Temizlik ve yağ önerisi
CV40 kullanan var mı ? Pompalı ve otomatik tüfek için.
Bul
Herkese merhaba;

Yakın zaman içerisinde bulundurma ruhsatlı tabanca ve yivsiz av tüfeği ruhsatımla beraber Canik METE SFT tabancam ve Aksa crossfire yivsiz av tüfeğimi aldım. Ve bu yüzden size birkaç sorum olacaktı.

1- Her iki silahda fabrikasyon yağlanmış olarak geldi. Bildiğim kadarı ile üzerlerinde uzun süre saklanmaya uygun olması için saklama yağı ile geliyor ve atış öncesinde üzerindeki yağı temizleyip tekrar yağlamam daha sağlıklı olur mu?

2- Askerde G3 kullanırken bize atış sonrası kalıntıları temizlemek için bir yağlama ardından kurulama ardından saklamak için tekrar ince bir yağlama öğretilmişti. Tabanca ve yivsiz tüfek için de geçerli midir?

3- Tabanca ve tüfek için aynı yağ mı kullanılır. Sanki barut ve fişek yapıları farklı olduğu için farklı yağ kullanılması gerekiyormuş gibi bir izlenime kapıldım.

4- Siz tabanca ve yivsiz tüfekleriniz için hangi yağları, temizlik setleri ve bezleri kullanıyorsunuz. Marka model belirterek yazabilirseniz çok teşekkür ederim.

Saygılarımla
Ailesini korumak isteyen biri. Canik METE SFT - Aksa Crossfire
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Taygunho'e teşekkür ederiz.
Bul
(26-12-2025, 10:53)Taygunho yazdı: Herkese merhaba;

Yakın zaman içerisinde bulundurma ruhsatlı tabanca ve yivsiz av tüfeği ruhsatımla beraber Canik METE SFT tabancam ve Aksa crossfire yivsiz av tüfeğimi aldım. Ve bu yüzden size birkaç sorum olacaktı.

1- Her iki silahda fabrikasyon yağlanmış olarak geldi. Bildiğim kadarı ile üzerlerinde uzun süre saklanmaya uygun olması için saklama yağı ile geliyor ve atış öncesinde üzerindeki yağı temizleyip tekrar yağlamam daha sağlıklı olur mu?

2- Askerde G3 kullanırken bize atış sonrası kalıntıları temizlemek için bir yağlama ardından kurulama ardından saklamak için tekrar ince bir yağlama öğretilmişti. Tabanca ve yivsiz tüfek için de geçerli midir?

3- Tabanca ve tüfek için aynı yağ mı kullanılır. Sanki barut ve fişek yapıları farklı olduğu için farklı yağ kullanılması gerekiyormuş gibi bir izlenime kapıldım.

4- Siz tabanca ve yivsiz tüfekleriniz için hangi yağları, temizlik setleri ve bezleri kullanıyorsunuz. Marka model belirterek yazabilirseniz çok teşekkür ederim.

Saygılarımla

Öncelikle hayırlı olsun, güzel günlerde kullanmanızı dilerim.  

1-  Fabrikadan çıkan silahlar yüksek viskoziteli koruyucu yağlar ile kaplanmış olabilir. Bu maddelerin amacı silahı çalışması için yağlamak değil, uzun süreli depolama ve sevkiyat sırasında korozyondan (paslanma) korumaktır. Sahra sökümünü yapıp fazlasını bir bezle sildikten sonra da atış yapabilirsiniz ama en sağlıklısı komple temizlik sonrası yeniden yağlamaktır. Genelde çoğu kişi buna dikkat etmez, hatta kutudan çıkartır çıkartmaz atışa başlar. youtube böyle videolarla dolu. Firmalar da bunu görüyor tabi mesela canik marka tabancam ince bir yağla gelmişti...

2- Evet aynı mantık geçerli. Temel olarak temizle-kurula-yağla bütün silahlarda iş görür.

3- Evet aynı yağı kullanabilirsiniz. Bütün silahlarda mekanik sürtünme ve korozyon riski benzerdir. Sadece bazı silahların gaz pistonu ve iğne yuvası gibi bazı bölgelerini yağlı bırakmak yanmış barutla birleşerek kurum/tortu bağlamasına veya hidrolik direnç oluşturup sağlıklı çalışmasına engel olabilir. Bu detaylara dikkat etmek gerekiyor.

4- Çok fazla temizlik ve bakım ürünü var. Ben ballistol koruyucu bakım yağı kullanıyorum. Namlu haricindeki parçalar için genel temizliği de ıslak mendille yapıyorum. Namluda da namlu temizleme köpüğü. Aşağıdaki konuya da bakabilirsiniz.

Polimer tabancanın temizliği nasıl yapılır? Çelikten farklı mıdır?

Saygılarımla.
Yanlışım varsa düzelt, eksiğim varsa tamamla  Shy
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için sentinel'e teşekkür ederiz.
Bul
(26-12-2025, 10:53)Taygunho yazdı: Herkese merhaba;

Saygılarımla

ETS marka yağ önerebilirim kendim kullanıyorum hem temizlik hemde yağlama için kullanıyorum ve gayet memnunum,temizlik ürünlerini bez vb. Temudan bakabiliriniz çok kullanışlı ürünler mevcut
[+] 2 kullanıcılar diyor Bu gönderi için pashazade'e teşekkür ederiz.
Bul
5 yıl kadar Hoppe's kullandım, son 5 yıldır da Otis kullanıyorum. İkisi de iyi.

[Resim: 20251228-113609.jpg]
[+] 5 kullanıcılar diyor Bu gönderi için AbdullahAydinlik'e teşekkür ederiz.
Bul
Sayın sentinel, pashazade, AbdullahAydinlik;

Yanıtlarınız için teşekkür ederim. Önerdiğiniz markaları deneyeceğim. Peki temizlemek içn nasıl bir bez, kumaş vs kullanıyorsunuz? OTIS'ın silah temizleme peçlerini gördüm ve pamuktan üretilmiştir yazıyor. Sanki makyaj pamuğuna benzettim. Önerebileceğiniz bir ürün veya kumaş türü var mı?

Sayglarımla
Ailesini korumak isteyen biri. Canik METE SFT - Aksa Crossfire
Bul
(30-12-2025, 10:55)Taygunho yazdı: Sayın sentinel, pashazade, AbdullahAydinlik;

Yanıtlarınız için teşekkür ederim. Önerdiğiniz markaları deneyeceğim. Peki temizlemek içn nasıl bir bez, kumaş vs kullanıyorsunuz? OTIS'ın silah temizleme peçlerini gördüm ve pamuktan üretilmiştir yazıyor. Sanki makyaj pamuğuna benzettim. Önerebileceğiniz bir ürün veya kumaş türü var mı?

Sayglarımla

Ben eski atlet ve beyaz tişörtlerimi uygun formda keserek temizlik için kullanıyorum. Beyaz olmaları sebebi ile kirliliği belli ediyorlar. Temizlediğim silahı da her yerde bulabileceğiniz mikro fiber bezlerle siliyorum.
[+] 4 kullanıcılar diyor Bu gönderi için sentinel'e teşekkür ederiz.
Bul
Merhabalar,

Tabanca Gresi kullanan varmıdır? Varsa normal silah yağına göre avantaj ve dezavantajları nelerdir? Tavsiye edermisiniz.Birde genel olarak Ballistol ve Hoppe's arasında kaldım yağ vs. ürünler için sizce hangisi ? Şimdiden teşekkürler.
[+] 1 kullanıcı diyor ki Bu gönderi için Cark95'e teşekkür ederiz.
Bul
(18-03-2024, 14:49)ceycey yazdı:
(18-03-2024, 12:59)nutkey yazdı: Makul fiyatlı bir temizlik ürünü ve yağ öneriniz var mı siz hangi marka ve model ürünleri kullanıyorsunuz bu konuda?

Ben uzun bir süredir Gunnex 2000 sıvı ve sprey yağını kullanıyorum. Kullandığım en iyi temizlik ve koruma yağı.
Ama,5-6 senedir almadım,elimdekiler yetti. Nereden alınır bilemiyorum.

[Resim: 350giiv.jpg]

Celal Bey selam,

Merak ettİm bir bakayım dedim. Google da böyle bir ürün bulamadım. Bunu yazınca ballistol gunex diye bir yağ çıkıyor.
Bul
(14-01-2026, 05:50)Cark95 yazdı: Merhabalar,

Tabanca Gresi kullanan varmıdır? Varsa normal silah yağına göre avantaj ve dezavantajları nelerdir? Tavsiye edermisiniz.Birde genel olarak Ballistol ve Hoppe's arasında kaldım yağ vs. ürünler için sizce hangisi ? Şimdiden teşekkürler.

Daha önce hiç gresle silah yağlamadım ama temin edip denemeyi düşünüyorum. Benim bildiğim kadarı ile gres daha dayanıklı ve daha koruyucu ama silahın ulaşması zor tetik gurubu yaylar ve pimler gibi küçük parçalarını gresle yağlamak ve kirlendiğinde temizlemek daha zor ayrıca tortu topladığı için tavsiye edilmiyor. Sürgü rayı ve namlu kilidine az miktarda gres kullanıp geri kalan diğer parçalar için sıvı yağ kullanılması tavsiye ediliyor.
[+] 3 kullanıcılar diyor Bu gönderi için sentinel'e teşekkür ederiz.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: