenin zarar görmesini engelliyor gibi görünsede uzun zaman kullanımdan dolayı bozulmaya uğruyor. Bozuk şekliyle iğneyi ne kadar koruduğu bellideğildir. Ben Kuru tetik çalışmalarında kullanımının çok gerekli olduğunu düşünmüyorum. Antreman iğneleri  kullanılması faydalı olacaktır.

terik çalışma ülkemiz şartlarında elzem olarak gözükse de kas hafızası oluşturmak için imkanlar dahilinde gerçek mermilerle yapılan antremanın çok daha faydalı olacağı kanaatindeyim.

Sn. Kandıralı41,

Öncelikle foruma hoş geldiniz...

İzninizle kuru tetik çalışması ve snap-cap ( ya da dummy-round = Sahte fişek) konusundaki görüşlerimi aktarayım:

Mühimmat fiyatların giderek arttığı dönemde; kuru-tetik çalışması, tetik kontrolu, nişan alma, doğru tutuş yetenekleri sağlayabilmek için yararlı bir antremandır. Üstelikte geri tepme olmaksızın, irkilmeyi ve tepme beklentisini ortadan kaldırarak kas hafızasını doğru yönlendirir. Tekrarlayan pratikle, temel hareketler (silahı kavrama, nişan alma, tetik çekme) otomatikleşir. Gerçek bir stres altındayken (yarışma veya acil durum), vücudunuz bu temel hareketleri düşünmeden yapar. Bu, değerli saniyeler kazandırır ve performansı artırır. Kılıftan çekme ve hedefe yönelmeyi tehlikesizce çok iyi simüle eder.

Atış sırasında yapılan birçok hata (silahlı eğitimde "flinch" denilen, atış anında istemsizce silahı aşağı itme hareketi) kuru tetik çalışması sırasında açıkça görülebilir. Gez ve arpacık sabit duruyorsa, tetik kontrolünüz iyidir. Her tetik çekişte oynuyorlarsa, hatanızı anında görür ve düzeltirsiniz.

Sahte fişek ucuzdur (5-10 mermi fiyatına bir sahte fişekle en az 500 atış yapabilirsiniz). Elbette kullanım ömürleri vardır, bozulunca yenisini alırsınız.

Boşa tetik düşürmek, başlangıçta sorun olmasa da ilerleyen dönemde sıkıntı yaşatır. Zira (özellikle devamlı yay gerilimi altındaki) iğne ateşlemeli silahlarda, boşa tetik düşürdüğünüz zaman, iğnenin aniden durması, eylemsizlik nedeniyle iğne ucunun ileri gitmek istemesi bir gerilim gücü yaratır. Sürekli tekrarlanan bu gerilim gücü metal içinde mikro çatlaklara, zamanla metal yorgunluğuna bağlı iğne kırılmasına yol açar. 

Horoz ateşlemeli silahlarda ise  iğne bir yay geriliminde değildir, neredeyse serbestçe yüzer. Ancak bunlarda da iğnenin boşa düşürülmesi,iğne ucunda mantarlaşma, yamulma ve zamanla kırılmaya neden olabilir.

Sahte mermi fişek kapsülü ezilebilir ve darbeyi yumuşatan bir özelliğe sahiptir (bazıları yaylıdır). Gerilmeyi yavaşça sönümleyerek gerilme güçlerinin oluşmasını engeller. Daha önce söylediğim gibi, eskidikçe yerine yenisini uygun fiyatla alırsınız. Gerçek mermi ile yapılacak antreman maliyeti, sınırlı mermi istihkakı, fayda/maliyet açısından bizi bundan uzak tutuyor

Antreman iğnesi diye bir kavram ben duymadım. Böyle bir şey varsa öğrenmek isterim. 

Saygılar
 Fortis Fortuna Adiuvat
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için Sabri'e teşekkür ederiz.
Bul
(20-10-2025, 18:59)Sabri yazdı:
(20-10-2025, 15:17)Kandıralı41 yazdı: Sonuç olarak Kuru tetik düşürmede kullanılan sahte mermiler iğnenin çarpması sonucu zarar görüyor. İlk kullanımda iğnenin zarar görmesini engelliyor gibi görünsede uzun zaman kullanımdan dolayı bozulmaya uğruyor. Bozuk şekliyle iğneyi ne kadar koruduğu bellideğildir. Ben Kuru tetik çalışmalarında kullanımının çok gerekli olduğunu düşünmüyorum. Antreman iğneleri  kullanılması faydalı olacaktır.

terik çalışma ülkemiz şartlarında elzem olarak gözükse de kas hafızası oluşturmak için imkanlar dahilinde gerçek mermilerle yapılan antremanın çok daha faydalı olacağı kanaatindeyim.

Sn. Kandıralı41,

Öncelikle foruma hoş geldiniz...

İzninizle kuru tetik çalışması ve snap-cap ( ya da dummy-round = Sahte fişek) konusundaki görüşlerimi aktarayım:

Mühimmat fiyatların giderek arttığı dönemde; kuru-tetik çalışması, tetik kontrolu, nişan alma, doğru tutuş yetenekleri sağlayabilmek için yararlı bir antremandır. Üstelikte geri tepme olmaksızın, irkilmeyi ve tepme beklentisini ortadan kaldırarak kas hafızasını doğru yönlendirir. Tekrarlayan pratikle, temel hareketler (silahı kavrama, nişan alma, tetik çekme) otomatikleşir. Gerçek bir stres altındayken (yarışma veya acil durum), vücudunuz bu temel hareketleri düşünmeden yapar. Bu, değerli saniyeler kazandırır ve performansı artırır. Kılıftan çekme ve hedefe yönelmeyi tehlikesizce çok iyi simüle eder.

Atış sırasında yapılan birçok hata (silahlı eğitimde "flinch" denilen, atış anında istemsizce silahı aşağı itme hareketi) kuru tetik çalışması sırasında açıkça görülebilir. Gez ve arpacık sabit duruyorsa, tetik kontrolünüz iyidir. Her tetik çekişte oynuyorlarsa, hatanızı anında görür ve düzeltirsiniz.

Sahte fişek ucuzdur (5-10 mermi fiyatına bir sahte fişekle en az 500 atış yapabilirsiniz). Elbette kullanım ömürleri vardır, bozulunca yenisini alırsınız.

Boşa tetik düşürmek, başlangıçta sorun olmasa da ilerleyen dönemde sıkıntı yaşatır. Zira (özellikle devamlı yay gerilimi altındaki) iğne ateşlemeli silahlarda, boşa tetik düşürdüğünüz zaman, iğnenin aniden durması, eylemsizlik nedeniyle iğne ucunun ileri gitmek istemesi bir gerilim gücü yaratır. Sürekli tekrarlanan bu gerilim gücü metal içinde mikro çatlaklara, zamanla metal yorgunluğuna bağlı iğne kırılmasına yol açar. 

Horoz ateşlemeli silahlarda ise  iğne bir yay geriliminde değildir, neredeyse serbestçe yüzer. Ancak bunlarda da iğnenin boşa düşürülmesi,iğne ucunda mantarlaşma, yamulma ve zamanla kırılmaya neden olabilir.

Sahte mermi fişek kapsülü ezilebilir ve darbeyi yumuşatan bir özelliğe sahiptir (bazıları yaylıdır). Gerilmeyi yavaşça sönümleyerek gerilme güçlerinin oluşmasını engeller. Daha önce söylediğim gibi, eskidikçe yerine yenisini uygun fiyatla alırsınız. Gerçek mermi ile yapılacak antreman maliyeti, sınırlı mermi istihkakı, fayda/maliyet açısından bizi bundan uzak tutuyor

Antreman iğnesi diye bir kavram ben duymadım. Böyle bir şey varsa öğrenmek isterim. 

Saygılar

Sn. Sabri hoşbulduk. 
 Dedikleriniz çok doğru. Ben deneyimimi teknik detay olmadan yazdım. Forumda okumuştum eğitim iğnesi takım diyen biri vardı. Eğitim iğnesi bazı firmaların çıkardığı eğitim amaçlı Kuru tetik çalışması için yaptıkları bir iğne. Yerli üretici Canik te var. Kırmızı eğitim iğnesi olarak geçiyor. Diğer firmalarda varmı bilmiyorum.
Saygılarımı sunarım.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Kandıralı41'e teşekkür ederiz.
Bul
Çok tehlikeli bir durum. Acil bir durumda çok sıkıntıya sokar. Babamın kırıkkale tabancasının iğnesini boşa düşürmekten kırmışım. Ne dayak yemiştim. Dünyam dönmüştü. Big Grin
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi